‘Er moet iets gaan veranderen’

20 november 2017 | Van onze AS-redactie

Column
—————
Hans Witjes

 

We hadden een uur lang controle.’ Controle, dat is het sleutelwoord voor trainer Fraser. Daar draait het klaarblijkelijk om, ook tegen een klein duimpje als het hevig tobbende FC Groningen. Het zegt alles over deze trainer en de manier waarop hij zijn elftal laat voetballen.

Ik heb het in eerdere columns regelmatig aangehaald: Vitesse speelt veel te afwachtend, verzuimt om vroeg druk te zetten en tegenstanders op die manier tot fouten te dwingen. Zelfs met alle ruimte die FC Groningen kreeg, was in het eerste uur goed te zien dat die ploeg heel weinig vertrouwen had en erg onzeker speelde. Zo’n ploeg had vanaf minuut één moeten worden overrompeld.

Natuurlijk, die curieuze eigen goal van Dabo kreeg FC Groningen in de schoot geworpen, maar drie minuten later stond er met 1-2 een nieuwe voorsprong op het scorebord. Die misser, hoe belachelijk ook, was dus niet bepalend voor het verdere verloop van de wedstrijd. Vitesse heeft een veel groter probleem, dat ook nog eens structureel is. Het houdt zijn tegenstanders met zijn afwachtende, behoudende tactiek in leven en geeft zelfs de zogenaamde kleintjes het gevoel dat er iets te halen valt. Het zal tactisch anders moeten, frisser, aanvallender, dwingender. Maar dat gaat met deze trainer niet gebeuren, vrees ik.

Wat ik niet begrijp, is dat een profkeeper de spelregels niet kent, in het bijzonder die waar hij zelf mee te maken kan krijgen. Doelman Houwen dacht dat hij uit het veld zou worden gestuurd als hij de terugspeelbal van Dabo met zijn handen zou beroeren, maar dat is helemaal niet zo. Hij zou dan een indirecte vrije trap tegen hebben gekregen vlak voor het doel. Dat zou hectisch zijn geworden met het hele Vitesseteam op de doellijn, maar een doelpunt had dan misschien nog kunnen worden voorkomen. Ik denk trouwens dat Houwen met een betere timing de bal had kunnen wegkoppen en op die manier de flater van zijn rechtsback tot een minimum had kunnen beperken. Nu gaat die de hele wereld over.

Waarom Fraser pas zo laat wisselde, snapte ik ook niet. Zo lekker zaten de meeste spelers immers niet in de wedstrijd. Hij had in ieder geval Mount eerder moeten brengen, want die had op grond van zijn eerdere prestaties zelfs een basisplaats verdiend. In de tien schamele minuten die de jonge Engelsman kreeg, heb ik hem meer goeds zien doen dan de meeste andere spelers in de hele wedstrijd.

Fraser blijft maar vasthouden aan zijn basiself, maar diverse pionnen daarvan functioneren al langere tijd ondermaats. In Groningen vond ik alleen Rashica en Faye, de terechte vervanger van de zichzelf zwaar overschattende Büttner, sterk spelen. Alle anderen waren matig tot zwak en zorgden voor veel ergernis. Ik geef enkele voorbeelden. De domme, opzichtige por van Miazga in de tweede minuut, die hem een schorsing gaat opleveren. Bruns, die bij twee tegendoelpunten verzuimde met zijn man mee te lopen. Linssen, die een enorme kans miste door veel te wild in te schieten en verder alleen opviel als tuimelaar, op zoek naar vrije trappen. Matavz, die twee aardige acties had en een penalty inschoot, maar (opnieuw) bijna alle persoonlijke duels verloor. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Vitesse staat nog zesde, maar als het zo doorgaat, zakt de ploeg binnen de kortste keren diep de middenmoot in. Er zullen dingen moeten veranderen, in de personele bezetting en vooral ook in de tactiek. Vitesse moet het streven naar controle inruilen voor dominant willen spelen. Aanvallend, in hoog tempo en met veel druk op de tegenstander. Dat zal tegen topploegen niet kunnen, maar tegen andere tegenstanders wel. Een dergelijk speltype is vele malen aantrekkelijker, levert per saldo in een seizoen meer punten op en stelt supporters in staat om trots te zijn op hun club.


Groningen, 19 november 2017
FC Groningen-Vitesse 4-2
32. Larsen (e.d.) 0-1, 60. Dabo (e.d.) 1-1, 62. Matavz 1-2, 65. Indrisi 2-2, 78. Mahi 3-2, 82. Van Weert 4-2.

* Hans Witjes schrijft vanaf vandaag voor ArnhemSports.nl na de wedstrijden van Vitesse een column over de Arnhemse eredivisionist. Witjes was in het verleden trainer van DTS Ede, Sportclub Valburg en ESA.