Goudhaantje Wesley Martens helpt VDZ aan driepunter tegen VVO, eerste zege SML

16 oktober 2018 | Van onze AS-redactie

Een prachtige vrije trap van Wesley Martens besliste vlak voor tijd  de streekderby VDZ – VVO (1-0), in de derde klasse C van het zondagvoetbal. Daarmee kreeg de thuisploeg in een meer spannende dan goede wedstrijd iets teveel, de bezoekers uit Velp iets te weinig.

Hoogstaand was het allemaal niet op sportpark ’t Cranevelt. De angst om te verliezen was bij beide ploegen blijkbaar groter dan de wil om te winnen. Ook het zwaar favoriete VDZ trok zich massaal terug bij balverlies, hopende op een afspeelfout bij de gasten om dan via de counter toe te slaan. VVO hanteerde hetzelfde principe, waardoor van spektakel geen sprake was.

VDZ had in de openingsfase onder aanvoering van Wesley Martens het beste van het spel en creëerde via Daan van der Held de grootste kans. De middenvelder verscheen op zes meter vrij voor het vijandelijke doel, maar hij schoot uit de draai net naast. Kort daarvoor had Van der Held uit een moeilijke hoek ook al tegen de lat geschoten. Gaandeweg kreeg VVO controle over de wedstrijd en werden de kansen steeds schaarser.
Na de pauze was VDZ nog een keer gevaarlijk via Pieter Middeldorp na een splijtende pass van aanvoerder Joris Schemkes. Middeldorp nam echter te veel tijd, waarna doelman Sjoerd Willemsen simpel kon redden. VVO gooide vervolgens de schroom van zich af. De ruimtes werden groter en de middenvelders van de thuisploeg konden de afstanden nauwelijks meer belopen. Dat leidde tot een aantal kansen voor VVO. De twee grootste waren voor Joost Baarslag, maar de afronding liet te wensen over.

Toen beide ploegen zich al verzoend leken te hebben met een gelijkspel, viel de beslissing alsnog. Defensief geklungel in de Velpse defensie leidde tot een overtreding. Met de toegekende vrije trap wist Wesley Martens wel raad. De ‘man met de fluwelen trap’ knalde de bal langs de muur in de verre hoek: 1-0.

Stijn van Gent (foto) sprak na afloop duidelijke taal. “Ik vond het heel slecht”, zei de centrale verdediger van VDZ. “Of onze overwinning verdiend was? Nou, een gelijkspel had niet misstaan. Zo eerlijk ben ik wel. In de eerste helft hadden wij op voorsprong moeten komen, maar na rust kwamen we een paar keer heel goed weg. Zeker met die twee kansen voor Joost Baarslag. Dat waren dotten.”
Van Gent was ondanks het povere spel blij met de zege. “We waren slordig en verloren ook op eigen helft al vaak de bal. Ik vond VVO ook beter dan verwacht. Ons spel was niet te vergelijken met dat van de afgelopen weken. Toen speelden we heel goed, maar werd het twee keer gelijk. Dan kies ik toch voor een mindere wedstrijd en een overwinning.”


EERSTE
ZEGE SML

SML behaalde in en tegen Gendringen de eerste overwinning. De Arnhemse formatie nam in de eerste helft door Olaf Baars een 0-1 voorsprong. Na de pauze kwam Gendringen op gelijke hoogte, maar dat bracht de bezoekers niet van hun stuk. Latif El Malki en Sybren Bekkenutte zorgden met hun treffers voor euforie in de Arnhemse gelederen.
Met 3 punten uit 3 duels staat SML, komende zondag in de Arnhemse stadsderby gastheer van VDZ,  nu op een elfde plaats en heeft drie ploegen onder zich: Doetinchem (1 uit 4), VVO (1 uit 4) en Gendringen (0 uit 4). SML moet het uitgestelde duel met OBW uit de eerste speelronde nog inhalen. Die wedstrijd wordt op zondag 11 november gespeeld.

