ESA moeiteloos langs OVC ’85

8 oktober 2018 | Van onze AS-redactie

ESA heeft OVC ’85, na twee duels nog de trotse koploper in de derde klasse A van het zaterdagvoetbal, de eerste nederlaag toegebracht. Op sportcomplex Rijkerswoerd was de ploeg van trainer Peter Gerritsen met 4-1 te sterk voor de Oosterbekers.

OVC ’85, dat vorig seizoen in haar eerste jaar als zaterdagclub kampioen werd in de vierde klasse, stapte na 90 minuten met een lichte kater van het veld. De realiteitszin was echter snel terug. “Het is leuk om na twee wedstrijden bovenaaan te staan, maar dat zegt toch nog helemaal niets”, vertelde Stijn van der Weerd, middenvelder van OVC ’85. “Wij hebben in de eerste twee wedstrijden gespeeld tegen ploegen die voetballend veel minder waren dan ESA. Maar ook wij waren minder. Het baltempo lag lager en er was veel minder druk naar voren.”

Met 4 punten uit 3 duels hoeft OVC ’85 zich ook niet te schamen voor de seizoensstart. “Ons doel is om dit seizoen bij de eerste vijf te eindigen en we willen in ieder geval strijden voor een plek in de nacompetitie”, sprak de 20-jarige Van der Weerd, die ook nog een persoonlijk doel heeft. “Ik hoop na vier seizoenen blessureleed eindelijk eens een keer fit te blijven. Ik speel nu met een brace die moet voorkomen dat mijn schouder uit de kom schiet.”

Van der Weerd, die in de zomer de overstap maakte van VDZ naar OVC ’85, voelt zich op zijn plek bij de Oosterbeekse club. “In het begin was het wennen. Bij VDZ speelde ik voorin, nu op het middenveld. OVC ’85 heeft een fijne ploeg en trainer Marco Bosch gebruikt mij hoe ik graag wil. Belangrijk is ook dat ik het plezier in het voetbal terug krijg. Dat was ik bij VDZ soms een beetje kwijt”, zegt Van der Weerd, die bij de Arnhemse club tussen het eerste en tweede elftal zwierf.

Tegen ESA was Van der Weerd, in de wedstrijd tegen Oeken (3-2 zege) goed voor twee treffers,  opnieuw dicht bij een een doelpunt. Na een ijzersterke start van de thuisploeg, waarin Jop Seinen op aangeven van Michel Bakanga in de 18e minuut voor 1-0 had gezorgd, knalde Van der Weerd vijf minuten voor rust de bal uit een vrije trap buiten bereik van ESA-goalie Remon Elbers tegen de lat. Even later bediende Van der Weerd met een prima pass ploeggenoot Nick Bijlsma, die de kans echter niet kon verzilveren. Op slag van rust viel de treffer aan de andere kant. Emre Akdemir rondde fraai af in de korte hoek na een bekeken pass van Tom Titarsolej: 2-0.

Na de pauze was het duel na een kwartier beslist. Akdemir teisterde met een geweldige knal eerst nog de lat, maar Bram Weijs zette de thuisclub na een prachtige individuele actie in de 60e minuut toch op 3-0. Job Seinen scoorde uit de rebound na een schot van Akedemir de vierde Arnhemse treffer, waarna Joost Jansen vlak voor tijd nog wat terugdeed: 4-1.

“De eerste 25 minuten waren de beste van dit seizoen”, complimenteerde ESA-trainer Peter Gerritsen zijn ploeg. “Maar in het laatste deel van de eerste helft verloren steeds de ’tweede’ bal op het middenveld. Daarvoor wonnen we alle duels. Daardoor werd het onrustig in balbezit, maar gelukkig werd het niet gelijk.”
Over de tweede treffer was Gerritsen zeer te spreken. Een goede loopactie van Job Seinen, een pass van Tom en prima afronding van Emre.”
Na de pauze ontstond er voor ESA steeds meer ruimte. “Met de mogelijkheden die daardoor ontstonden hebben we te weinig gedaan”, zag Gerritsen ook nog een minpuntje. “Dat was een week eerder ook al het geval in de met 2-1 verloren wedstrijd bij Be Quick Zutphen. Na de 1-1 kregen we toen vier honderd procent kansen. Dus daarin moeten we beter en slimmer worden.”

