Gierman 2e, Jansen 7e in triathlon

2 juni 2011 | Van onze AS-redactie

Marcel Gierman is donderdag tweede geworden in de Sports Planet Triathlon van Westervoort. De triatleet uit Zevenaar moest Bert Flier (Barendrecht) voor laten gaan. Arnhemmer Tom Jansen (foto onder) werd zevende in deze halve triathlon.

Organisator Hans Frieling, eigenaar van Sports Planet, had het voorspeld: dit wordt een spektakel. Dat kwam uit. De triathlon van Westervoort werd een prachtig evenement, waar, mede door het perfecte weer, veel toeschouwers op af waren gekomen. Frieling: “Vooral het feit dat de wedstrijden zo goed waren te volgen, sprak de mensen erg aan. Ik ben zeer tevreden.” Het is niet uitgesloten dat Westervoort binnen enkele jaren een Nederlands kampioenschap binnen de grenzen krijgt.
De strijd spitste zich toe op de halve triathlon (2km zwemmen, 80km fietsen, 20km hardlopen), waarvoor diverse  toppers zich hadden aangemeld. De favoriet was Bert Flier die deze rol in de praktijk waarmaakte. Maar hij moest wel tot het uiterste gaan om Marcel Gierman van zich af te houden. De Zevenaarder kwam bijna 20 seconden later uit het water dan Flier, maar maakte die achterstand helemaal goed bij het fietsen, zijn sterkste onderdeel. Op het afsluitende loopnummer sloeg Flier echter een flink gat en werd de eindwinnaar. Zijn tijd was 3.49,36 uur. De eindtijd van Marcel Gierman was 3.56,14. Op de derde plaats eindigde Eddy Lamers uit Groenlo in 3.58,25.
Gierman was er dik tevreden mee: “Ik voelde me prima in vorm, maar bij het lopen was Bert Flier gewoon te sterk, dat wist ik ook wel”, aldus de Zevenaarse atleet, die nu de Iron Man in Frankfurt op 24 juli als volgende doel heeft. Gierman: “Dat is een geweldige uitdaging. Ik zal de komende weken 25 à 30 uur per week gaan trainen. Maar eerst ga ik volgende week met ouders van kinderen met een stofwisselingsziekte naar Frankrijk, naar de Mont Ventoux. Daar verheug ik me zeer op. Daarna is alles gericht op Frankfurt. Als ik bij de beste 17 eindig, mag ik naar het WK op Hawaii. Kansen? Och, je moet een beetje geluk hebben en vooral niet ziek worden in de komende weken.”
De Arnhemse atleet Tom Jansen heeft een ander doel: de Holland Triathlon op 27 augustus in Almere. 3,8 km zwemmen, 180km fietsen, plus de hele marathon (42km) staan hem te wachten. Net als bij Gierman gaat het de 40-jarige Arnhemmer om ‘de uitdaging’. Jansen: “Eigenlijk heb ik alleen nog maar de kwart-triathlon gedaan. Westervoort was mijn eerste halve, nu wil ik ook de hele doen, lijkt me gewoon een leuk idee. Ik voelde me prima, ik kon alle onderdelen op een constante manier afwerken. Ik ben tevreden met de zevende plaats.”

 Foto’s: Nico Kooij.