Geplaagd Vitesse loot amateurs AFC na bekerzege op Heerenveen

22 december 2023 | Van onze AS-redactie

Vitesse plaatste zich donderdagavond zich door een 1-0 zege op Heerenveen voor de achtste finales van het toernooi om de KNVB-beker. De geplaagde Arnhemse formatie, die het jaar 2023 afsluit als de nummer laatste in de eredivisie, heeft zelfs uitzicht op een plek in de kwartfinale. De ploeg van trainer Edward Sturing speelt in de volgende ronde namelijk in Gelredome tegen Amsterdamse AFC, de nummer acht in de tweede divisie.

Vitesse boekte in 2023 op de valreep dus toch nog een succesje. Amine Boutrah zorgde met zijn fraaie treffer in de 86e minuut voor de zege op Heerenveen. Het zorgde voor uitzinnige taferelen op de tribune. Een dag later kwam er nog meer goed nieuws: Edward Sturing, die vorige maand de taken van de opgestapte Phillip Cocu overnam, blijft ook in de tweede seizoenshelft aan als hoofdcoach van Vitesse. De winst op Heerenveen zal ongetwijfeld hebben meegespeeld in het besluit van de Apeldoorner zijn contract tot het einde van het seizoen te verlengen. Ook zijn assistenten, Nicky Hofs en Tim Cornelisse, hebben hun contract tot de zomer van 2024 verlengd.

Was de winst van Vitesse op Heerenveen enigszins verrassend, de grootste stunt kwam van het Utrechtse Hercules. De amateurs, uitkomend in de derde divisie, schakelden in Stadion Galgewaard het bezoekende Ajax uit: 3-2. In blessuretijd zorgde Huissenaar Mats Grotenbreg, die in de jeugd uitkwam voor Jonge Kracht, PSV en Vitesse, voor de winnende treffer.

Tim Waterink, zoon van ex-prof Thuijs Waterink (ex-ESA, De Treffers, FC Wageningen, TOP Oss, Arminia Bielefeld, Karlsruher SC, SC Paderborn en De Treffers) zorgde in Deventer voor het enige doelpunt van De Treffers in het duel met Go Ahead Eagles. De Arnhemmer kopte kort na rust zeer fraai raak (4-1), maar zijn ploeg verloor uiteindelijk met 7-1.

KNVB-BEKER
UITSLAGEN

Donderdag 21 december
USV Hercules – Ajax 3-2
Vitesse – Heerenveen 1-0
Katwijk – Almere City 1-2
Go Ahead Eagles – De Treffers 7-1
PSV – FC Twente afgelast
Woensdag 20 december
ADO Den Haag – Sparta 2-0
Volendam (amateurs) – AFC 0-1
GVVV – NEC 1-6
HHC – AZ 2-3 (na verlenging)
Feyenoord – FC Utrecht 2-1
Dinsdag 19 december
Quick Boys – De Graafschap 2-0
Spakenburg – Excelsior 2-3 (na verlenging)
Eindhoven – Fortuna Sittard 0-2
DEM – Excelsior Maassluis 0-1
FC Dordrecht – Cambuur 0-3
Willem II – FC Groningen 1-3

PROGRAMMA KNVB-BEKER
TWEEDE RONDE
ACHTSTE FINALES
Dinsdag 16, woensdag 17 of donderdag 18 januari 2024

PSV – FC Twente

ACHTSTE FINALES
Dinsdag 16, woensdag 17 of donderdag 18 januari 2024

Hercules – SC Cambuur
AZ – Quick Boys
Excelsior Maassluis – ADO Den Haag
Vitesse – AFC
NEC – Go Ahead Eagles
Almere City – Fortuna Sittard
Excelsior – FC Groningen
Dinsdag 23, woensdag 24 of donderdag 25 januari 2024
Feyenoord – PSV/FC Twente