In de derde klasse A gaat Be Quick Zutphen na drie speelrondes met 9 punten aan kop. Dieren en SKV hebben 7 punten, ESA en OVC ’85 delen de vierde plaats met 6 punten.

AZ 2000, dat de competitie startte met een 7-0 nederlaag in de thuiswedstrijd tegen Dieren, heeft zich vervolgens knap hersteld. Na een gelijkspel in de tweede wedstrijd bij Excelsior Zetten (2-2) behaalde de formatie van trainer Patrick Baltus afgelopen zaterdag een 4-1 zege op het bezoekende Zelos.
AZ 2000 in de eerste helft de leiding na een corner. In het bijzijn van Richard Valkeneer sloeg de doelman van Zelos de bal in eigen doel. “Ik vond dat we daarna te veel achteruit liepen en de tegenstander in de wedstrijd lieten komen. In plaats van zelf door  te drukken, kon Zelos wat plaagstootjes uitdelen zonder dat dit resulteerde in echte kansen”, vertelde trainer Patrick Baltus na afloop.

Invaller Wesley de Ruiter (foto links, archief AZ 2000) schoot de thuisclub een kwartier na de hervatting uit een vrije trap van 25 meter naar een 2-0 voorsprong. Snel daarna zorgde Quency Mamber voor 3-0. Dat leek de beslissing, maar Zelos deed toch nog wat terug: 3-1. Miggie Derby maakte aan alle onzekerheid echter een einde en scoorde alleen voor de doelman van Zelos beheerst: 4-1.

Met 4 punten uit drie duels neemt AZ 2000 een zevende plaats in. Zaterdag 13 oktober gaat de Arnhemse ploeg op bezoek bij OVC ’85.

 

* Foto geheel boven: Job Seinen van ESA krijgt in de wedstrijd tegen OVC ’85 bij 0-0 een dot van een kans, maar zal de bal niet raken. Later zou Seinen de score toch openen en na rust ook de vierde Arnhemse treffer voor zijn rekening nemen. (Foto: Henk Seinen)
* Foto rechts midden: Jakim Rozal van AZ 2000 schudt een tegenstander van Zelos af. (Foto:  Jan van Zomeren)

ZATERDAGVOETBAL (6 OKTOBER)
HOOFDKLASSE B
ACV – Staphorst                            2-0
Genemuiden – WHC                    2-1
Flevo Boys – Sparta N                  0-1
SDC Putten – CSV Apeldoorn     1-1
Berkum – SVZW                           3-0
Excelsior ’31 – AZSV                    3-0
Deto – Buitenpost                         2-3
Duno D – Urk                                0-1

TWEEDE KLASSE G
Renswoude – Lunteren               1-4
VVOP – VRC                                 3-1
ESC – Valleivogels                       2-4
AVW ’66 – Lelystad ’67               3-1
Unicum – Woudenberg              1-4
Blauw Geel ’55 – FC Horst        gestaakt bij 1-0 (60′, blessure arbiter)
Owios – VSCO ’61                        2-2

DERDE KLASSE A
ESA – OVC ’85                             4-1
AZ 2000 – Zelos                          4-1
JVC Cuijk – Dieren                     0-3
Be Quick Z – Excelsior Z           6-1
De Treffers – SKV                       0-2

VIERDE KLASSE E
Harfsen – De Paasberg              0-0
Almen – Eefde                             0-3
Grolse Boys/Grol – FC RDC     1-5
Winterswijk – DVV                     2-2
DVOV – Helios                            2-2