Verlies voor fantasieloos Vitesse

28 februari 2016 | Van onze AS-redactie

Vitesse is het spoor helemaal bijster. De Arnhemse ploeg verloor zaterdagavond in Gelredome voor 15.987 toeschouwers met 1-0 van Willem II. Het fantasieloze aanvalsspel van Vitesse, dat na de winterstop in acht duels slechts acht keer scoorde, leverde tegen de hechte Tilburgse defensie nauwelijks een kans op.

De thuisclub was in de eerste helft de iets betere ploeg, maar kon tegen het compact spelende Willem II geen kansen creƫren. Dat had vooral te maken met het lage tempo. Schoten van Shiran Yeini en Lewis Baker waren de belangrijkste wapenfeiten, maar beide keren viel de bal recht in handen van doelman Kostas Lamprou.
In de tweede helft schroefde Vitesse het tempo op. Milot Rashica claimde in de 49e minuut een strafschop. De aanvaller heel werd heel even vastgehouden aan zijn shirt en ging als een stervende zwaan tegen de grond. Die actie leverde de Albanese aanvaller geen pingel, maar wel een gele kaart op. Even later kegelde Guram Kashia, die van trainer Rob Maas als rechtsback weer de voorkeur had gekregen boven Kevin Diks, Willem II-spits Erik Falkenburg bij een voorzet ondersteboven. Ook dit keer weigerde arbiter Liesveld de bal op de stip te leggen.
Tussendoor was Vitesse via marvelous Nakamba dicht bij de openingstreffer. Zijn knal verdween via de handen van Lamprou en de lat over het doel. Kort daarop was het aan de andere kant wel raak. Terell Ondaan kopte via Nakamba uit een corner de 0-1 tegen de touwen.
Vitesse speelde vervolgens meer tegen zichzelf dan tegen de tegenstander. Trainer Rob Maas bracht nog wel Isaiah Brown voor ‘spits’ Valeri Qazaishvili en vlak voor tijd kwam ook de Chinees Zhang nog in het veld voor Arnold Kruiswijk, maar de gelijkmaker bleef uit.
“Dit was een moeilijke wedstrijd voor ons”, verklaarde aanvoerder Guram Kashia voor de camera van FoxSports. “Willem II speelde heel compact en wij misten de agressie voor de goal.”
Geluk bij een ongeluk voor Vitesse waren de nederlagen van NEC, PEC Zwolle en FC Groningen. Vitesse hield die ploegen in de strijd om plaatsen voor de play-offs om Europees voetbal onder zich.

*De foto ’s zijn gemaakt door Wil Kuijpers Fotografie
*Foto boven: Milot Rashica wordt even licht vastgehouden aan zijn shirt en laat zich daarna vallen.

27-02-2016: Voetbal: Vitesse v Willem ll: Arnhem   (L-R) scrimmage voor Willem II doel
Maikel van der Werff haalt uit, maar ook deze poging zal geen doel treffen.

27-02-2016: Voetbal: Vitesse v Willem ll: Arnhem   (L-R) Lewis Baker of Vitesse - Jordens Peters of Willem II -
Invaller Isaiah Brown (links) glipt langs aanvoerder Jordens Peters van Willem II.

27-02-2016: Voetbal: Vitesse v Willem ll: Arnhem   (L-R) teleurgestelde Guram Kashia of Vitesse -
Aanvoerder Guram Kashia verlaat zwaar teleurgesteld het veld.