Finaleplaats mag ESA niet meer weggeven

23 mei 2017 | Van onze AS-redactie

ESA stapte zaterdag in het eerste duel in de nacompetitie om uiteindelijke promotie naar tweede klasse van het zaterdagvoetbal als winnaar van het veld bij Hoevelaken. Na de 2-1 zege kan de ploeg van trainer Peter Gerritsen de klus dinsdag (vanavond, 19.30 uur) op eigen veld klaren. In de finale over twee wedstrijden (27 mei en 3 juni) wacht dan waarschijnlijk het Nijmeegse Keizerstad, dat in de eerste ronde de thuiswedstrijd tegen Unicum met 4-1 won.

ESA is toe aan promotie. De Arnhemmers voerden dit seizoen in de derde klasse A een verbeten strijd om de titel met AVW ’66, maar ondanks twee zeges op de Westervoortse ploeg moest ESA het kampioenschap aan de directe concurrent laten. AVW ’66 verspeelde alleen punten aan ESA, maar won de overige 20 wedstrijden.
In de nacompetitie moet ESA de zo gewenste promotie afdwingen. In de heenwedstrijd bij Hoevelaken kwam de Arnhemse ploeg na de pauze nog wel op achterstand, maar toonde het vervolgens over voldoende mentale veerkracht te beschikken. Jeroen van Damme maakte gelijk, waarna Jop Seinen (foto rechts) met zijn winnende treffer weer een zijn waarde voor ESA bewees: 1-2.
De zege betekent een prima uitgangspositie voor de thuiswedstrijd van dinsdagavond. Bij winst speelt ESA in de finale tegen winnaar van het tweeluik tussen Keizerstad en Unicum, dat afgelopen seizoen als elfde eindigde in de tweede klasse G. Keizerstad lijkt na de 4-1 thuiszege de meest waarschijnlijke tegenstander. De ploeg uit Nijmegen is voor ESA geen onbekende. Keizerstad eindigde in de competitie in de derde klasse A op 18 punten van ESA, maar dat telt in de nacompetitie niet meer.

SC Oranje kan dinsdagavond (19.00 uur) degradatie uit de derde klasse voorkomen door thuis te winnen van Excelsior Zetten. De uitwedstrijd eindigde zaterdag in een gelijkspel: 0-0. Excelsior Zetten eindigde in de vierde klasse A als tweede achter kampioen AZ 2000 en promoveert bij een zege op SC Oranje naar de derde klasse.
In dat geval krijgt SC Oranje nog een herkansing. De ploeg van trainer Carel van der Velden (foto links) treedt dan aan tegen Barneveld. Eerst thuis (27 mei), daarna uit (3 juni).
Barneveld eindigde in de vierde klasse B op een vierde plaats met 56 punten uit 26 duels achter kampioen Otterlo (64 uit 26), Elspeet (63 uit 61) en Hulshorst (61 uit 26). Barneveld pakte in 4B overtuigend de tweede periodetitel. In een reeks van 9 duels behaalde 8 overwinningen en speelde het slechts eenmaal gelijk.

Voor Duno is het dinsdagavond (19.30 uur) erop of eronder. De formatie van trainer Lodewijk de Kruijf won vorige week dinsdag de eerste wedstrijd in poule 2 om promotie naar de hoofdklasse van het zaterdagvoetbal met 3-1 bij het Groningse PKC ’83. RKAV Volendam had afgelopen zaterdag geen moeite met PKC ’83: 6-1. Door die grote uitslag van de Volendammers moet Duno nu op het eigen sportpark De Waayenberg winnen van RKAV Volendam, dat bij een gelijkspel op basis van een beter doelsaldo groepswinnaar is. Bij verlies of een gelijkspel speelt Duno ook volgend seizoen in de eerste klasse. Bij een zege is Duno groepswinnaar en plaatst het zich voor de finale, op 27 mei thuis en 3 juni uit.
De poulewinnaar speelt in de finale om een plek in de hoofdklasse tegen de winnaar van groep 1. Dat wordt Nootdorp of Sliedrecht. Beide ploegen wonnen hun eerste wedstrijd van Montfoort. Nootdorp met 5-2, Sliedrecht met 6-1. Nootdorp moet dinsdagavond (23 mei) dus winnen om de finale te halen.

 

ZATERDAGVOETBAL
SCHEMA NACOMPETITIE
OM EEN PLAATS IN DE HOOFDKLASSE
POULE 2
16 mei:  PKC ’83 – Duno                                        1-3                             
20 mei:  RKAV Volendam – PKC ’83                    6-1
23 mei:  Duno – RKAV Volendam (19.30 uur)
Groepswinnaar naar finale (27 mei en 3 juni).

OM 2 PLAATSEN IN DE TWEEDE KLASSE
EERSTE RONDE
20 mei:  (1)  Stroe – VRC                                        1-1                      
23 mei:  (1)  VRC – Stroe

20 mei:  (2)  Keizerstad – Unicum                       4-1 
23 mei:  (2)  Unicum – Keizerstad

20 mei:  (3)  SVP – FC Horst                                 2-4
23 mei:  (3)  FC Horst – SVP

20 mei:  (4)  Hoevelaken – ESA (14.30 uur)        1-2
23 mei:  (4)  ESA – Hoevelaken (19.30 uur)

FINALES
27 mei:  winnaar (3) – winnaar (1)
3 juni:    winnaar (1) – winnaar (3)

27 mei:  winnaar (4) – winnaar (2)
3 juni:    winnaar (2) – winnaar (4)

OM EEN PLAATS IN DE DERDE KLASSE
EERSTE RONDE
20 mei:  (1)  Elspeet – Waterwijk                                0-3
23 mei:  (1)  Waterwijk – Elspeet

20 mei:  (2)  Excelsior Z – SC Oranje (14.30 uur)    0-0
23 mei:  (2)  SC Oranje – Excelsior Z (19.00 uur)

20 mei:  (3)  Zwolse Boys – Olympia ’28                   2-1           
23 mei:  (3)  Olympia ’28 – Zwolse Boys)

20 mei:  (4)  Achilles E – RKSV                                  0-1
23 mei:  (4)  RKSV – Achilles E
De winnaars van deze duels plaatsen zich voor de derde klasse. De verliezers gaan naar de tweede ronde.

TWEEDE RONDE
27 mei:  Barneveld – verliezer wedstrijd (2)
3 juni:    verliezer wedstrijd (2) – Barneveld
De winnaar van dit duel plaatsen zich voor de derde klasse. De verliezer speelt volgend seizoen in de vierde klasse.