Elco Vilé gaat iets nieuws doen

13 april 2011 | Van onze AS-redactie

Elco Vilé vertrekt na 3 seizoenen als trainer-coach van de damesselectie van basketbalclub Arnhemia Eagles. De 39-jarige geboren Eindhovenaar gaat een studie volgen aan de Kunstacademie in Utrecht. “Maar de kriebel komt wel weer terug”, meldt Vilé.

Waarom stop je?
Elco Vilé: “Ik heb het na 22 jaar even gehad met steeds dezelfde tegenstanders, scheidsrechter en sporthallen. Ik heb bereikt wat ik wilde. Ik heb mijn trainersdiploma A gehaald, ik ben trainer geweest in de rayon hoofdklasse, heb gewerkt met junioren A en een A-damesselectie. Naast mijn baan als jongerenwerker in het speciaal onderwijs op het Flex College in Nijmegen, waar jongeren een laatste kans geboden wordt om een diploma te halen, ga ik in Utrecht studeren aan de Kunstacademie. Op 32 zaterdagen. Een keer iets helemaal nieuws doen voor mezelf.”

Keer je nog terug in het basketbalwereldje?
“Ik blijf het natuurlijk volgen, want het is een leuk spel. Maar de komende 2 jaar zal ik niet actief zijn. Daarna komt de kriebel wel weer terug. Ik neem nu even afstand. Als geboren Eindhovenaar ben ik bij PSV begonnen en na mijn verhuizing naar Nijmegen, voor mijn studie, ben ik met wat kleine uitstapjes naar ESCA en Trajanum, 15 jaar actief geweest bij Unlimited in Elst. En de laatste 3 jaar bij Arnhemia Eagles. Dan is de liefde voor het spel niet ineens over.”

Hoe reageerden de meiden van Arnhemia Eagles op jouw vertrek?
“Ze voelden het een beetje aankomen. Vorig jaar was er al wat twijfel bij mij, toen Sander Hendriks stopte. We begeleidden samen de ploeg. Maar ik vond het toch een uitdaging om alleen verder te gaan en ik heb dat ook met veel plezier gedaan.”

Hebben jullie dit seizoen de sportieve doelen gehaald?
“Het doel was de top 3. Dat is niet gelukt, maar we hebben veel pech gehad. We waren op de goede weg, maar door een zwangerschap en enkele langdurige blessures is de selectie krap geworden. Dat heeft de prestaties beïnvloed.”

Maar het plezier is gebleven?
“Ik heb een prima band gehad met de meiden. Maar als je prestatiegericht bezig bent, botst het ook wel eens. Er waren wel eens wat frustraties, maar dat hoort erbij. Maar na afloop hadden we toch altijd weer veel lol met elkaar.”

Hoe gaat het verder met de ploeg?
“Paula de Koning gaat een half jaar op vakantie en Denise Rijcken kijkt hoe het herstel van haar knie verloopt. Het grootste deel van het team blijft intact. Daar ben ik blij mee, want het is gewoon een goede ploeg.”