Geelhoedt al weg bij Oost-Arnhem

30 januari 2011 | Van onze AS-redactie

Petra Geelhoedt is met onmiddellijke ingang opgestapt als trainer van korfbalclub Oost-Arnhem. Geelhoedt maakte dat zaterdag kort voor de wedstrijd bij Nieuwerkerk (20-17 verlies) bekend. Oud-speler Ron Steenbergen nam in dat duel de coaching op zich.

Afgelopen week werd al bekend dat het contract van Geelhoedt aan het einde van het seizoen niet zou worden verlengd. Arjan Oude Kotte, bestuurslid technische zaken, gaf al aan waar het fout zat. ‘Er is een mismatch tussen Petra en de selectie’, zo omschreef hij enkele dagen geleden de relatie tussen ploeg en trainer.
Beide partijen spraken af het seizoen wel met elkaar af te maken. ‘Zaterdag tegen Nieuwerkerk wordt een echte testcase’, zei Geelhoedt afgelopen week. ‘Kunnen en willen we met zijn allen nog heel diep gaan? Ik ben heel erg benieuwd’.
Uiteindelijk bleek voor Geelhoedt zelf de situatie onhoudbaar. “Ik stond zaterdagochtend op en dacht: ‘Dit gaat het niet worden. Ik kan het niet. Ik ga de ploeg niet coachen.’ Ik ben vanuit Grave naar Nieuwerkerk gereden en heb de groep in de kleedkamer van mijn beslissing op de hoogte gebracht.”
Volgens Geelhoedt was er na haar mededeling sprake van boosheid binnen de groep. “Een aantal was boos. Begrijpelijk, maar ik heb voor mezelf gekozen.”
Een aantal spelers stond niet achter een contractverlenging van Geelhoedt. Dat betrof dan voornamelijk de dames binnen de ploeg, voorzitter en speelster Yke Bijlsma uitgezonderd. Geelhoedt wil dat laatste ontkennen nog bevestigen. “Het liefste wil ik er helemaal niets over zeggen. Maar het is duidelijk dat er geen vertrouwen meer was. Dat maakt het dan heel moeilijk om door te gaan, ook al wil je dat in eerste instantie wel.”
Geelhoedt spreekt van een mijnenveld waar ze doorheen heeft moeten lopen. “Omdat er natuurlijk meer dingen speelden. Ik wilde met de beste spelers in het eerste. Maar die korfbalden ook nog in het A1 en wilden daar blijven. Ik sta ergens voor. Je leidt op voor het eerste, dat is je vlaggenschip. Dus moeten je beste spelers in dat team, maar iedereen heeft zo zijn eigen belang. Als coach kom je dan in een verdomd moeilijke positie terecht. Kunnen we met elkaar ook het zakelijke en het persoonlijk blijven scheiden? Dat maakte het allemaal nog extra lastig. Voor een trainer zou het in dit geval het gemakkelijkste zijn geweest als je niemand kent. Maar dat is niet het geval, ik loop al heel lang mee bij Oost-Arnhem.”
Betere dames in het A1 dan in de hoofdmacht, een tweede team dat qua kwaliteit niet aansluit bij het eerste, een technische commissie die ook andere belangen heeft. Geelhoedt moest steeds vaker rekening houden met belangen van anderen. “In zo’n klimaat wordt het heel moeilijk voor een coach die wil presteren”, aldus Geelhoedt.