Finse surprise bij Windmill Cup

18 juli 2016 | Van onze AS-redactie

Ella Haavisto (foto) heeft zaterdag op het fraaie tennispark van TV Beekhuizen in Velp de finale van de Windmill Cup gewonnen. In de finale versloeg de 14-jarige Finse tennisster haar tegenstandster Lyubov Kostenko uit Oekraïne in drie sets: 6-4, 6-7, 6-4. Een unieke gebeurtenis, want nooit eerder won een Finse speler een internationaal toernooi.

De zege kwam Haavisto toe, want de Finse toonde zich een week lang onverzettelijk. In de eerste en tweede ronde ontdeed Haavisto zich nog eenvoudig van respectievelijk Babette Burgersdijk uit Naaldwijk (6-2, 6-0) en de Duitse Nikol Rivkina (6-2, 6-1). Daarna volgden alleen nog overwinningen in drie sets. Bente Spee uit Heemstede (5-7, 6-3, 6-1), Mel Reasco Gonzales uit Ecuador (6-2, 3-6, 7-5), de Duitse Mara Guth (6-7, 7-5, 6-3) en uiteindelijk ook Lyubov Kostenko moesten buigen voor de mentaal sterke Haavisto, die als twaalfde was geplaatst. Kortom, de zege van de Finse was een enorme verrassing.

Belgraver, JulieVan de Nederlandse speelsters presteerde Julie Belgraver (foto links) het best. De Haagse haalde de kwartfinale, maar moest daar haar meerdere erkennen in de Italiaanse Melania Delai: 6-3, 6-0. De als tweede geplaatste Delai sneuvelde daarna in de halve finale tegen Kostenko: 6-3, 6-0. Met haar landgenote Frederica Sacco nam Delai nog wel revanche op Kostenko. Het Okraïense kopel Kostenko/Anna Sierkova was in de finale net niet opgewassen tegen het Italiaanse duo: 8-3, 2-6, 10-7.
Bij de jongens ging de zege bij het Grand Slam-toernooi voor spelers tot en met 14 jaar naar de Argentijn Santiago de la Fuente. Hij versloeg de Italiaan Lorenzo Musetti in twee sets: 6-3, 7-5. De la Fuente, als derde geplaatst, hoefde in zijn zes gespeelde partijen slechts twee sets af te staan. Met zijn landgenoot Roman Burruchaga won hij ook de titel in het dubbelspel door een zege op het koppel Natan Rodrguez (Brazilië)/Francisco Llanes (Uruquay): 6-4, 5-7, 10-7.