Er gloort weer enige hoop aan de horizon

10 december 2023 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Eindelijk. Op het moment dat het meer dan ooit nodig was, heeft Vitesse drie punten aan het schamele totaal kunnen toevoegen. Daardoor heeft de ploeg van trainer Sturing drie punten afstand genomen van FC Volendam en de achterstand op Almere City FC en RKC Waalwijk teruggebracht tot twee punten. En Heracles Almelo staat met vier punten meer ook ineens niet zo ver meer weg. Er gloort dus weer enige hoop aan de sportieve horizon van de geelzwarten.

In de situatie waarin Vitesse zit, doet het er niet zo veel toe hoe de punten worden binnengehaald. Die móésten er komen en dat is tegen de Tukkers gelukt. Het belangrijke bijeffect daarvan kan (en moet) zijn dat de Arnhemse formatie moed put uit dit resultaat en met meer zelfvertrouwen gaat spelen. Als dat gebeurt dan hoeft Vitesse niet de mindere te zijn van een stuk of zes andere ploegen uit het rechterrijtje.

Sturing had er niet voor gekozen om volop druk te laten zetten op de verdediging van de Almeloërs. Zij mochten de bal veel hebben en Vitesse gokte vervolgens op onderscheppingen en snelle tegenaanvallen via Manhoef en De Regt.  Achteraf kunnen we zeggen dat die strategie heeft gewerkt. Ik teken daar wel bij aan dat Heracles met name in de eerste helft regelmatig gevaar stichtte over de vleugels en vooral over de linkerkant via Hansson. In een aantal situaties liep dat maar net goed af. De grootste kans op een tegentreffer werd teniet gedaan door doelman Room, die een strafschop van Hansson knap stopte.

Vitesse stelde daar een paar goede snelle tegenstoten tegenover en één daarvan leverde een doelpunt op van De Regt. Een verdiende beloning voor deze uiterst actieve, gedreven speler uit de eigen jeugd.

Na de thee probeerde Heracles wel om gelijk te maken, maar kansen leverde dat bijna niet meer op. En in de nog resterende twintig minuten na de 2-0 ging die ploeg gelukkig alsmaar slordiger spelen. Het feit dat Vitesse in die fase meerdere keren verzuimde om de wedstrijd definitief te beslissen, bleef zodoende onbestraft. Al met al was de uiteindelijke overwinning van de mannen van Sturing zeker verdiend.

Dan nu wat kanttekeningen bij de prestaties van de verschillende spelers

Doelman Room heeft een zeer goede wedstrijd gespeeld met als hoogtepunt het stoppen van de penalty. Ik verkondig dat steeds: een keeper moet bij een strafschop zo lang mogelijk blijven staan. Room doet dat en heeft daar al een paar keer succes mee gehad. Eén negatieve opmerking heb ik wel. Bijna kostte getreuzel aan de bal hem net als bij Go Ahead Eagles een doelpunt. Dat soort risico’s wil ik de rest van het seizoen niet meer van hem zien.

Rechtsback Van Zwam maakte zijn debuut in de basis. Deze 19-jarige speler uit de eigen jeugd is eigenlijk een centrale verdediger en speelde vooral in de eerste helft onwennig en af en toe onzeker. Na rust herpakte hij zich en ging het aanzienlijk beter. Alles bij elkaar scoorde hij een kleine voldoende en heeft hij het dus aardig gedaan. Zelf had ik liever de 17-jarige Egbring op die plek gezien. Dat is een rechtsback waar ik veel van verwacht.

Centrale verdediger Isimat-Mirin zat al in een slechte fase en trok die lijn in de eerste helft door. Veel lopen dralen met de bal aan de voet, af en toe ‘zwemmend’ als verdediger. Na de thee ging het gelukkig beter. Hij kwam verdedigend niet meer in de problemen en opbouwend leverde hij ook een positieve bijdrage. Ik zag hem zelfs een keer met succes met de bal inschuiven naar het middenveld.

