Gouden droom spat uiteen voor Groener en Polman

18 augustus 2016 | Van onze AS-redactie

Frankrijk heeft in een zinderende wedstrijd een einde gemaakt aan de gouden droom van de handbalsters van Oranje. In Rio de Janeiro was de Franse ploeg in de halve finale van de Olympische Spelen net iets te sterk voor de ploeg van de Arnhemse bondscoach Henk Groener: 24-23. Nederland speelt nu zaterdag (16.30 uur) om het brons tegen de verliezer van het duel Noorwegen – Rusland.

Hoe dicht was Oranje bij een verlenging. Met nog 25 seconden te spelen kreeg Nederland bij een 23-24 achterstand balbezit en na een overtreding van de  Gnonsiane Niombla op Nycke Groot kon de Francaise ook nog met een tijdstraf naar de kant. Na een time-out ging Oranje met zeven veldspeelsters op zoek naar de gelijkmaker. Het laatste schot was voor Lois Abbingh, maar zij zag tot haar ontzetting de bal via de binnenkant van de paal weer terugspringen in het veld. De droom op olympisch goud was daarmee voorbij.
‘Zij kunnen niet beter en wij kunnen niet slechter’, had Estavana Polman (foto boven) in de aanloop naar de halve finalewedstrijd gezegd. Daarmee doelend op het openingsduel van Oranje in het olympisch toernooi, toen Frankrijk met 18-14 ook al de meerdere was van de Nederlandse ploeg. Twee keer verliezen van Frankrijk was geen optie.

 
Henk GroenerDe openingsfase was voor Nederland. De eerste doelpoging, van Angela Malestein, was meteen raak. De ploeg van bondscaoch Henk Groener (foto) ging door en kwam via 4-2 na een benutte strafworp van Polman in de zesde minuut op een 5-3 voorsprong. In de tiende minuut kwam Frankrijk voor het eerst op voorsprong (5-6) en bouwde die uit naar 6-9. Oranje herstelde zich en na 18 minuten was de stand weer gelijk: 11-11. Daarna verloor Oranje de grip op het duel en bij rust was het verschil vier treffers in het voordeel van Frankrijk: 13-17.

Nederland knokte zich na de pauze terug in de wedstrijd. Polman knalde als eerste raak (14-17) en met nog ruim tien minuten op de klok had de Nederlandse ploeg de achterstand teruggebracht tot 22-23. De hectiek nam daarna toe. Bij beide ploegen ging er in de enerverende slotfase net zo veel verkeerd als goed. rio 16 bDat Frankrijk in de laatste dertien minuten alleen nog uit een strafworp scoorde (22-24), vertelde veel over de stress bij de Franse vrouwen. Oranje kon niet profiteren. Ailly Luciano trof de paal, Malestein miste een uitgelezen mogelijkheid en uit tal van verkeerde keuzes bleek dat ook bij Oranje de spanning groot was. Nederland scoorde nog eenmaal en ook die treffer kwam met nog ruim drie minuten te spelen voort uit een strafworp. Laura van der Heijden, goed voor acht treffers, was trefzeker: 23-24.
Verder kwam Oranje niet. De teleurstelling na afloop was enorm in het Nederlandse kamp. Groener en Polman wilden gouden, maar het wordt maximaal brons. Maar ook dat zou een prestatatie van formaat zijn.