Eldenia kegelt Arnhemse Boys uit beker

26 januari 2011 | Van onze AS-redactie

Eldenia heeft zich dinsdagavond ten koste van Arnhemse Boys geplaatst voor de volgende ronde van de KNVB districtsbeker Oost. De bezoekers drukten na de pauze hun voetbaltechnische overwicht ook in doelpunten uit: 0-3.

Na de overwinning op Concordia Wehl was vierdeklasser Eldenia dus opnieuw te sterk voor een derdeklasser. Bij Arnhemse Boys, waar de weer opgetrommelde routiniers Marcel de Bruin en Jan Spijker een basisplaats hadden, lieten de gasten al voor rust het beste van het spel zien, maar kansen leverde dat niet op.
Het goed georganiseerd spelende Arnhemse Boys kreeg in de eerste helft zelfs de beste mogelijkheden. Jan Spijker verscheen na een fout in de defensie van Eldenia alleen voor de keeper, maar de aanvaller nam te veel tijd. Spijker claimde daarbij wel een strafschop, nadat hij een zet in zijn rug had gekregen.
De routinier, met al geel op zak, eiste daarna de hoofdrol voor zich op. Opnieuw vrij voor de keeper zag de spits zijn inzet gekeerd en in een uiterste poging in de rebound te scoren, gleed Spijker door op de keeper. Dat kwam hem op een tweede gele, en dus rode kaart te staan. “Met al een kaart op zak was het niet slim om in te glijden, maar ik heb de keeper niet geraakt”, zei Spijker na afloop.
Het beste moment van Eldenia kwam in de eerste helft van Guido Johannes. Hij zag doelman Nick Wiggers van Arnhemse Boys te ver voor zijn doel staan. Van bijna 30 meter waagde Johannes een poging, maar de bal ging via de lat over.
Na de hervatting was de eerste kans voor Arnhemse Boys. Alex Kwieman kreeg vrije doortocht, maar speelde de bal te ver voor zich uit waardoor de mogelijkheid verloren ging. Tussen de 55ste en 65ste minuut sloeg Eldenia driemaal toe. Falko Wouters (0-1), Jorn Leistra (0-2) na een prima voorzet van Guido Slief en weer Falko Wouters (0-3) beslisten de wedstrijd.
“Wij hebben niet veel grote jongens in de ploeg, maar we hebben de bal het werk laten doen. Dat is ook onze kracht”, zei Wouters, één van de uitblinkers aan de kant van Eldenia.
De 20-jarige speler was blij met zijn doelpunten. “Want ik scoor niet zo vaak. Ik ben de stofzuiger, de verdedigende middenvelder. Ja, een type Jan Wouters, mijn naamgenoot.”
Trainer Ricardo Gil Muinos (foto, links) van Arnhemse Boys was na afloop niet gelukkig met het resultaat, maar had welgoede dingen gezien. “We hebben voor rust niets weggegeven, de opdrachten zijn goed uitgevoerd. Die tweede gele kaart voor Jan Spijker was het breekpunt. Toch heb ik er na rust voor gekozen om achterin 1 tegen 1 te spelen. We hadden zelf de kans op 1-0, maar na de tegentreffer konden we het niet meer belopen. Maar we zijn duidelijk beter aan het voetballen dan voor de winterstop.”
Eldenia lijkt helemaal klaar voor het tweede deel van de competitie, maar trainer Roy van der Hoek (foto, rechts) houdt zijn mannen scherp. “Vorig seizoen hadden we ook een prima voorbereiding op de tweede helft van het seizoen, maar in de eerste competitiewedstrijd na de winterstop gaven we niet thuis. Dat zal me niet nog een keer gebeuren.”
Van der Hoek vond ook dat zijn ploeg tegen Arnhemse Boys voor rust te weinig kansen had gecreëerd. “We waren in de eerste helft al de betere ploeg, maar pas na rust kregen we ook kansen. Ik was ook niet ongelukkig dat Arnhemse Boys achterin 1 op 1 ging spelen. Daarom bleef in onze organisatie alles bij hetzelfde.”
Van der Hoek hoopt nu op een hoofdklasser. “En dan graag thuis. Dat we er dan uitvliegen, maakt niet uit. Voor ons blijft de competitie het belangrijkste.”