FC Porto in slotfase langs fris Vitesse

23 juli 2016 | Van onze AS-redactie

Vitesse heeft een prima wedstrijd tegen FC Porto niet kunnen bekronen met een overwinning. De Arnhemse ploeg stond lange tijd met 1-0 voor, maar incasseerde in het laatste kwartier nog twee treffers: 1-2. Het doelpunt van Vitesse kwam op naam van Lewis Baker.

Vitesse begon in een opstelling die niet veel zal afwijken van de ploeg die op zaterdag 13 augustus in Tilburg bij de competitiestart tegen Willem II op het veld zal staan. Trainer Henk Fraser (foto rechts) van Vitesse erkende na afloop van de wedstrijd tegen de Portugese topploeg echter wel dat zijn team zich op een aantal punten nog wel zal moeten 09-07-2016: Voetbal: Vitesse v KV Oostende: Driel        (L-R) Coach Vitesse Henk Fraser -verbeteren. “Maar op basis van deze wedstrijd kan ik tevreden zijn”, sprak Fraser voor de camera van Fox Sports. “Breng je dit in de Nederlandse competitie, dan wordt het een andere uitslag. Maar los van de kwaliteiten van Porto vind ik dat we onszelf in de problemen hebben gebracht. Als een tegenstander druk zet, kun je een bal kwijtraken. Dat weet ik nog wel uit mijn eigen periode als speler en daar heb ik ook geen moeite mee. Maar we hebben nu te vaak de bal verloren zonder dat er druk werd gezet.”

FC Porto opende net als donderdag tegen PSV sterk en kreeg binnen het kwartier zes corners. Uit twee van die corners ontstonden grote kansen, maar doelman Eloy Room zag de bal tot zijn geluk een keer over en een keer naast gaan.
Vitesse doorstond die fase en kwam in de 17e minuut op voorsprong. Lewis Baker nam de bal over van Valeri Qazaishvili en schoot de bal van 20 meter buiten bereik van doelman Iker Casillas beneden in de hoek: 1-0. Na een half uur was Vitesse dicht bij een tweede treffer. Kelvin Leerdam glipte langs een tegenstander, hield het overzicht en bediende op maat Qazaishvili. Zijn schot ging via het lichaam van ploeggenoot Zhang echter rakelings naast. Nadat arbiter Kevin Blom een handsbal van Guram Kashia na een schot van Abubakari ten onrechte niet had bestraft met een penalty voor FC Porto, kogelde Baker op slag van rust nog tegen de paal.

vitesseNa de hervatting miste Abubakari een kans op de gelijkmaker en kopte Yuning Zhang, de 19-jarige spits van Vitesse, na een prachtige voorzet van Kasuke Ota, tegen de onderkant van de lat. Twintige minuten voor tijd kwam een aantal verse krachten bij FC Porto binnen de lijnen. De Portugese ploeg schroefde het tempo en de druk op. Doelman Eloy Room van Vitesse ging bij een corner onder de bal door, waarna Jesus Corono (ex-FC Twente) uit de voorzet raak schoot: 1-1. Vlak voor tijd kreeg Maikel van der Werff de bal binnen de beruchte lijnen tegen zijn arm. André Silva benutte de door arbiter Kevin Blom benutte strafschop: 1-2.

“We hebben 70 minuten goed gespeeld”, zei Vitesse -aanvoerder Guram Kashia voor  de camera van Fox Sports. “We hadden de controle over de wedstrijd, maar in de slotfase hadden we niet genoeg energie meer over. Het is altijd goed om te winnen, maar dit zijn vriendschappelijke wedstrijden. Ik ben blij met het team, we zijn klaar voor de competitie.”

* Foto boven: Lewis Baker haalt uit voor de openingstreffer. (Foto: Wil Kuijpers Fotografie)
* Ook onderstaande foto ’s zijn van Wil Kuijpers Fotografie

23-07-2016: Voetbal: Vitesse v FC Porto: Arnhem  (L-R) Milot Rashica of Vitesse in duel met Otavio van Porto
Milot Rashica van Vitesse in duel met verdediger Otavia van FC Porto.

23-07-2016: Voetbal: Vitesse v FC Porto: Arnhem  (L-R) de gelijkmaker van Porto 1-1 door Corona van Porto
Doelman Eloy Room is kansloos op de inzet van Jésus Corona: 1-1.

23-07-2016: Voetbal: Vitesse v FC Porto: Arnhem  (L-R)
Yuning Zhang, 19 jaar pas, kon terugkijken op een goede wedstrijd.