EKCA: uitgaan is óók belangrijk

9 december 2010 | Van onze AS-redactie

Het korfbalteam van EKCA staat er niet zo rooskleurig voor: zesde (van de acht ploegen) in de derde klasse E. Twee punten uit drie wedstrijden. Trainer Sven Praas baalt daar stevig van, temeer omdat sommige spelers niet altijd voor de sport leven.

Wat zeg je me nou?
“Ja, het is zo. Er is altijd wel wat. In de laatste wedstrijd voelden een paar spelers zich niet lekker. Ik weet dat er één de hele nacht voor de wedstrijd in Gelredome is geweest (dancefestijn, red) en ’s ochtends om acht uur in bed lag.  Daar baal ik van. Ik ga ervan uit dat iedereen fit aan de wedstrijd begint. Maar dat is dus niet zo. Stappen is kennelijk heel belangrijk.  We verloren met 10-16 van Keizer Karel. Onnodig. Ze waren meer met andere dingen bezig dan met korfballen.”

Wat doe je eraan?
“Natuurlijk praat je erover, maar je speelt nu eenmaal in de derde klasse. Dan krijg je van dit soort dingen. En die hou je. Ook met vakanties. In de komende wedstrijd is een speler op vakantie, volgende wedstrijd wéér een. Niet fijn als je een selectie van maar acht spelers hebt”.”

Hield jij als actief speler altijd rekening met de wedstrijd?
“Jazeker. ik ging zeker niet op vakantie tijdens de competitie. Vroeger gingen we alleen ’s zomers op vakantie. De rest van het jaar werd afgestemd op het korfbal. Ik ging voor de wedstrijd op tijd naar bed en ik trainde keurig twee keer in de week. Maar de mentaliteit is veranderd. Niets aan te doen.”

Goed. Nog meer problemen?
“Het scorend vermogen. Maar dat is al tien jaar zo. Ik moet het anders zeggen: het wíllen scoren ontbreekt. Ik heb acht spelers die alle acht de bal graag overspelen. Ik hamer er op elke training op: blíjf schieten. Maar het is lastig.”

Wat is het doel dit seizoen?
“Hoger eindigen dan vorig seizoen. Toen werden we zesde in de zaal. We komen nu hoger. Er zijn pas drie wedstrijden gespeeld, we hebben een paar lastige ploegen gehad. EKCA moet zijn beste tijd nog krijgen, het is een jonge ploeg. Ik heb vier spelers van 19 jaar, twee van 20 jaar. Vakgericht heeft een gemiddelde leeftijd van 27 jaar, kampioen HKC had een gemiddelde leeftijd van 28 jaar.”

Een jaar geleden zei jij nog dat EKCA moet streven naar de eerste klasse.
“Dat heb ik nooit gezegd. Dat heeft een bestuurslid gezegd. Ik kán dat nooit gezegd hebben, want de eerste klasse is onhaalbaar zolang jouw beste spelers elk jaar weggaan. En dat gebeurt. Dit seizoen is Linda Kokke gaan studeren in Zwolle. Volgend seizoen gaan er wéér twee weg. EKCA kan daar niet zoveel aan doen.”

Zondag tegen DUKO. Iets speciaals?
“De omgeving vindt het een echte derby, voor mij is het een van de wedstrijden. Ja, er is wel spanning bij de spelers. Ik heb er wel vertrouwen in.”