Eindelijk zat alles een keer mee

25 februari 2024 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

De 1-2 winst bij Excelsior Rotterdam betekent dat Vitesse nog leeft. Dat is de conclusie van een weekend waarin eindelijk eens alles meezat voor de geelzwarte formatie.

Het begon al goed, toen RKC zaterdagavond thuis tegen Fortuna Sittard kort voor tijd een wonderschone goal tegen kreeg en met 1-0 verloor. En een dag later in Rotterdam scoorde Vitesse in de absolute eindfase de winnende 1-2. Geweldig voor trainer Sturing en zijn ploeg en voor alle supporters, in het bijzonder de vierhonderd die het toch maar weer konden opbrengen om het elftal in Rotterdam te steunen. Eindelijk konden zij ook weer eens met een goed gevoel de verplichte combi-bus in. Hulde voor deze trouwe fans, die zich de hele wedstrijd goed lieten horen.

Het is te hopen dat Vitesse een boost krijgt van deze overwinning en dat het team daar zelfvertrouwen van krijgt. En dat het spel daardoor een flink stuk beter wordt. Want iedereen zal toch hebben gezien dat daar weer bijzonder veel aan mankeerde. Het was aan slordigheid van de Rotterdammers en een aantal knappe reddingen van doelman Room te danken dat de Arnhemse ploeg niet wederom tegen een nederlaag aanliep. Zo voetballend als in deze wedstrijd zullen de mannen van Sturing in de resterende elf wedstrijden nog maar weinig punten halen.

Het vervelende is dat een aantal problemen structureel is. Ga maar na: de beide backs, Arcus en Pinto zijn verdedigend uiterst kwetsbaar. Arcus leverde opbouwend en aanvallend dit keer een aardige bijdrage, maar zijn hoofdtaak, een vleugelspeler uitschakelen, is aan hem niet besteed. Pinto speelt met veel meer overtuiging dan eerder in het seizoen, maar zit er defensief ook nogal eens naast. Beide vleugelverdedigers missen de pure snelheid die buitenspelers meestal wel hebben. Betere alternatieven voor hen zijn er niet.

In het centrum van de verdediging zijn Isimat-Mirin en Oroz goede koppers en aardig in lijf-aan-lijfgevechten, maar qua beweeglijkheid en snelheid komen zij tekort. Dat geldt voor Oroz nog meer dan voor Isimat-Mirin. Hendriks, nu geschorst, maar normaal eerste keus, wisselt redelijke wedstrijden af met mindere, is dus niet stabiel.  Ook voor deze drie zijn er binnen de selectie geen betere vervangers.

Het voorgaande betekent dat boven iedere wedstrijd de dreiging blijft hangen van (voor een goede defensie) onnodige tegendoelpunten.

Behalve de structurele problemen achterin kenmerkt het Vitesse van dit seizoen zich ook door een zorgwekkende aanvallende impotentie. Om daar minstens voor een deel vanaf te komen, zijn Aaronson, Hadj-Moussa en Meerdink in de winter gehuurd.

De Amerikaan is als aanvallende middenvelder een aanwinst. Hij heeft inzicht, snelheid en loopvermogen, is sterk aan de bal en duikt regelmatig dreigend in de voorste linie op. Een aanwinst.

De Algerijnse Fransman is dat ook met zijn gedurfde acties vanaf de vleugel. Wel is te zien dat tegenstanders intussen hun maatregelen nemen om hem te beteugelen. Daar moet hij zich op instellen, maar dat zou ook moeten betekenen dat elders meer ruimte ontstaat waar andere spelers van kunnen profiteren.  

Meerdink zou de spits moeten zijn die Vitesse aan doelpunten gaat helpen. Dat is hij tot nu toe helaas niet. De AZ-huurling loopt zich een ongeluk, maar zonder rendement. Hij probeert vaak als enige speler druk te zetten, wat verspilling van energie is. Daarnaast maakt hij loopacties die niet worden begrepen. De afstemming tussen hem en de spelers die voor de aanvoer moeten zorgen, ontbreekt. Dat moet snel beter worden, anders wordt zijn verblijf in Arnhem een mislukking en de kans op handhaving voor Vitesse nog kleiner dan hij nu al is.

Kort samengevat is de situatie zo dat de verdedigende problemen zullen blijven. Het zal iedere week bibberen worden of het achterin niet weer onnodig misgaat. Het is reëel om er vanuit te gaan dat er iedere wedstrijd minstens één tegengoal valt.

Dat zou op te vangen zijn, als de club meer aan scoren toe gaat komen. Het perspectief daarop is met de huurlingen erbij in ieder geval groter dan daarvoor. Laten we ons daaraan vasthouden en verder hopen dat Vrouwe Fortuna de club in het verdere verloop van de competitie regelmatig gunstig gezind is.

Excelsior Rotterdam-Vitesse 1-2
46. Duijvestein 1-0, 53. Aarenson 1-1, 86. Isimat-Mirin 1-2