‘Haas’ helpt Berna aan nieuw record

7 juni 2012 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Berna van Eerten (foto) eindigde woensdag op de 11 kilometer van de Bedriegertjesloop op een tweede plek in 51.47. Toch was de Arnhemse daarmee dik tevreden. “Een nieuw persoonlijk record. Altijd leuk”, zei Van Eerten na haar race.

Anke van het Klooster, ook uit Arnhem, was met een tijd van 51 minuten en 23 seconden de eerste vrouw die op het prachtige parcours in Rozendaal de finish passeerde.
Berna van Eerten, een vaste ‘gast’ op de Bedriegertjesloop, volgde op 24 seconden. “Daar ben ik heel blij mee”, zei Van Eerten. “Want dat is bijna 2 minuten sneller dan vorig jaar.”
De Arnhemse had daarbij wel enige hulp gehad, zo bekende ze. ”Ik had een ‘haas’, Joep Jillings. Dat maakt toch heel veel uit”, meldde Van Eerten. “Ik ben zelf ook beter geworden, omdat ik bij Ciko’66 op een andere manier train. Nu met de wedstrijdgroep. Maar een haas scheelt enorm.”
Van Eerten kon haar ‘haas’ prima volgen. “Maar hij hield mij ook goed in de gaten. Hij keek een paar keer om en hij weet ook wat ik kan. We lopen in dezelfde groep. Ik hoefde zelf dus niet veel te zeggen en hij praatte mij de heuvel op”, zei de atlete lachend.
Behalve ‘echte’ atleten liepen ook andere sporters de Bedriegertjesloop. Zo was het derde dames handbalteam van AAC 1899 met maar liefst 9 speelsters aanwezig. “Als het handbalseizoen is afgelopen, gaan we op woensdagen met elkaar hardlopen”, vertelde Petra van Kleef-Melcherts, die ook jarenlang in de hoofdmacht van AAC 1899 handbalde. “En is er dan een leuke loop in de buurt, dan doe we mee. We hebben al aan de Marikenloop meegedaan. Nu doen we nog de Bridge to Bridgeloop. Toptijden? Nee, die lopen we niet.”
De Rozendaalse Veldloop, op woensdag 5 september, laten de AAC-speelsters aan zich voorbijgaan. “Dan zijn we doordeweeks weer aan het handballen”, aldus Van Kleef.
Voor Ton Wareman, oud-voetballer van onder meer Vitesse 1892, Arnhemse Boys en DVOV, begint het ‘loopwerk’ steeds serieuzere vormen aan te nemen. De 48-jarige inwoner van Heelsum eindigde op de 11 kilometer op een negende plaats. “Ik wilde binnen de 45 minuten finishen en dat is gelukt”, zei Wareman. “Maar bij de toppers kom ik niet, ik loop als een voetballer. Maar dat lopen geeft wel veel voldoening. Je moet het helemaal alleen doen.”


Vier handbalsters van het derde damesteam van AAC 1899, Ramona Bouwman, Karin Fienieg, Petra van Kleef-Melcherts en Joanne Schoneveld (vlnr), handbalsters van het derde damesteam van AAC 1899, liepen de 6 kilometer van de Bedriegertjesloop.