Eldenia, Arnhemia en Eendracht in mineur

13 juni 2017 | Van onze AS-redactie

Eldenia is er niet in geslaagd te promoveren naar de tweede klasse. De ploeg van trainer Erwin Koen verloor zondag thuis met 1-3 van DWS. In de heenwedstrijd van de finale om een plek in de tweede klasse ging de winst (2-1) ook naar de roemruchte Amsterdamse club. Eendracht degradeert na de 5-3 nederlaag tegen het Nijmeegse DVE Trajanus naar de vijfde klasse. Daarin treft het Arnhemia, dat in de finale op het terrein van VVO om een plek in de vierde klasse met 3-2 onderuit ging tegen het Ellecomse EDS.

Eldenia strandde dus in het zicht van de haven, maar de ploeg uit Elden kan niettemin terugzien op een prachtig seizoen. Ingedeeld in de westelijke derde klasse D trof de ploeg van trainer Erwin Koen vrijwel louter onbekende tegenstanders. Eldenia eindigde op een keurige vierde plaats en plaatste zich voor de nacompetitie.
In de eerste ronde was Eldenia daarin te sterk voor United/Davo. Na de 2-1 thuisnederlaag zetten de Eldenaren dat verlies in de uitwedstrijd in Haarlem ruimschoots goed: 1-6. In de finale was DWS echter een maatje te groot. Jeroen Ramakers zorgde met een rake kopbal nog wel voor een 1-0 voorsprong voor Eldenia, maar op slag van rust betekende de Amsterdamse gelijkmaker toch een domper. Na de pauze knikte de thuissploeg voor wat het waard was, maar DWS had net wat meer kwaliteit om het karwei te klaren en promotie af te dwingen. De bezoekers scoorden nog twee keer en de 1-3 eindstand was terecht.

Eendracht is gedegradeerd naar de vijfde klasse. De ploeg van vertrekkend trainer Marlon Keizer, zondag in verband met werk afwezig, verloor de finale van de nacompetitie om een plek in de vierde klasse met 5-3 van DVE Trajanus. De nederlaag was niet verrassend, want door tal van schorsingen was de Arnhemse ploeg zwaar gehavend. De nood was zo hoog dat ‘dikke veertigers’ als André Bastiaanse (48) en Berry Jansen (49) nog binnen de lijnen verschenen.
Sander Beek maakt in de eerste helft een 1-0 achterstand nog wel ongedaan 91-10, maar na de pauze liepen de Nijmegenaren uit naar 3-1. Via William Bonnen werd het nog 3-2, maar het Nijmeegse antwoord liet niet lang op zich wachten: 4-2. Toen Umberto van Galen in de slotfase voor 4-3 zorgde gloorde er even wat hoop voor de blauwhemden, maar in de extra tijd maakte DVE Trajanus gebruik van de geboden ruimte: 5-3. 

Arnhemia leek op het Rozendaalse sportpark De Pinkenberg, de thuishaven van VVO, ten koste van EDS op weg naar de vierde klasse. Tien minuten voor tijd leidde de ploeg van trainer Marco Bosch (foto)nog met 2-1. Maikel Peters, uit een strafschop, en Stefan Bierman hadden na de pauze een in de eerste helft opgelopen 1-0 achterstand ongedaan gemaakt. Nadat Ferdi Raayen, die met een prachtige assist aan de basis van de treffer van Bierman had gestaan, een dot van een kans op 3-1 had laten liggen, sloeg voor Arnhemia het noodlot toe.
Harry Rexwinkel zorgde in de 81e minuut van buiten het strafschopgebied voor de gelijkmaker (2-2) van EDS. Arnhemia verloor vervolgens het hoofd. Davy Hoogstraten ‘pakte’ na een forse overtreding de rode kaart, waarna Vincent Selhorst, volgend seizoen actief voor derdeklasser SC Rheden, met een schitterende actie de wedstrijd in het voordeel van EDS besliste. 

In het jeugdvoetbal promoveerde VDZ JO19-1 (A1) voor de derde keer op rij en speelt komend seizoen in de vierde divisie. De Arnhemse ploeg won op sportpark Panhuis in Veenendaal (terrein DOVO) in de finale om een plek in die vierde divisie na verlenging met 5-3 van Dio ’30 JO19-1. Na een 0-1 ruststand counterde Dio ’30 na de pauze naar 0-2. Marijn van der Meer bracht de spanning terug (1-2), maar de ploeg uit Druten maakte een kwartier voor tijd dankbaar gebruik van de ruimte achter de VDZ-defensie (1-3) en daarmee leek het duel beslist. Na het razendsnelle antwoord van VDZ (2-3, prachtige goal van Ruben Flierman) drukte de Arnhemse ploeg door. Jelle Kusters maakte gelijk (3-3), waarna Marijn van der Meer en weer Kusters in de verlenging het krachtsverschil in nog twee doelpunten uitdrukten: 5-3.

Jonge Kracht JO17-1 (B1) versloeg in de finale om een plaats in de hoofdklasse DCS JO17-1 met 2-1. Bij rust keek de Huissense ploeg door een benutte strafschop van DCS nog tegen een 0-1 achterstand aan. Majje Wouters en Mees Buurman zorgden in de tweede helft met hun doelpunten toch nog voor een Huissens feestje: 2-1.

* Foto rechtsmidden: Jelle Kusters (steunend op een arm) zet VDZ JO19-1 kort voor het verstrijken van de officiële speeltijd op 3-3. 

Zondagvoetbal
Om een plaats in de tweede klasse
Zondag 11 juni
5 juni:   DWS – Eldenia                                          2-1
11 juni:  Eldenia – DWS                                        1-3

Om twee plaatsen in de vierde klasse
11 juni:  Arnhemia – EDS                                      2-3              
11 juni:  Eendracht – DVE-Trajanus               3-5
Arnhemia blijft vijfdeklasser, Eendracht degradeert naar vijfde klasse.

Jeugdvoetbal
Om een plek in de vierde divisie (A-junioren)
10 juni: VDZ JO19-1 – Dio ’30 JO19-1                5-3 (na verlenging)
VDZ JO19-1 promoveert naar vierde divisie, Dio ’30 JO19-1 blijft in de hoofdklasse.

Om een plek in de hoofdklasse (A-junioren)
10 juni: Concordia W JO19-1 – OBW JO19-1    3-4  (na verlenging)
OBW JO19-1 promoveert naar hoofdklasse, Concordia Wehl JO19-1 blijft in eerste klasse.

Om een plek in de hoofdklasse (B-junioren)
10 juni: DCS JO17-1 – Jonge Kracht JO17-1      1-2
Jonge Kracht JO17-1 promoveert naar hoofdklasse, DCSJO17-1 blijft in eerste klasse.