Geen hoofdrol ‘Team Heins’ op NK

8 februari 2012 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Op het NK marathonschaatsen voor Masters op natuurijs in Emmen hebben Gijs Gjaltema, Henk van de Belt en Frans Bugter (foto), allen lid van Heins Schaatsshopteam uit Elden, geen rol van betekenis kunnen spelen. Gjaltema eindigde het hoogst. Hij werd 24e.

“Het was niet mijn dag”, zei Eldenaar Frans Bugter woensdagochtend na zijn race over 60 kilometer op de Grote Grietplas. “Met mijn 70e plaats kan ik niet tevreden zijn, maar het was prachtig om dit weer mee te maken.”
Bugter, vorig jaar nog 23e, was dinsdag al met ploeggenoot Gijs Gjaltema vertrokken naar Emmen om de reis niet op de wedstrijddag te hoeven maken. De 40-plussers moesten namelijk al om 8 uur ’s ochtends van start.
Van het drietal schaatsers van het Heins Schaatsshopteam was Doetinchemmer Gjaltema het best in vorm. “Gijs heeft goed gereden”, zei Bugter. “Hij heeft tot 2 ronden voor het einde meegereden in de kopgroep. Toen werd er even stevig aan getrokken en moest ook Gjaltema afhaken. Maar voor zijn gevoel had hij er alles uitgehaald.”
Bugter kon het hoge tempo 4 ronden aan. “Er stond veel wind en als je niet vooraan zit, kunnen er gaten vallen en ontstaat een schifting. Dat is met dat hoge tempo dan niet meer goed te maken”, vertelde Bugter.
Huissenaar Henk van de Belt werd na de achtste van de 10 te rijden ronden met een grote groep uit de strijd gehaald. Bugter: “Henk is een diesel en hij moet op gang komen. Maar er werd meteen volle bak gereden en Henk miste de aansluiting.”
Het NK stond voor Bugter ook al een beetje in het teken van de Elfstedentocht. Door een goede prestatie in Emmen hoopte de Eldenaar op een startbewijs bij de wedstrijdrijders, mits de Elfstedentocht doorgaat. Bugter: “De beste 10 rijders van de Noord-Oostcompetitie bij de Masters mogen meedoen bij de wedstrijdrijders en ook de beste 2 van Gelderland. Ik ben de nummer 3. Ik verwacht dus niet dat ik erbij zit. André Klompmaker is de nummer 1 en Gijs de nummer 2. Ik zie het wel. De gewestelijke commissie van het marathonschaatsen zal het lijstje al wel klaar hebben liggen.”
Het NK bij de Masters werd woensdag gewonnen door Rudi Groenendaal uit Peize. hij won overtuigend des print van een kopgroep van 5 man. René van de Meulen uit Kampen werd tweede.