Emiel, Thijs en Bas Broenink troeven broer Jasper, ‘de beste van de vier’ af in korfbalderby Oost-Arnhem – Wageningen

26 september 2017 | Van onze AS-redactie

Ze hadden er naar uitgekeken, de vier korfballende broers Broenink. Emiel, Thijs en Bas tegen Jasper. Oftewel, Oost-Arnhem tegen KV Wageningen. Zaterdag was het zo ver. Oost-Arnhem won, met 27-24. “Gelukkig maar, want zo kon het grootste gedeelte van de familie feestvieren”, glunderde Emiel Broenink na afloop.

Voor Emiel Broenink was het in vele opzichten een bijzondere wedstrijd. De 27-jarige tweelingbroer van Thijs speelde vorig seizoen zelf nog bij KV Wageningen en zaterdag bleek broer Jasper zijn directe tegenstander. “Jasper stond op mij. Het waren pittige duels en op sommige momenten vergeet je dat het je broer is. Ik zou ook nooit rustiger doen. Jasper is de beste van ons vieren en heeft ook in Oranje gezeten. Hij is voor ons de te kloppen persoon”, vertelde Emiel Broenink na afloop.
Bij de bekendmaking van het wedstrijdschema werd door de gehele familie Broenink de datum van 23 september op de kalender met rood omcirkeld. “We leefden alle vier al heel lang naar deze wedstrijd toe”, legt Emiel uit. “Vier jongens met allemaal een grote bek, dan naai je elkaar natuurlijk een beetje op. Gelukkig hebben wij gewonnen, waardoor het grootste deel van de familie vrolijk was.” 

Oost-Arnhem startte matig in het hoofdklasseduel met Wageningen. Na een 1-3 achterstand vluchtte trainer Ron Steenbergen (foto) al vroeg in de wedstrijd in een time-out. Het werd eerst nog 1-4, maar daarna lag het initiatief bij de thuisclub. Bij rust waren de rollen al omgekeerd: 12-9.

Wie dacht dat de ploeg van Ron Steenbergen na de pauze meteen door zou kunnen drukken kwam bedrogen uit. Vier Wageningse treffers op rij bezorgden de bezoekers een voorsprong: 12-13. Oost-Arnhem rechtte de rug en sleepte in een verder prima tweede helft de zege binnen: 27-24.

Slap begin

“Het begin was wat slap en ik denk dat de spanning een rol speelde. Het was uiteindelijk een mooie wedstrijd, waarin de vrouwen voor ons het verschil hebben gemaakt’, zei trainer Ron Steenbergen na afloop. “Willemien Kragt (foto) speelde, om er eentje te noemen, een goede partij. Scoorde niet alleen vier keer, maar kreeg ook nog tweemaal een strafworp mee.”

Met 5 punten uit 4 duels neemt Oost-Arnhem een vierde plaats op de ranglijst van de hoofdklasse A in. “We krijgen met de uitwedstrijd bij Avanti en daarna thuis tegen SCO twee sterke tegenstanders. Dan kunnen we zien waar we staan”, aldus Steenbergen.

Feestje

Emiel Broenink vierde ondertussen zijn feestje met twee van zijn broers en zijn ploeggenoten. “Ik heb natuurlijk de voorgaande jaren zelf bij Wageningen gespeeld. behalve Jasper stonden er dus bij de tegenstander bijna alleen maar bekenden in het veld. Dan is het lekker als je wint en daar doe je in een dergelijke wedstrijd dan ook alles voor.”
Door de zege op Wageningen, met 13 goals van Rick Verdouw (foto), kan Oost-Arnhem met vertrouwen uitkijken naar de duels met Avanti en koploper SCO. “Er zijn ploegen die de veldcompetitie wat minder belangrijk vinden, maar dat geldt niet voor ons”, zei Emiel Broenink. “Wij willen per se in de hoofdklasse blijven en ook het spel dat we onder Ron spelen verder uitbouwen. Het is ook een goede voorbereiding op het zaalseizoen. Goed presteren op het veld, betekent dat je al in een flow zit.”


Oost-Arnhem – KV Wageningen 27-24 (12-9).

Oost-Arnhem: Bas Broenink 5, Thijs Broenink 0, Willemien Kragt 4, Rosemiek Harrewijn 2, Rick Verdouw 13 (foto), Emiel Broenink 3, Anna van Mölken 0, Nynke Lokhorst 0.

* Vierluik rechtsboven: De boers Broenink. Thijs (27, linksboven), Emiel (27, rechtsboven), Bas (25, linksonder) en Jasper (28, rechtsonder).

 

Veldkorfbal
     
Hoofdklasse A      
Woensdag 20 september 
     
HKV/Ons Eibernest  Tempo          18 – 26
Zaterdag 23 september      
Oost-Arnhem Wageningen       27 – 24
SCO  Tempo 28 – 23
HKV/Ons Eibernest  Avanti  16 – 32
Groen Geel Nic 21 – 17
   
Stand  
SCO 4 – 8
Avanti 4 – 6
Tempo 4 – 6
Oost-Arnhem 4 – 5
Groen Geel 4 – 4
Wageningen 4 – 2
Nic 4 – 1
HKV/Ons Eibernest 4 – 0

     
Programma      
Zaterdag 30 september
     
Avanti  Oost-Arnhem (16.00 uur, sportpark De Groene Wijdte, Pijnacker  
Groen Geel  SCO  
Wageningen  Tempo  
Zondag 1 oktober      
 Nic  HKV/Ons Eibernest