ESA voelt zich bestolen

24 mei 2016 | Van onze AS-redactie

ESA speelt ook volgend seizoen in de derde klasse A van het zaterdagvoetbal. De ploeg van trainer Peter Gerritsen kon het karwei tegen DSV ’31 in de eerste ronde van de nacompetitie om een plek in de tweede klasse niet afmaken. Na het gelijkspel van afgelopen zaterdag in Doornspijk (2-2) ging ESA dinsdagavond op het eigen sportcomplex Rijkerswoerd met 2-1 onderuit.

Die nederlaag was even onverdiend als ongelukkig en onnodig. Het zat ESA bepaald ook niet mee. In de openingsfase werd een treffer van Tom Titarsolej wegens buitenspel afgekeurd en ranselde doelman Remon Elbers van DSV ’61 de bal na een afstandsknal van Theo Weijs uit de kruising. De af en toe gevaarlijk counterende bezoekers kwamen halverwege de eerste helft op 0-1 toen Alfred Hofmeijer een afgeslagen bal van buiten het strafschopgebied tegen de touwen joeg.
esa-arnhemNa de hervatting drong ESA aan en de gelijkmaker liet niet lang op zich wachten. Na een corner viel de bal in de 53e minuut opnieuw voor de voeten van Lorenzo Arends, waarna Thom Meutgeert na een fraaie voorzet voor de al even mooie afronding zorgde: 1-1. Erg lang had ESA geen plezier van die gelijke stand. Arbiter Bakker zag vijf minuten later in een duel van Lorenzo Arends met zijn tegenstander van DSV ’61 een overtreding en legde de bal tot ieders verrassing op de stip. Alex Bouwman wist wel raad met dat buitenkansje van elf meter: 1-2.
ESA kon weer opnieuw beginnen en zette aan voor een enorm offensief. Nathan van Arneman en Lorenzo Arends lieten kort achter elkaar enorme kansen liggen, maar de thuisploeg gaf niet op en bleef strijden voor een beter resultaat. Nadat opnieuw fraaie mogelijkheden onbenut waren gebleven, leek ESA toch op gelijke hoogte te komen. Op advies van grensrechter Wannet keurde arbiter Bakker de treffer van Theo Weijs echter af. Bakker leek na zijn onderonsje met Wannet eerst nog te twijfelen, maar ging uiteindelijk mee in de zienswijze van zijn assistent.
Gerritsen, PeterESA was des duivels. “Dit is een grote schande”, sprak trainer Peter Gerritsen (foto) na afloop. “Wij waren veel beter dan DSV ’61 en wij hadden in de finalepoule moeten staan.”
Daarin had Gerritsen geen ongelijk, maar ESA moest toch ook bij zichzelf te rade gaan. De ploeg liep zichzelf in de slotfase bij vlagen voorbij om alsnog de gelijkmaker te scoren. Bovendien ontbrak het op de beslissende momenten aan gogme en gingen de jonge, talentvolle spelers te vaak voor eigen succes.
ESA had met deze prima ploeg echter niet misstaan in de tweede klasse, maar moet daar nu nog minimaal een jaar op wachten. Voor ESA rest dit seizoen nog het toernooi om de Arnhem Cup, waarin het op donderdag 2 juni in de halve finale stuit op VDZ.

Voor Redichem zit de nacompetitie er ook op. De Renkumse ploeg verloor de uitwedstrijd bij FC Horst met 3-0 en speelt ook volgend seizoen weer in de derde klasse. Na een 1-0 ruststand vielen de laatste twee treffers in de laatste vijf minuten. Daarmee maakte FC Horst de 4-2 nederlaag in de heenwedstrijd ongedaan.

* Foto boven: ESA sticht gevaar voor het doel van DSV ’61, maar deze kopbal zal geen doelpunt opleveren. (Foto: Nico Kooij)

Nacompetitie om een plek in de tweede klasse
Uitslagen eerste ronde
Zaterdag 21 mei
Redichem – FC Horst           4-2
DSV ’61 – ESA                        2-2
VRC – BAS                              0-0
Lutten – Stroe                         1-3
Marienberg – Bergentheim 2-2
DZSV – SVI                             1-0
OZC – Voorwaarts V              4-0
Dinsdag 24 mei
FC Horst – Redichem            3-0
ESA – DSV ’61                         0-1
BAS – VRC                               0-2
Stroe – Lutten                         2-1
Bergentheim – Marienberg  2-1
SVI – DZSV                              0-1
Voorwaarts V – OZC              5-1    (OZC wns) 

Finalepoules (28 en 31 mei, 4 juni
Poule 1:
DSV ’61, VRC, Terschuurse Boys
Poule 2:
Stroe, DZSV, FC Horst
Poule 3:
Bergentheim, OZC, AVW ’66
*
Groepswinnaars naar tweede klasse