ESCA: beslissingsduel om promotie

2 april 2012 | Van onze AS-redactie

De handballers van ESCA spelen op zondag 15 april een beslissingswedstrijd tegen Ha-Stu om een plaats in de nieuw te vormen hoofdklasse B. ESCA eindigde in de tweede klasse B als vierde.

Het had allemaal anders kunnen lopen, als ESCA niet in de fout was gegaan. De Arnhemse club stelde speler Jordy Brunekreef op, terwijl hij nog was geschorst. Op basis van de reglementen werden de duels waarin Brunekreef ongerechtigd meespeelde omgezet in een 10-0 nederlaag voor ESCA. Die 6 punten, behaald tegen Swift 3, Apollo’70 en De Gazellen, komt ESCA nu te kort voor het kampioenschap. Sterker, de ploeg van trainer Michael de Blok zakte door de zege van Duiven bij kampioen Achilles 2, afgelopen zondag, naar de vierde plaats. De eerste 3, Achilles 2, De Gazellen en Duiven promoveren rechtstreeks, ESCA krijgt in een beslissingswedstrijd met Ha-Stu nog de kans promotie naar de hoofdklasse af te dwingen.
Ha-Stu eindigde in de regioklasse B als elfde en voorlaatste en werd op de laatste speeldag nog voorbij gestreefd door het Arnhemse Swift 3.
Voorzitter Jan Wensink (foto) van ESCA erkent dat zijn club in het geval van Jordy Brunekreef een fout heeft gemaakt. “We hebben de brief verkeerd gelezen. Beter gezegd, verkeerd geïnterpreteerd. Er stond in de brief ‘4 wedstrijden onvoorwaardelijk én 2 voorwaardelijk’. Wij hebben gelezen ‘waarvan 2 voorwaardelijk’ en hebben dat ook zo aan de trainers doorgegeven. Van opzet is geen sprake, want Jordy is met zijn naam ook gewoon op het wedstrijdformulier gezet, terwijl hij dus nog geschorst was.”
Brunekreef was voor 4 duels geschorst naar aanleiding van de rode kaart die hij op zaterdag 4 november kreeg in het tumultueuze duel met OBW, waarin ook 2 Zevenaarse spelers de rode kaart ontvingen.

Hennie Nijboer van het Handbalverbond van de afdeling Oost zat met het voorval in zijn maag, maar kon op basis van de reglementen niet anders dan de door ESCA gewonnen wedstrijden omzetten in een 10-0 nederlaag. “We hebben alle reglementen er op nageslagen, maar er was niets te vinden op basis waarvan wij anders hadden kunnen besluiten. Het is altijd vervelend als er op basis van niet-sportieve elementen beslissingen vallen. Maar wij kunnen geen willekeur in beleid toepassen. Dan worden we ongeloofwaardig.”
Het enige dat ESCA volgens Nijboer nu nog kan doen is bezwaar maken bij de tuchtrechter van het Nederlands Handbalverbond (NHV).
“Dat doen wij ook”, zegt ESCA-voorzitter Jan Wensink. “We gaan officieel beroep aantekenen bij de tuchtcommissie. In de hoop dat we de beslissingswedstrijd kunnen ontlopen.”