Handbalhoofdklassers hervatten competitie

4 januari 2019 | Van onze AS-redactie

Udi 1896, bij de mannen, en DFS Arnhem en ESCA hervatten dit weekeinde de handbalcompetitie. Udi 1896, medekoploper in de hoofdklasse A, is zondagmiddag gastheer van DOS. De handbalsters van DFS Arnhem gaan zaterdagavond al op bezoek bij Lettele, de nummer twee op de ranglijst van de hoofdklasse B. In dezelfde klasse neemt ESCA het zaterdagavond thuis op tegen HVBS.

In de hoofdklasse A bij de mannen gaan HV Huissen en Udi 1896 samen met 15 punten uit 11 duels aan kop. Halverwege de competitie zijn deze twee kemphanen echter niet de enige twee ploegen die strijden om de titel. Sterker, het verschil tussen de twee koplopers en Artemis, de nummer acht op de ranglijst, bedraagt slechts 4 punten. De krachtsverschillen in de hoofdklasse A zijn dus klein.

In de thuiswedstrijd tegen DOS, zevende met 12 punten uit 11 duels, heeft Udi 1896 zondagmiddag nog wat goed te maken. De eerste competitiewedstrijd in Emmer Compascuum ging voor de ploeg van het trainersduo Clemens Brakenhoff/Kevin Gerritsen met 27-20 verloren.
Ondanks veel blessureleed was de Arnhemse ploeg in staat mee te doen om de bovenste plek. Udi 1896 en HV Huissen, de ploeg van trainer Johann Peters (ex-Swift), wisselden elkaar aan kop regelmatig af.
In de laatste wedstrijd voor de winterstop kwamen beide ploegen echter niet tot winst. HV Huissen deelde de punten in Apeldoorn met Achilles (19-19), maar nam de koppositie op basis van een beter doelsaldo toch over van Udi 1896, dat thuis verloor van HVC (17-20).

De handbalsters van DFS Arnhem staan bij de hervatting van de competitie in de hoofdklasse A zaterdagavond meteen voor een zware krachtmeting. De ploeg van trainer Egon Floors speelt uit tegen nummer twee Lettele, dat met 18 punten uit 11 duels als enige nog enigszins in het spoor blijft van de ongenaakbare koploper Pacelli (22 uit 11!).

DFS Arnhem is met 12 uit 11 de nummer vier op de ranglijst en dat is een knappe prestatie. Floors verloor al in de eerste wedstrijd van het seizoen, uit tegen Lettele, zijn speelsters Daphne Verkroost en Lotte van Noesel met zware knieblessures. Verkroost zette een punt achter haar carrière, omdat het niet meer verantwoord was door te gaan. Van Noesel scheurde in haar nog prille handbalcarrière tegen Lettele voor de tweede keer een kruisband en komt in ieder geval dit seizoen niet meer in actie.
DFS Arnhem begon de competitie met twee nederlagen op rij. Na de thuisnederlaag tegen Lettele (21-32) ging ook de uitbeurt bij stadgenoot ESCA verloren (22-14). In de volgende negen duels pakte de ploeg van Egon Floors echter zes keer de winst.

Na de winterstop kan Floors, die eerder B-junior Sam Vermetten al overhevelde naar de eerste selectie, weer over een wat bredere selectie beschikken. Janny Scheers (ex-OBW) en Naomi Brunekreef maken vanaf nu deel uit van de hoofdmacht. Brunekreef kwam eerder uit voor AAC 1899 en komt over van PSV.

Floors maakte eerder bekend na dit seizoen, zijn eerste, op te stappen bij DFS Arnhem. “Met de club en de groep heeft dat niets te maken”, aldus Floors. “Maar ik heb me schromelijk vergist in de reistijd van mijn woonplaats Haaksbergen naar Arnhem en terug. Dat is naast mijn werk niet vol te houden.”

Voor ESCA staat zaterdagavond in de hoofdklasse B het wat beladen thuisduel met HVBS op het programma. De uitwedstrijd op 29 september van het vorig jaar ging toen niet door, omdat ESCA niet naar Spakenburg was afgereisd. Enkele uren voor de wedstrijd kreeg ESCA-voorzitter Jan Wensink een telefoontje dat de wedstrijd niet doorging omdat er geen scheidsrechters beschikbaar waren. Dat telefoontje bleek vals. Gevolg: ESCA kreeg van de tuchtcommissie van het Nederlands Handbal Verbond twee punten in mindering wegens niet opkomen. de Arnhemse club ging tegen die straf in beroep, maar ook dat werd tot ergernis van ESCA afgewezen.
De handbalsters van ESCA moesten op een doordeweekse avond (30 oktober alsnog de reis naar Spakenburg maken en verloren dat duel met 27-22.

Met 10 punten uit 11 wedstrijden neemt de ploeg van coach Daan Soumokil, die in de eerste seizoenshelft geen beroep kon doen op de geblesseerde Kim van den Brink, een zesde plaats op de ranglijst in. De achterstand op Zwolle, de nummer drie, bedraagt echter slechts 4 punten. Halverwege de competitie is de strijd om de derde plek daarom nog lang niet beslist.

Programma
Mannen
Hoofdklasse A

Udi 1896 – DOS (zondag 6 januari, 14.15 uur, sporthal Kermisland, Arnhem)
Vrouwen
Hoofdklasse B

ESCA – HVBS (zaterdag 5 januari, 19.00 uur, sporthal Valkenhuizen, Arnhem)
Lettele – DFS Arnhem (zaterdag 5 januari, 19.30 uur)

* De foto ’s zijn gemaakt door John Voermans.