Faillissement Ostrabeke dreigt

29 januari 2014 | Van onze AS-redactie

Heeft de hoofdmacht van voetbalclub Ostrabeke zaterdag zijn laatste wedstrijd gespeeld? Die kans is reëel. Woensdagavond krijgen de leden van de Oosterbeekse vereniging tijdens een extra algemene ledenvergadering uitleg over de financiële positie van de club. Een faillissement dreigt.

De nood is hoog. Volgens uiterst betrouwbare bronnen dient per direct een bedrag van € 15.000,- op tafel te komen. Lukt dat niet, dan bestaat de kans dat Ostrabeke zaterdag al niet meer in actie komt in de uitwedstrijd tegen het Velpse DVOV.
Voorzitter René Krechting van Ostrabeke wil niet op de zaken vooruitlopen. “Het enige dat ik hierover kan zeggen is dat het bestuur voor woensdag een extra algemene ledenvergadering heeft uitgeschreven met als enige agendapunt de financiële positie van de vereniging.”

Die financiële positie van de Oosterbeekse zaterdagderdeklasser is al jaren een bron van grote zorg. In de periode vóór 2011 had de Oosterbeekse club een schuld opgebouwd aan de gemeente Renkum van € 24.000,-. Het toenmalige bestuur van Ostrabeke had daarover met de gemeente een afbetalingsregeling getroffen. Die schuld zou over een periode van vier jaar, tot eind december 2015, maandelijks worden afgelost met een termijnbedrag van € 500,-.
Op een extra algemene ledenvergadering van 11 april 2013 maakte het bestuur ook bekend, dat er een schuld was aan de stichting SBSV, die het beheer heeft over de kleedboxen van de vereniging. De achterstand aan SBSV bedroeg toen € 10.500,-. Ook stond er nog een schuld open aan Nuon, die betrekking had op de jaren 2007 en 2008.

In de beroerde financiële situatie is sinds die tijd geen verbetering gekomen. Integendeel, de schulden zijn verder toegenomen. “Nieuwe facturen blijven open staan”, beaamt een woordvoerder van de gemeente Renkum. “En nieuwe schulden opnemen in een nieuwe betalingsregeling is lastig op basis van de begroting van Ostrabeke. Perspectief lijkt niet aanwezig.”
Tenzij de algemene ledenvergadering woensdagavond met een passende oplossing komt, dreigt voor Ostrabeke met schuldeisers als de gemeente Renkum, de stichting SBSV en mogelijk de Fiscus een faillissement. In dat geval zijn alle spelers van Ostrabeke ‘transfervrij’ en mogen zij per direct overschrijving aanvragen naar een andere club.