Centrale verdediger Hendriks kan terugzien op een uitstekende wedstrijd. Ook hij zat in een mindere fase, maar dit was de speler die we willen zien.

Linksback Cornelisse is links en rechts onder de supporters volledig afgemaakt. Hij zou er niets van kunnen. Ik zag hem enkele jaren terug als een groot talent, maar dat is er lange tijd helemaal niet uitgekomen. Ik denk dat zich bij hem heeft gewroken dat hij een paar jaar lang nauwelijks speelminuten heeft gekregen. Nu hij die wel krijgt, groeit zijn vertrouwen. Hij kan nog verder groeien, maar speelde ook nu al een zeer redelijke partij.

Middenvelder Tielemans is technisch sterk. Dat liet hij tegen Heracles bij momenten zien, maar hij maakte ook hier en daar onnodige fouten. Om de waardering ‘goed’ te verdienen zal hij constanter moeten presteren.

Middenvelder Domgjoni wordt door deze en gene als onzichtbaar beschreven. Hij valt inderdaad niet op, maar levert met zijn functionele techniek en zijn loopvermogen wel degelijk een waardevolle bijdrage.

Middenvelder Kozlowski is zo’n speler waaraan je kunt zien dat hij iets bijzonders kan aan de bal. Dat heeft hij vorig seizoen bij vlagen laten zien, dit seizoen nog nauwelijks. In deze wedstrijd had hij wel een aantal sterke momenten, met name in de tweede helft. Onbegrijpelijk dat Sturing hem juist toen wisselde en dan nog wel voor de mijns inziens talentloze Voelkerling Persson.

Rechterspits Manhoef was gedreven en stichtte gevaar. Waar hij in zijn spel aan moet werken, is het houden van overzicht na een snelle actie. Hij kiest dan af en toe voor het schot in plaats van medespelers in kansrijke positie of hij rondt te wild af. Dat is een verbeterpunt voor deze jonge, talentvolle speler.

Spits Van Ginkel vult de spitspositie in op de manier zoals dat van hem kan worden verwacht. Hij is balvast en kan in het lichaam of door de lucht worden aangespeeld en van daaruit kan worden doorgevoetbald of de ploeg krijgt een vrije trap mee. Het rendement van hem op deze positie kan hoger worden, als hij vaker op de juiste wijze wordt aangespeeld en er goed om hem heen wordt bewogen.

Linkerspits De Regt is een talentvolle speler met lef en een grote actieradius. Hij kan op meerdere posities uit de voeten. Ik zie hem graag spelen en vond het vreemd dat hij werd gewisseld. Dat zijn vervanger Boutrah scoorde is fijn en lijkt het gelijk van de trainer te bewijzen. Maar wie zegt dat De Regt die kans niet had benut en wellicht bij andere kansrijke counters in de eindfase van de wedstrijd niet van grote waarde had kunnen zijn?

Invaller Boutrah scoorde beheerst als sluitstuk van een prachtige aanval. Heel leuk voor die jongen. Jammer dat hij twee gevaarlijke counters door verkeerde voortzettingen om zeep hielp.

De invallers Voelkerling Persson en Altena speelden te kort voor een beoordeling.

Komende zondag wacht het laatste competitieduel voor de winterstop bij Almere City FC. Dat mag dan één van de ploegen zijn die vermoedelijk moet strijden tegen degradatie, maar die is sterker dan aanvankelijk verwacht. Ze hebben strijdlust, spelen compact en vormen een eenheid. Om met wat meer sportief perspectief de feestdagen in te gaan, zal Vitesse daar moeten winnen. Daar maakt de formatie van Sturing alleen kans op, als die daar een even logische strijdwijze en eenzelfde mentaliteit tegenover weet te stellen. Dat hoeft maar een fractie minder te zijn om tegen een nederlaag aan te lopen.