ESA in stevig potje langs AZ 2000

28 oktober 2018 | Van onze AS-redactie

ESA bleek in de Arnhemse stadsderby tegen AZ 2000 de sterkste. De ploeg van trainer Peter Gerritsen won in het bij vlagen harde duel met 4-1. Bryan van Schooten van AZ 2000 kreeg van arbiter Eric Huisman de rode kaart (twee keer geel) wegens protesten. Ook trainer Patrick Baltus mocht later achter de omheining plaatsnemen wegens commentaar op de leiding.

Chris Sangi zette ESA in de eerste helft uit een strafschop op een 1-0 voorsprong. Na de hervatting zorgde de aanvaller na een fout in de defensie van AZ 2000 ook voor 2-0. Toen arbiter Eric Huisman de bal voor de tweede keer op de stip legde, waren de rapen gaar. Bryan van Schooten protesteerde in de ogen van Huisman zo heftig, dat hij met een rode kaart de kleedkamer op kon zoeken. Emre Akdemir zorgde vanaf de stip daarna voor 3-0. Invaller Michel Bakanga (4-0) kwam ook nog op het lijstje met doelpuntenmakers van ESA, waarna Miquel Derby voor AZ 2000 de eer redde: 4-1.

Stijn van der Weerd bezorgde OVC ’85 de drie punten in de thuiswedstrijd tegen Uni VV. De aanvaller knalde tien minuten voor tijd raak: 1-0. Trainer Marco Bosch gebruikte de 20-jarige oud-spits van VDZ tot nu toe als aanvallende middenvelder, maar tegen Uni VV stond Van der Weerd voor rust in de punt van de aanval.

Na de hervatting speelde Van der Weerd vanaf de linkerflank. “Vooral de tweede helft ging het erg goed, omdat ik veel ruimte kreeg om acties te maken en kansen te creëren”, vertelde de aanvaller, die tien minuten voor tijd met de bal aan de voet naar binnen trok en doeltreffend uithaalde. Voor Van der Weerd was het de derde treffer van het seizoen.

OVC ’85 startte met twee overwinningen, maar verloor vervolgens drie keer op rij. De vreugde was na de zege op Uni VV dan ook groot bij de Oosterbekers, die met 9 punten uit 6 wedstrijden een vijfde plaats op de ranglijst innemen.

Dieren, dat de kraker tegen Be Quick Zutphen met 2-1 won, is koploper. De ploeg van trainer Wim Kamphuis heeft 16 punten uit 6 wedstrijden. Be Quick volgt met 12 uit 5, ESA is derde met 12 uit 6. Oeken neemt met 10 uit 6 net boven OVC ’85 de vierde plaats in. AZ 2000 staat met 7 uit 5 op een zevende plaats.

In de tweede klasse G kon AVW ’66 ook de derde uitwedstrijd niet in winst omzetten. Na verlies bij VSCO ’61 (1-0) en een gelijkspel bij Lunteren verspeelde de Westervoortse ploeg zaterdag in Ede twee kostbare punten bij Blauw Geel ’55: 2-2. Bijna was de ploeg van trainer Wouter van der Ent met lege handen naar huis teruggekeerd, maar in de slotfase zorgde invaller Roel Reuling toch nog voor de gelijkmaker.
Robin van Otegem (rechts op archieffoto) had AVW ’66 op aangeven van Redouan Eddarkoui na een kwartier op 0-1 gezet, maar op slag van rust scoorde Blauw Geel ’55 uit een vrije trap de gelijkmaker. Twintig minuten voor het eindsignaal nam de thuisploeg zelfs de leiding, maar debutant Roel Reuling voorkwam een Westervoortse nederlaag.

AVW ’66 zakte door het gelijkspel van de tweede naar de vierde plaats en heeft nu 11 punten uit 6 duels. Woudenberg (15 uit 6), FC Horst (12 uit 5) en Unicum (12 uit 6) bezetten de eerste drie plaatsen. Komende zaterdag krijgt AVW ’66, dat thuis in drie wedstrijden 9 punten pakte en onder meer koploper Woudenberg al met 5-1 versloeg, bezoek van Unicum.  

* Foto: Arbiter Eric Huisman toon Bryan van Schooten de rode kaart. (Foto: Jan van Zomeren)
* Meer foto ’s van ESA – AZ 2000, alle gemaakt door Jan van Zomeren, onder de uitslagen.

UITSLAGEN ZATERDAGVOETBAL (26 OKTOBER)
HOOFDKLASSE B
Staphorst – AZSV                          4-0
WHC – Buitenpost                        3-4
Berkum – ACV                               0-1
SVZW – CSV Apeldoorn               1-1
Deto – Excelsior ’31                      0-1
Duno – Genemuiden                    2-0
Urk – Flevo Boys                           2-0
Sparta N – SDC Putten                2-0      

TWEEDE KLASSE G
VRC – Valleivogels                       2-2
Lelystad ’67 – Renswoude          0-2        
FC Horst – VVOP                         4-1
VSCO ’61 – Lunteren                   2-1
Woudenberg – Owios                  2-0
Blauw Geel ’55 – AVW ’66          2-2
Unicum – ESC                               5-1

DERDE KLASSE A
Oeken – De Treffers                     4-3
ESA – AZ 2000                             4-1
OVC ’85 – Uni VV                         1-0
Excelsior Z – Zelos                       1-3
JVC Cuijk – Redichem                1-0
Dieren – Be Quick Z                    2-1

VIERDE KLASSE E
Harfsen – DVV                             1-0
Grolse Boys/Grol – DVOV         3-8       
Almen – FC RDC                          1-4
Eerbeekse Boys – Helios            3-0
Winterswijk – Eefde                    3-3


Max van Meeteren van AZ 2000 slalomt door de ESA-defensie. Rechts ESA-aanvoerder Thom Meutgeert.


Fraaie kopbal van een speler van ESA. De bal zal echter net naast gaan.


Richard Valkenier van AZ 2000 moet zich vier spelers van ESA van het lijf houden.