Groener: ‘Nederland medefavoriet’

12 augustus 2011 | Van onze AS-redactie

De handbalsters van Oranje spelen op het EK onder 19 vrijdagavond in Rotterdam tegen Servië. Volgens Arnhemmer Henk Groener, assistent-bondscoach bij de jeugdploeg, kan Nederland het toernooi winnen. De AS-redactie sprak met hem.

Je bent bondscoach van de A-ploeg en assistent-bondscoach bij Oranje onder 19. Een bijzondere combinatie.
Henk Groener: “Ik ben erbij gevraagd en het werkt prima. Maar Monique Tijsterman is de hoofdcoach, zij is verantwoordelijk en bepaalt de tactiek. Zou ik ingrijpen, dan maak ik dingen kapot. Dat gebeurt dus ook niet. Ik help waar mogelijk en heb een relaxte rol.”

Oranje onder 19 zit bij de laatste 4. Is dit een toevalstreffer?
“Nee, want vergeet niet dat deze groep al vanaf de Talents, dus speelsters tot 17 jaar, bij elkaar is. Verder heeft de gehele voorbereiding in het teken gestaan van het naar elkaar toegroeien. In april hebben we in Leek gespeeld, in juni een toernooi in Spanje. Daar hebben we best wat brandjes moeten blussen. We hebben voorafgaand aan dit toernooi ook geen enkele waarde gehecht aan resultaten en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.”

Kan Nederland dit toernooi winnen?
“Ja, we zijn medefavoriet. Je kunt nu ook moeilijk iets anders zeggen. We hebben 5 keer gewonnen en we zijn in al die wedstrijden niet eens in de buurt van een nederlaag geweest. En kijk eens naar Oostenrijk. Dat had niemand verwacht, dat is toch wel de grootste verrassing.”

Deze ploeg is het voorland van het A-team, waarvan jij de bondscoach bent. Gaan we al die speelsters daarin terugzien?
“Enkele speelsters zitten er al bij, zoals Estavana Polman, Lois Abbingh en Angela Malestein. Zij haken aan bij de A-ploeg, maar zijn hier de toppers. Er zit dus nog een groot verschil tussen die teams. De A-ploeg zou dit Jong Oranje nu aan gort spelen, maar die meiden zijn natuurlijk nog volop in ontwikkeling.”

Hoe staat het vrouwenhandbal in Nederland ervoor?
“In Nederland is net zoveel talent als in andere landen. Topsport is wat dat betreft eenvoudig. Zet je talentvolle mensen die willen bij elkaar en bied je ze een goed programma, dan doe je mee. In Nederland zijn we al even bezig met de HandbalAcademie. Behalve bij hun club trainden ze ook op Papendal en deden ze mee aan de competitie. Zie het resultaat. Het vergt wel een andere benadering. Je stelt dus geen korte termijndoelen. Het gaat om de ontwikkeling van de speelsters.”

Terug naar het EK. Het moet nu in Rotterdam gaan gebeuren. Jammer dat je uit Arnhem weg moest?
“Ja, want de sfeer op Valkenhuizen en de manier hoe alles was opgezet, is iedereen goed bevallen. Het was prachtig en niemand had het erg gevonden als in Arnhem de finales waren geweest. Maar ook in Rotterdam verwachten we een vol huis.”