Frank Futselaar pakt titel op 10 km

16 juli 2017 | Van onze AS-redactie

Een mooier verjaardagscadeau had Frank Futselaar zichzelf niet kunnen schenken. De Westervoortse atleet van AV De Liemers pakte vrijdagavond in Utrecht, twee dagen voor zijn 26e verjaardag, op het Nederlands kampioen atletiek de nationale titel op de tien kilometer. Futselaar versloeg in de eindsprint Paul Zwama van Leiden Atletiek.

Futselaar kon na de wedstrijd zijn geluk niet op. Het was even iets anders dan het winnen van de Bedriegertjesloop in Rozendaal of de Midzomer Run in Westervoort. “Ik wist dat dit mogelijk was, maar dan nog moet het wel eerst gebeuren. Dit is het mooiste moment uit mijn leven.”
Het drietal Futselaar, Zwama en  Geart Jorritsma (Hardloopvereniging Lichtlopen) streed om de titel. “Tot 600 meter liepen we met zijn drieën, maar vanaf dat moment kon Geart het tempo niet meer volgen”, zei Futselaar. “De kansen voor mij en Paul Zwama waren gelijk, want wij hebben hetzelfde niveau. Het was dus zeker geen uitgemaakte zaak dat ik de sprint zou winnen.”
De Westervoorter bleek aan het einde van de race de sterkste benen te hebben. Futselaar had ook tijdens de race het meest op kop gelopen en hem kwam de titel toe. Familie , vrienden en ploeggenoten van AV De Liemers konden hun geluk ook al niet op. “Het was heel bijzonder. Al die mensen die speciaal voor mij waren gekomen. Echt kippenvel”, sprak Futselaar.
Wat de toekomst gaat brengen, weet Futselaar, in het dagelijks leven onderwijzer, niet. “Ik heb geen glazen bol. Ik hoop dat deze titel wel wat oplevert. Maar ik denk dat ik nog harder moet rennen om wat te verdienen. En om aan hele grote wedstrijden me te doen, moet het nog veel harder. Maar dan moet je kunnen leven als een professional.”

NK Atletiek, Utrecht
Uitslag 10 kilometer
1. Frank Futselaar (AV De Liemers)                                  30:38,83
2. Paul Zwama (Leiden Atletiek)                                        30:40,18
3. Geart Jorritsma (Hardloopvereniging Lichtlopen)    30:51,25
4. Nick van der Poel (ARV Ilion)                                        31:36,98
5. Christiaan Bosselaar (KAV Holland)                             31:37,58

* Foto boven: Frank Futselaar komt als eerst over de streep op de tien kilometer en kan zijn geluk niet op.
* Foto rechts: De Nederlands kampioen op de tien kilometer toont zijn blijdschap aan zijn fans.