ESA niet alleen voor de lol in Side

13 januari 2014 | Van onze AS-redactie

ESA heeft, net als vorig jaar, een trainingskamp belegd in het Turkse Side. Trainer Dennis van Beukering is enthousiast over de week. “De omstandigheden waren geweldig. Prachtig weer, uitstekende velden en een perfect hotel. Het kon niet beter.”

Na een slechte start in de tweede klasse G van het zaterdagvoetbal, bleef het Arnhemse ESA in de laatste zeven wedstrijden voor de winterstop ongeslagen. Het laatste duel leverde zelfs een zege op tegen koploper Veensche Boys. “Dat positieve gevoel willen meenemen naar de eerstvolgende wedstrijd tegen SKV, komende zaterdag”, zegt Van Beukering vanuit het zonnige side. “Als we afstand willen nemen van de onderste plaatsen, dan moeten we punten pakken. Als ik terugkijk op de afgelopen week, dan heb ik het gevoel dat ons dat gaat lukken. Er is hard en serieus getraind, vaak twee keer op een dag. In Side hebben we tijdwinst geboekt. Wat we nu in een week hebben gedaan, daar heb je anders vijf weken voor nodig. Ik heb vooral aandacht besteed aan het inslijpen van systemen. Ik heb het idee dat we daarin grote stappen hebben gemaakt.”

Dit soort uitstapjes wordt door spelers van amateurclubs vaak gebruikt om eens flink de bloemetjes buiten te zetten. Het uitgedachte trainingsprogramma bood daar echter maar beperkt ruimte voor. “Als je om negen uur ’s ochtends moet trainen, dan haal je het niet in je hoofd om te gaan nachtbraken”, legt topscorer Yayha Hotak uit. “Maar dat vonden wij als spelersgroep geen probleem. We wisten dat het hoofddoel was om te trainen. De sfeer heeft daar ook niet onder geleden. Die was geweldig en er was nog ruimte genoeg voor ontspanning.”
In het nabijgelegen Belek bereidde Ajax zich voor op de tweede seizoenshelft. De Amsterdammers oefenden in Antalya tegen Galatasaray. ESA was erbij. Hotak: “Het was een klein stadion en het was stijf uitverkocht. De supporters van Galatasaray maakten een ongelooflijk kabaal. Geweldig om mee te maken.”

ESA had VIP-kaarten geregeld, maar in het stadion aangekomen waren al deze plaatsen bezet. De plaatselijke organisator van de trip van ESA kreeg het bij de Turkse officials voor elkaar dat de VIP-tribune ontruimd werd om plaats te maken. “Ik heb in het voetbal toch al aardig wat meegemaakt”, keek coach Van Beukering met een glimlach terug. “Maar het was een chaos. Duizenden mensen werden door een hekje geduwd van een meter breed. Dat er geen ernstige problemen zijn geweest, verbaast me nog steeds. Toch was het geweldig om mee te maken. Wat een passie bij de supporters voor een oefenpotje. Ongelooflijk.”

Ook Yahya Hotak keek ook zijn ogen uit. “Als je deze sfeer al hebt bij zo’n wedstrijd, hoe moet het dan zijn als het er echt om gaat.”
Hotak kijkt terug op een geslaagde week. “Wij zijn als groep een stuk sterker geworden. Alles was goed. Het eten, de accommodatie, de velden, de trainingen, de onderlinge sfeer. Kortom, het was een topweek.”

* De foto’s van het trainingskamp van ESA zijn van Rijno Boon


De selectie van ESA op het trainingskamp in Side.


Trainer Dennis van Beukering van ESA geeft het goede voorbeeld.


Trainer Dennis van Beukering legt uit, de spelers van ESA luisteren.