Fouten doen Vitesse de das om

15 september 2017 | Van onze AS-redactie

Een geweldige wedstrijd met goed voetbal, veel complimenten, maar geen punten. Vitesse maakte donderdagavond in een sfeervol Gelredome, gevuld met ruim 20.000 toeschouwers, kennis met de wetten van Europees voetbal. De Arnhemse defensie blunderde een aantal keren opzichtig en dat kostte Vitesse de kop. In het laatste kwart van het duel verspeelde de ploeg van trainer Henk Fraser een 2-1 voorsprong en verloor het eerste duel in groep van de Europa League met 2-3 van het geslepen Lazio Roma.

Het leek een prachtige avond te worden. De 1-0 van Tim Matavz, in de 33e minuut was er eentje uit het boekje. De spits van Vitesse tikte de bal na een messcherpe voorzet van uitblinker Milot Rashica van dichtbij achter de Romeinse doelman. De Arnhemmers waren zes minuten na de hervatting zelfs niet onder de indruk van de gelijkmaker van Marco Parolo: 1-1. Nadat Thomas Bruns net naast had geschoten, kroop Bryan Linssen in de 57e minuut in het Italiaanse doelgebied voor zijn directe tegenstander en rondde opnieuw een voorzet van Rashica af: 2-1.
Geen mens had meer gesproken over het uitermate amateuristische verdedigen van Vitesse als Thomas Brus na een weergaloze actie en dito hakbal van Rashica in kansrijke positie niet naast had geknald. Die misser op 3-1 brak Vitesse drie minuten later op. Als een mes sneden de aanvallers van Lazio in de 67e minuut door de Arnhemse defensie. Ciro Immobile, na de pauze bij Lazio in het veld gekomen, schoof de bal na een prachtig hakballetje van Felipe Caicedo achter de verbouwereerde Remko Pasveer: 2-2. Een kwartier voor tijd was het weer prijs. Maikel van der Werff liet de bal van zijn voet springen, Alessandro Murgia zette even een blok en had ook geen moeite Pasveer te passeren: 2-3. Luc Castaignos kreeg zes minuten voor tijd na voorbereidend werk van Rashica en Bruns nog een kans op 3-3, maar hij kopte de bal van dichtbij over.

Was de tweede Romeinse goal nog een gevolg van een goede Italiaanse aanval, bij de eerste en derde goal ging er in de Arnhemse defensie nog meer mis dan bij een gemiddelde amateurwedstrijd in de derde klasse. Bij de 1-1 speelde Van der Werff, na een slechte aanname terug op Pasveer, die de bal niet eens uit zijn strafschopgebied kreeg. Vervolgens kregen Van der Werff en Matt Miazga de bal koppend ook niet weg, liet rechtsback Fankaty Dabo zich opzij duwen en bracht weer Van der Werff na een enorme mistrap Marco Parolo in stelling. Parolo bedacht zich geen moment een volleerde van net buiten het strafschopgebied raak.

Zo kreeg Vitesse door knullig verdedigen niet waar het recht op. Van de tik van de nederlaag zal de Arnhemse ploeg zich snel moeten herstellen, want zondag wacht het ‘Airborneduel’ met VVV Venlo. Die wedstrijd in Gelredome begint om 16.45 uur.

* Foto boven: Tim Matavz zet Vitesse op aangeven van Milot Rashica op 1-0. (Foto: Wil Kuijpers Fotografie)
* ook de onderstaande foto ’s zijn gemaakt door Wil Kuijpers Fotografie.


Tim Matavz toont zijn blijdschap na zijn treffer. rechts Bryan Linssen.


Bryan Linssen zet Vitesse op 2-1. Links Stefan de Vrij en de half zichtbare Tim Matavz.


Uitblinker Milot Rashica was niet af te stoppen.


Teleurstelling bij Vitesse.