Finalist VDZ heeft leren knokken

29 mei 2011 | Van onze AS-redactie

Fraai was het allerminst en het kostte bloed, zweet en tranen. Maar VDZ staat in de finale.  De Arnhemse ploeg won na strafschoppen van Blauw Wit en speelt zondag om een plek in de derde klasse tegen VVO. 

De spanning vergoedde veel, maar het duel tussen VDZ en Blauw Wit was qua voetbal een tranentrekker van de eerste orde. Vooral de thuisclub kwam nauwelijks tot een fatsoenlijke aanval, maar aan het einde gingen de handen van de Arnhemse spelers wel de lucht in. Nadat in Nijmegen de heenwedstrijd in 2-2 was geëindigd en zondag op sportpark ’t Cranevelt doelpunten uitbleven, moesten strafschoppen de beslissing brengen.
VDZ benutte ze alle 5, waarna doelman Tom Witjes van VDZ de pingel van Yannick Stegehuis uit het doel ranselde. En dus mag VDZ zondag in de finale om een plek in de derde klasse aantreden tegen VVO, dat ook al na strafschoppen van Eldenia won.
Tom Witjes hield al voor de pauze Dennis Watson na een vrije trap met een katachtige redding van scoren af en na de penaltyserie was de geroutineerde doelman zelfs de held van de dag. Knokkend voor elke meter was VDZ uiteindelijk overeind gebleven.
“Er wordt wel eens gezegd dat VDZ alleen ‘mooi-weer-voetballers’ heeft, maar we hebben nu laten zien dat we ook kunnen knokken”, zei Tijs Bergervoet (foto), die al na een kwartier de zwaar aan zijn enkel geblesseerd geraakte Freek Salemink was komen vervangen.Bergervoet zorgde vlak voor rust voor het eerste gevaarlijke moment van VDZ, maar de bal ging na zijn uithaal net naast.
Dat de middenvelder uitgroeide tot de beste veldspeler van VDZ, was opmerkelijk. De 24-jarige speler kwam eind november voor het laatst in actie voor de Arnhemse ploeg. Hij verbleef in verband met zijn werk enige maanden in Oostenrijk. “Als mensen zeggen dat ik bij VDZ de beste man van het veld was, is dat leuk om te horen. Maar ik ben vooral blij met de prestatie van de ploeg. We staan in de finale en ik hoop dat we eindelijk weer derdeklasser worden.”
VDZ moet dan beter voetbal laten zien, beseft Bergervoet. “Als je zo speelt als tegen Blauw Wit, wordt het heel moeilijk in de derde klasse. Maar dit is nacompetitie. Er was veel strijd, maar weinig rust in het spel en veel spelers die bang waren om fouten te maken. Dat was wel een beetje logisch.”
Excuses voor het povere spel tegen Blauw Wit waren er wel. Martijn van Gessel was geschorst en Bart Combee en Frank Westen ontbraken wegens blessures. “Zonder die 3 was dit het maximale wat er in zat”, meende trainer Willy Melchers van VDZ. “Vlak voor de wedstrijd haakte Frank Westen af met een blessure. Dat was toch een domper voor de ploeg. Vrijdag hadden we nog wat penalty’s genomen. Frank schoot raak, maar het schoot hem toen ook in de lies. Maar gelukkig hebben we het ook zonder hem gered.”
Achtereenvolgens Jeroen Westen, Tijs Bergervoet, Tom Rudolphie, Niels Emeis en Tjalle Bomers benutten hun strafschop tegen Blauw Wit feilloos.

Zie onder: filmpje van de beslissende penalty’s