Geen wedstrijdpunten, wel aanknopingspunten

4 november 2018 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

 

Van tevoren baalde ik al dat Gözübüyuk als scheidsrechter voor de uitwedstrijd van Vitesse bij koploper PSV was aangesteld. Hij neemt namelijk nogal eens voor de Arnhemse ploeg negatief uitvallende beslissingen. En toen hij zich onlangs in De Kuip tegen Feyenoord duidelijk vergiste bij de eerste gele kaart voor Doekhi, bleek zijn ego in de beroepszaak te groot om dat toe te geven. Op die manier liet hij Vitesse niet alleen ten onrechte met tien man verder spelen in Rotterdam, maar bezorgde hij Doekhi ook nog eens een niet verdiende schorsing.

Toen deze ijdeltuit met fluit na een kwartier spelen opnieuw de rode kaart trok voor Doekhi, maar nu rechtstreeks, vervloekte ik hem dan ook. Maar…bij het terugzien van alle beelden moet ik in alle eerlijkheid toegeven dat deze rode kaart terecht was. Doekhi was te laat met zijn tackle en vloerde Lozano weliswaar een stuk aan de zijkant van het veld, maar als dat niet was gebeurd had de PSV’er, zeker met zijn snelheid, vrije doortocht gehad naar het Vitessedoel.

Vaste lezers weten dat ik Doekhi hoog heb zitten, maar in deze situatie was hij degene die de fout maakte waardoor de wedstrijd kapot werd gemaakt, niet de scheidsrechter. Doekhi was ook al slecht begonnen, want hij was ook degene die in de tweede minuut de gevaarlijkste kopper van PSV, De Jong, bij een corner meteen al kwijt was. Bij deze toch talentvolle verdediger zouden we met een knipoog naar een aantal andere sporten kunnen spreken over een valse start, gevolgd door diskwalificatie.

Heel jammer, want Vitesse was in Eindhoven prima begonnen. Nu werd Foor geslachtofferd, kwam Thelander er als centrale verdediger bij en werd het tegenhouden en hopen op een spaarzame counter of een succesvolle standaardsituatie. Ik moet zeggen, Vitesse heeft die uit de nood geboren tactiek voortreffelijk uitgevoerd. PSV, dat in Eindhoven iedere tegenstander met grote cijfers had weggevaagd, werd nauwelijks gevaarlijk. Ik kan me in totaal vier kansen van de Eindhovenaren herinneren, twee in de eerste helft en twee in de tweede helft, en, typerend genoeg, alle vier ontstaan uit Vitessefouten.

De eerste kans was die van Lozano bij de rode kaart, na dom balverlies van Vitesse op de PSV-helft en razendsnelle omschakeling van PSV. De tweede toen doelman Eduardo, na een verkeerde pass terug van Odegaard, Bergwijn in een één tegen één situatie knap van scoren afhield. De derde kans, na rust, betekende de 1-0, toen De Jong slim profiteerde van een misverstand tussen Clarke-Salter en Eduardo. De bal viel tussen hen in en ze dachten van elkaar dat zij zouden ingrijpen. Bij de vierde kans moest Eduardo zich met alle risico voor de doorbrekende Lozano gooien na een slordigheid van Serero. Verder heeft Vitesse de verdediging gesloten kunnen houden en PSV heeft zelfs tot de laatste seconde moeten vrezen voor de gelijkmaker van het Arnhemse tiental.

Alle spelers verdienen een compliment, want ze hebben keihard gewerkt en hun taken goed uitgevoerd. Drie spelers wil ik speciaal noemen. Allereerst doelman Eduardo, omdat hij na enkele zwakkere wedstrijden dit keer weer wist te overtuigen. Dan centrale verdediger Thelander, die net na zijn enkelbreuk en zonder wedstrijdritme als invaller een rots in de branding bleek. Tenslotte spits Darfalou, door pseudokenners tot enkele weken terug op basis van weinig speelminuten nog lacherig vergeleken met Castaignos, die in zijn eentje het centrale duo van PSV, Viergever en Schwaab, de stuipen op het lijf joeg. We kunnen nu het verschil zien tussen het alibi-storen en -duelleren van de geblesseerde, door velen zwaar overschatte Matavz en het echte jagen en in duel gaan van de Algerijn. Geweldig om te zien.

Geen wedstrijdpunten voor Vitesse dus, maar wel aanknopingspunten voor de rest van het seizoen. Als die vermaledijde grilligheid nu eens wegblijft, kunnen er tot de winterstop nog heel veel punten worden gehaald tegen ‘kleinere’ tegenstanders. Maar eerst wacht nog de testcase tegen het als subtopper ingeschatte, maar nog moeizaam spelende FC Utrecht. Een lastige, stugge tegenstander, maar als Vitesse het opbrengt om met dezelfde instelling te spelen als in Eindhoven, blijven de punten in Arnhem.

PSV-Vitesse 1-0
68. De Jong 1-0.