Handbalsters naar halve finale

9 augustus 2011 | Van onze AS-redactie

Het Nederlands handbalteam ligt op het EK vrouwen onder 19 jaar op medaillekoers. Oranje versloeg dinsdagavond in de winnaarsronde Roemenië na een ware demonstratie met 39-27 en is met twee zeges al verzekerd van een plaats in de halve finale. Die wordt vrijdag in Rotterdam gespeeld. De tegenstander is Denemarken of Zweden.

Een historische prestatie lijkt binnen bereik. In de groepsfase haalde Jong Oranje al  imponerende scores binnen, tegen Roemenië kreeg dat een vervolg in sporthal Valkenhuizen. De Arnhemse Estavana Polman speelde voor haar thuispubliek weer een belangrijke rol, ze was scherp, geconcentreerd en scoorde zeven keer.
De ontmoeting met het op vele fronten onbekende Roemenië werd met spanning tegemoet gezien en die spanning kwam er, voor het eerst in Valkenhuizen in Arnhem-Noord, aanvankelijk ook. Want vlak voor rust stond Roemenië met 15-14 voor. Lois Abbingh greep in die fase haar verantwoordelijkheid, ze maakte drie belangrijke doelpunten en Oranje kon met een 19-16 voorsprong de rust ingaan.
Meteen na de rust werd een beslissend gat geslagen (24-16), die marge werd niet meer uit handen gegeven en allengs vergroot. Bij 29-19 was het verschil voor het eerst in de dubbele cijfers. De Roemeense ploeg had geen antwoord meer op het gevarieerde spel van Nederland dat doen en laten kon wat het maar wilde: 39-27.
De speelsters van bondscoach Tijsterman barstten van het zelfvertrouwen, straalden opnieuw een onverzettelijkheid uit, die straks best wel eens tot iets héél moois kan leiden. Tijsterman is er in de voorbereiding in geslaagd om een hecht team te smeden waar waterdragers en uitblinkers hand in hand gaan.
Beste speelster van Nederland was dinsdagavond Lois Abbingh.
Doelpunten Nederland: Lois Abbingh 9, Estavana Polman 7, Celine Michielsen 4, Tamara van der Pijl 4, Angela Malestein 4, Melissa Wilmsen 3, Sabrina van der Mast 2, Sanne Hoekstra 2, Anouk van de Wiel 2, Myrthe Schoenaker 1, Becky van Nijf 1.
In de andere wedstrijd won Oostenrijk met 27-23 van Spanje.

Stand Groep I
1. Nederland     4
2. Oostenrijk     2
3. Roemenië      2
4. Spanje            0

Woensdagavond: Nederland-Spanje (20.00 uur), Oostenrijk-Roemenië (18.00 uur).