Grote zorgen over de spelopvatting en het gebrek aan kwaliteit en evenwicht in de selectie

16 september 2023 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

De Airborne-herdenking was indrukwekkend. Complimenten daarvoor aan de club Vitesse en alle andere betrokkenen. Een dergelijke avond verdient een behoorlijke prestatie van de geelzwarte formatie van trainer Phillip Cocu. De ploeg heeft echter met een compleet falen en een 0-2 nederlaag tegen het bescheiden RKC Waalwijk een niet passend vervolg gegeven aan de plechtigheden.

Aanvankelijk was ik voorzichtig optimistisch over de mogelijkheden voor dit seizoen, na deze wedstrijd zie ik het tamelijk somber in. Nog niet eens zo zeer vanwege deze nederlaag tegen een degradatiekandidaat. Wel om de spelopvatting en het gebrek aan kwaliteit en evenwicht in de selectie.

Eerst maar eens het in mijn ogen allerbelangrijkste, de spelopvatting. Voor de zoveelste keer onder Cocu was die afwachtend, bijna angstig. Met een te laag tempo, zowel met als zonder bal, met te weinig felheid, aarzelend. Daar schrikt geen enkele tegenstander van, ook het puntloze RKC niet. In de tweede helft kwam de Arnhemse ploeg wat agressiever uit de kleedkamer, maar de domme rode kaart van Manhoef gooide roet in het eten. Het was schrijnend om te constateren dat de ploeg daarna wél met lef en overgave bleek te kunnen spelen. Aangezien de Waalwijkers lange tijd enorme counterkansen verknoeiden, was in die fase tot vlak voor tijd een gelijkspel mogelijk. Waarom begon Vitesse niet met diezelfde instelling aan deze wedstrijd?

Dan het gebrek aan kwaliteit. Mijn oordeel over de twee nieuwelingen voorin, Boutrah en Hamulic, had ik even opgeschort. Na deze wedstrijd moet ik toch concluderen dat zij tekort komen. Twee harde werkers, ook met een behoorlijke snelheid, maar technisch beneden de maat. Als ik alleen al zie dat Boutrah in de eerste helft tot twee keer toe niet in staat was om een simpel balletje met de juiste snelheid aan een overlappende ploeggenoot mee te geven, springen mij de tranen in de ogen. En Hamulic is een ongepolijste opportunist, die wellicht zou renderen bij goed aanvalsspel van zijn team, maar zelf niet kan bijdragen als kapstok of met individuele acties. Hij werkt zich een slag in de rondte, maar is te afhankelijk en zal op deze manier weinig gaan scoren.

Op het middenveld lopen met Meulensteen, Van Ginkel en Tielemans drie technisch goede spelers, maar geen van hen heeft diepgang. De samenstelling is dus niet evenwichtig. Wel moet gezegd dat Tielemans een uitstekende wedstrijd speelde en Meulensteen met name in de fase met tien man zijn klasse liet zien.

Met een middenveld als dit kan een ploeg wel spelen in combinatie met slim diepgaande spitsen en/of een kaatsende spits, waarmee kan worden door gecombineerd tot diep in de vijandelijke achterhoede. Binnen de huidige ploeg kan dat niet en dus wordt er nauwelijks iets gecreëerd en heerst aanvallend voornamelijk machteloosheid.

Er dreigt weer een moeilijk seizoen. Het lusteloze, tempoloze getik, het afwachtende voetbal en de keuzes van trainer Cocu baren mij grote zorgen. Hij zou jongens als Jonathans en De Regt, die als wissel als Haarlemmerolie werd gebruikt, veel meer speeltijd moeten geven. De Regt zou bijvoorbeeld het aanspeelpunt in de spits kunnen zijn dat het middenveld laat doorvoetballen. Verder maakte nieuweling Hendriks in de korte tijd als invaller een goede indruk, ga hem gebruiken.

Met Van der Weerden en Janssen zitten toch twee assistenten op de bank die hun invloed kunnen hebben? Kunnen zij niet meehelpen om meer gif en lef in deze selectie te krijgen? Mede bewerkstelligen dat Vitesse niet met zo’n schijterige instelling aan een wedstrijd begint als deze avond? Met de juiste tactische en technische keuzes is een positie in de middenmoot echt wel mogelijk. Er zijn namelijk genoeg andere ploegen die ook niet overlopen van kwaliteit en op hun zwakke punten kunnen worden geraakt.

Met uitwedstrijden voor de boeg tegen Sparta Rotterdam, FC Twente en NEC wordt het sowieso een opgave om punten te halen. Als de ploeg zo blijft doormodderen als tegen RKC Waalwijk lukt dat op zeker niet. Een doemscenario van drie punten uit zeven wedstrijden dreigt.   

Vitesse-RKC Waalwijk 0-2

39. Oukili 0-1, 90. Margaret 0-2