Handbalsters Oranje al bijna zeker van Rio

18 maart 2016 | Van onze AS-redactie

De handbalsters van Oranje zijn al vrijwel zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De ploeg van de Arnhemse bondscoach Henk Groener won vrijdagavond de eerste wedstrijd op het olympisch kwalificatietoernooi in Metz met 24-17 van gastland Frankrijk.

In de poule met daarin ook Japan en Tunesië gaan de eerste twee landen naar de Olympische Spelen. Oranje speelt zaterdag tegen Japan, dat vrijdag Tunesië versloeg. Zondag sluit Nederland het toernooi af met een wedstrijd tegen Tunesië.
Na de zege op Frankrijk mag het voor Oranje niet meer misgaan. Beide landen gelden als de twee sterkste deelnemen aan het kwalificatietoernooi in Metz. “We staan met één been in Rio”, zei een dolblije Estavana Polman (foto) voor de camera van ZiggoSport. “We hebben morgen nog een lastige wedstrijd, maar ook Japan gaan we pakken.”

De 23-jarige Arnhemse had vrijdagavond weer een belangrijk aandeel in de overwinning. Beide ploegen begonnen moeizaam aan de wedstrijd  en na ruim 13 minuten leidde Frankrijk met 4-3. Bondscoach Henk Groener bracht daarna Polman in en dat bracht wat meer ‘schwung’ in het spel van Oranje. Polman verzorgde een fraaie assist bij de gelijkmaker van Angela Malestijn (4-4), waarna Nederland in het tweede deel van de eerste helft uitliep naar een 7-9 voorsprong bij rust. Opvallend detail: Frankrijk miste in die eerste helft vier strafworpen, Oranje één.polman
Na de hervatting had Nederland een prima start (7-10, 8-11), maar de Franse ploeg knokte zich terug in de wedstrijd: 11-11. Laura van der Heijden en Polman, beiden spelend voor Team Esbjerg, tilden de stand weer snel naar 11-13 in Nederlands voordeel. Nadat Polman bij 13-14 eerst nog een strafworp had gemist (paal), betekende haar volgende worp 13-15. Ailly Luciano scoorde in haar ‘eigen’ Metz 13-16 en die tik kwamen de Franse vrouwen niet meer te boven. Na 14-16 bouwde Oranje de score steeds verder uit en Polman gooide in de 56e minuut de wedstrijd in het slot: 16-21. Het aangeslagen thuisland kreeg in de laatste minuten nog drie treffers om de oren: 17-24.

“Dit is fantastisch”, jubelde Henk Groener na afloop. “In de eerste helft waren de doelpunten voor ons allebei duur, maar een paar Franse speelsters zaten er al doorheen. Wij behielden hetzelfde niveau als we doorwisselden, Frankrijk niet.”
Groener keek al vooruit naar het duel met Japan. “Die speelsters zijn gemiddeld tien centimeter kleiner, maar ze spelen snel. Met een offensieve dekking. Als onze dekking weer zo solide is, komt het goed. Nee, ik hoef deze ploeg niet met beide benen op de grond te houden. Dat doen ze zelf al.”
Estavana Polman scoorde tegen Frankrijk drie keer. Laura van der Heijden was vijfmaal succesvol en daarmee topscorer van Oranje.

Olympisch Kwalificatie Toernooi in Metz
Vrijdag 18 maart 2016
Japan-Tunesië               37-20  
Frankrijk-Nederland       17-24
Programma
Zaterdag 19 maart 2016
16.45 uur Japan-Nederland
19.00 uur Frankrijk-Tunesië
Zondag 20 maart 2016
17.45 uur Tunesië-Nederland
19.30 uur Frankrijk-Japan