Geen degradatie voor Eldenia A1

16 mei 2014 | Van onze AS-redactie

De commissie van beroep van de KNVB district oost heeft het besluit van de tuchtcommissie om Eldenia A1 uit de competitie te halen, teruggedraaid. De uitslag van het duel op 3 mei tussen Eldenia A1 en Achilles A1 (5-5) is omgezet in een reglementaire 0-3.

Het besluit van de commissie van beroep betekent dat Eldenia A1 niet degradeert en ook volgend seizoen in de eerste klasse speelt. De commissie handhaafde wel de schorsing van een jaar voor trainer Marcel Gerrist van Eldenia A1. Ook de boete van €750,- boete, waarvan €450,- voorwaardelijjk, bleef gehandhaafd.
“Met het oog op de toekomst en de aansluiting met het eerste elftal ben ik blij dat ons A1 ook volgend seizoen in de eerste klasse speelt”, zegt voorzitter Piet de leeuw van Eldenia. “Maar verder ben ik enorm teleurgesteld in de hele procesgang. Wij hebben een verweer geschreven met betrekking tot drie zeer zware straffen. Dat doet de commissie dan schriftelijk af. Wij hadden gerekend op een mondelinge behandeling. Verder ben ik bijzonder teleurgesteld in Geert van Gessel, de algemeen voorzitter van de tuchtcommissie. Hij had ons in de media al veroordeeld voordat de zaak bij de commissie van beroep lag. Wij zijn voornemens de KNVB daarover wat te laten horen.”
Volgens De Leeuw stonden in de tenlastelegging ook onjuiste dingen over trainer Marcel Gerrist. “Marcel wordt verweten dat hij op plekken was, waar hij in werkelijkheid helemaal niet is geweest. Veel is in de stukken ook niet terug te vinden. Dat hadden wij graag mondeling toegelicht”, aldus De Leeuw.

Tijdens het duel Eldenia A1 – Achilles A1 leidde de thuisclub bij rust met 5-0. Gezien andere uitslagen moest Eldenia A1 echter gelijkspelen om zich te plaatsen voor de nacompetitie. Winst of verlies betekende einde seizoen.
Na de hervatting vielen al snel een paar Groesbeekse doelpunten, maar uiteindelijk wilde Achilles ’29 niet meewerken aan een gelijkspel. De gelijkmaker was een eigen doelpunt.
Bronnen binnen Eldenia meldden dat de Groesbeekse ploeg, die op basis van de tweede plek in de eindstand al verzekerd was van de nacompetitie, het duel liever wilde verliezen omdat de ploeg dan in de nacompetitie een zwakkere ploeg zou treffen. Bij een gelijkspel of winst zou de tweede periodetitel naar Achilles ’29 gaan en zou er een sterkere tegenstander uit de bus rollen.
De Leeuw: “De manier waarop het nog 5-5 is geworden was te opvallend en niet slim. Maar de aanklacht was ook dat wij andere ploegen daarmee zouden benadelen. Dat is natuurlijk onzin. Wij bevoordeelden onszelf door gelijk te spelen.”

Zie ook: ‘Matchfixing’ bij Eldenia A1 (klik hier)