Handbalpassie uit Tunesië

27 januari 2011 | Van onze AS-redactie

Zaterdag speelt hij tegen zijn oude club HA R&O Rotterdam. Jed Fathallah, handballer van Swift, lijkt er niet wakker van te liggen. “We gaan met vijf doelpunten verschil winnen”, klinkt het zelfverzekerd uit de mond van de 32-jarige Tunesiër, die graag nog heel lang in Arnhem wil blijven. AS sprak met hem.

Jed Fathallah heeft het naar zijn zin bij Swift. “Allemaal leuke mensen”, meldt hij bij herhaling. “Toen ik hier naartoe kwam, hebben ze mij met alles geholpen, met verhuizen, met de meubels, met álles. Nederlanders zijn aardige mensen, je kunt hen vergelijken met Tunesiërs.” In deze dagen van grote onrust in zijn geboorteland, heeft  Jed Fathallah voortdurend contact met zijn familie en volgt hij de ontwikkelingen nauwlettend. “Mijn familie loopt geen gevaar. Maar er is geen democratie in Tunesië. Als je in het openbaar kritiek hebt op de regering, kun je zomaar opgepakt worden. Daar maak ik me wel zorgen over.”

Maar een terugkeer naar het Afrikaanse land is vooralsnog geen optie voor hem. Fathallah wil nog jaren handbal spelen in Nederland (“En daarna wil ik hier graag jeugdtrainer worden”), al is een verblijfsvergunning nog even onzeker. In juli hoopt hij daar meer duidelijkheid over te krijgen. Zijn dageljkse beslommeringen behelzen voornamelijk het handbal, eigenlijk is dat nooit anders geweest. Fathallah was profhandballer en international van Tunesië – handbal is een grote sport in dat land -,  en stapte in 2002 over naar de Tweede Bundesliga-club Bremen. “Dat was een een hoog niveau, net als in Tunesië is handbal in Duitsland heel belangrijk. Jammer genoeg moest ik terug naar Tunesië omdat ik problemen had met mijn vergunning.” In 2008 kon hij toch terug naar Europa en vond hij onderdak HA R&O Rotterdam, de club die hij zaterdag in de Elderveldhal dus tegenover zich ziet. 

Bij Swift heeft Jed Fathallah zich in zijn eerste seizoen een belangrijke positie verschaft. De linkerhoekspeler blinkt uit door inzet, snelheid en beweeglijkheid, én door mentaliteit:  “Winnen. Dat is het enige wat voor mij telt. Of ik nu wel of geen doelpunten maak, is niet belangrijk. Winnen telt voor mij alleen maar. Zo fanatiek ben ik, ook in de trainingen. Ik train drie keer in de week, en daarnaast loop ik heel veel in mijn vrije tijd. Allemaal voor het handbal. Conditie, mentaliteit, daar moet ik het van hebben. Ik heb daar veel voor over. Ook voor de wedstrijd ben ik zeer geconcentreerd. Ik begrijp er niets van als spelers vijf minuten voor de wedstrijd nog lachend door de kleedkamer lopen. Dat kán volgens mij niet. Je moet dan helemaal geconcentreerd zijn op de wedstrijd.”

Hij is over zijn eigen spel tevreden, al had hij op een hogere positie voor Swift gehoopt dan de voorlaatste van nu. Toch heeft de Arnhemse formatie diverse keren laten zien goed op eredivisieniveau mee te kunnen. Fathallah: “De beste wedstrijd was waarschijnlijk thuis tegen Aalsmeer. Toen hebben we geweldig gespeeld. Ook de uitwedstrijd tegen Hurry Up zal ik nooit vergeten: we stonden drie doelpunten achter, met nog anderhalve minuut te spelen. We maakten gelijk, en als we vijf minuten langer hadden moeten spelen, hadden we gewonnen. Gelukkig kon ik een belangrijke rol spelen, ik heb aan het eind nog twee keer gescoord.”

Dat hoopt hij zaterdag tegen Ha R&O (Sporthal Elderveld, 20.15 uur, red) weer te doen, maar de Rotterdamse ploeg kent zijn voormalige sterspeler als geen ander. Fathallah: “In de eerste wedstrijd in Rotterdam (30-23 voor Ha R&O, red), kreeg ik mandekking. De trainer Miki Zornic en de spelers kennen me natuurlijk goed. Maar zaterdag mogen we niet verliezen, als HA R&O op achterstand komt, laten ze het vaak lopen. Ik hoop veel te kunnen laten zien, vooral via de break-outs, mijn specialiteit, omdat ik heel snel ben.”