Haalt Eldenia ten koste van VDZ eindelijk een keer de finale van de Arnhem Cup?

21 mei 2019 | Van onze AS-redactie

In de 49-jarige historie van het toernooi om de Arnhem Cup stond Eldenia nog nooit in de finale. Dinsdagavond (21 mei) kan de ploeg van trainer Erwin Koen daar verandering in brengen en dus geschiedenis schrijven. Dan moet er in de halve finale wel worden afgerekend met VDZ, dat de Arnhem Cup al vijf keer won.

Eldenia kan zich volledig richten op het toernooi om de Arnhem Cup. De Eldense formatie verloor afgelopen zondag in de derde klasse D weliswaar met 3-0 bij Blauw Wit, maar hoeft niet meer te vrezen voor de nacompetitie. Door de nederlagen van Roda 28 en Arnhemse Boys houdt Eldenia in ieder geval die twee ploegen onder zich en daarmee is directe handhaving een feit.

Erwin Koen, trainer Eldenia

Eldenia plaatste zich de afgelopen jaren steeds voor de nacompetitie om promotie naar de tweede klasse. Ook dit seizoen was de doelstelling om mee te doen om de prijzen, maar mede door vele blessures kwam daar niets van terecht.
De laatste competitiezege dateert van 17 maart. Eldenia won toen met 2-1 de thuiswedstrijd tegen Rood Wit. Daarna volgde een reeks van zeven duels zonder zege. Door drie gelijke spelen en vier nederlagen werd het zelfs nog even spannend, maar de 6-1 zege van Germania op Roda ’28 zorgde zondag voor opluchting.

In de kwartfinale van het toernooi om de Arnhem Cup behaalde Eldenia nog wel een zege op Arnhemia (6-2) en dwong daarmee plaatsing af voor de halve finale af.
Wim Hendriks, oud-voorzitter en huidig bestuurslid voetbalzaken van Eldenia, hoopt dat zijn ploeg een keer de finale haalt. dat dit nog niet eerder gebeurde vindt Hendriks niet zo vreemd. “Eldenia heeft heel vaak in de nacompetitie gespeeld en dan worden er ook keuzes gemaakt. We hebben in het verleden met een onder 21-team gespeeld, met een tweede team en soms met een mengeling.”

Habib Al Mohsinawi, trainer VDZ

Tegenstander VDZ plaatste zich zondag al voor de nacompetitie om promotie naar de tweede klasse. De ploeg van trainer Habib Al Mohsinawi won zelf met 4-0 van FC Trias en zag directe concurrent SC Rheden met 4-2 verliezen titelkandidaat OBW.
Voor VDZ staat er in de laatste competitiewedstrijd, zondag uit tegen VVO, behalve de eer, niets meer op het spel. De Arnhemse ploeg kan zich dus ook volledig richten op de halve finale tegen Eldenia. VDZ bereikte de halve eindstrijd door in de kwartfinale met 3-0 te winnen van Jonge Kracht. De laatste keer dat VDZ in de finale stond, was in 2016. Duno was toen met 2-0 te sterk.

De winnaar van het duel Eldenia – VDZ treft in de finale het Huissense RKHVV, dat dit seizoen degradeerde uit de hoofdklasse. RKHVV, dat het toernooi om de Arnhem Cup twee keer won (1980, 2014) was in de eerste halve finale met 2-1 te sterk voor SML.

De finale wordt gespeeld op zondag 2 juni. mocht VDZ echter de eindstrijd halen, dan zal de organisatie van de Arnhem Cup op zoek moeten naar een nieuwe datum. Op zondag 2 juni is ook de eerste ronde van de nacompetitie en daarvoor heeft VDZ zich dus al geplaatst. Dat geldt ook voor VDZ 2 (reserve eerste klasse) en VDZ 3 (reserve derde klasse).

Eldenia -VDZ wordt gespeeld op het terrein van Eendracht en staat onder leiding van arbiter Adrie van der Beek. Hij wordt geassisteerd door Eric Huisman en Marcel Brandenbarg. De aanvang is 20.00 uur.

ARNHEM CUP
Kwartfinales
Uitslagen
Donderdag 25 april: AVW ’66 – SML 3-3 (SML wns)
Donderdag 2 mei: Eldenia – Arnhemia 6-2
Dinsdag 7 mei: RKHVV – SC Rheden 7-2
Donderdag 9 mei: VDZ – Jonge Kracht 3-0

Halve finales
Dinsdag 14 mei: SML – RKHVV 1-2
Programma
Dinsdag 21 mei: Eldenia – VDZ (20.00 uur)
Finale
Zondag 2 juni (19.30 uur)

* Vanaf de kwartfinales worden alle wedstrijden gespeeld op het terrein van Eendracht.