MASV had thuis geen enkele moeite met Doetinchem: 5-2. Angelo Siep (foto)  was weer eens de grote man bij de Arnhemse formatie. De topschutter scoorde drie keer. De andere treffers kwamen op naam van Ramon van ’t Veld en Badr Kacem.
Na vier wedtrijden staat MASV op een derde plaats met 9 punten uit 4 duels. Grol en OBW, beide nog zonder verliespunten, voeren de ranglijst aan met 9 uit 3.

Het duel tussen Pax en SC Rheden werd na een half uur bij een 0-0 stand gestaakt. Nadat Ali Nino Büyükleyla al met een op het oog ernstige knieblessure het veld had verlaten, raakte ook zijn broer Selman geblesseerd. Voor hem werd een ambulance gebeld. In het ziekenhuis luidde de diagnose: gekneusde ribben en een hersenschudding.
Toen de wedstrijd werd gestaakt, bleek dat ook een derde speler van SC Rheden, Marko van Huenen, niet meer verder had gekund. Trainer Wilco Klop: “Hij had al eerder een botsing gehad. Zijn hoofdpijn werd erger en hij werd misselijk. Marko is ook naar het ziekenhuis gegaan en ook hij bleek een hersenschudding te hebben.”
Zo liep de ziekenboek van SC Rheden snel vol. ,,Ik verwacht Marko en Selman een paar weken kwijt te zijn”, vertelde Klop. “En Ali met die knieblessure waarschijnlijk langer.” 
Het duel Pax – SC Rheden wordt op zondag 11 november uitgespeeld.

In de derde klasse D won Arnhemse Boys, zonder de voor vijf duels geschorste topschutter Wesley Mortier, met 1-0 van ‘naaste buur’ Driel. Stefan Ordelman kroonde zich vlak voor tijd tot matchwinnaar voor de ploeg van trainer Pierre van den Berg.
Met 6 punten uit 4 wedstrijden neemt Arnhemse Boys een gedeelde zesde plaats in. Rood Wit staat op gelijke hoogte.

Eldenia verloor met 3-1 bij koploper Dio ’30, dat in de Arnhemse doelman Dennis Amati zijn grote uitblinker had. Amati voorkwam met een aantal reddingen Eldense doelpunten. Dio ’30 nam al in de eerste helft een 2-0 voorsprong. na de 3-0 deed Louan Aarts kort voor het eindsignaal nog wat terug voor de ploeg van trainer Erwin Koen: 3-1.
Met 4 punten uit 4 wedstrijden vindt Eldenia zich terug in het rechter rijtje. De Eldense formatie heeft nog vier ploegen onder zich.

* De foto van Angelo Siep is gemaakt door Nico Kooij.

UITSLAGEN ZONDAGVOETBAL (14 OKTOBER)
HOOFDKLASSE A
Alcides – Hoogland                     2-0
Achilles 1894 – Silvolde             3-3
Fortuna W – RKHVV                  0-1
RKZVC – Hoogeveen                  3-6 
Hollandia – DEM                        2-2
SDO – AWC                                  5-0
De Bataven – Purmersteijn       0-3

DERDE KLASSE C
MvR – Grol                                   0-5
Pax – SC Rheden                         0-0 (gestaakt in 30e minuut)
Ruurlo – FC Trias                        1-3
VDZ – VVO                                   1-0
Gendringen – SML                      1-3
MASV – Doetinchem                  5-2
OBW – Vios B                               2-1

DERDE KLASSE D
Blauw Wit – Hatert                     5-0              
Germania – Brakkenstein          3-1
Dio ’30 – Eldenia                         3-1
Rood Wit – Beuningse Boys      3-0
HAVO – DVOL                             0-0
Arnhemse Boys – Driel               1-0
Trekvogels – Roda ’28                3-2

VIERDE KLASSE D
Westervoort – Angeren              1-0
GVA – ONA ’53                            1-0
HC ’03 – GSV ’38                         0-1
Arnhemia – Jonge Kracht          1-2
RKPSC – Groessen                      1-3
Veluwezoom – DVV                    0-3
CHRC – Eendracht                      5-1

VIJFDE KLASSE D
Babberich – Rijnland                  1-6
SDZZ – SDOO                              1-6
SVHA – Elsweide                         2-1
Gelders Eiland – Edesche B      8-0   
De Paasberg – RVW                    5-5