Eindelijk podiumplek voor Hans Frederiks

21 februari 2012 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Marathonschaatser Hans Frederiks is in Enschede in een wedstrijd voor de Noord-Oostcompetitie als derde geëindigd. Voor de Drielenaar, lid van het Eldense Heins Schaatsshopteam, was het de eerste podiumplek in dit seizoen.

In zijn categorie Masters-2 behaalde Frederiks voor de zesde keer dit seizoen een plaats bij de eerste 10. Door zijn prima prestatie in Enschede heeft Frederiks nog kans om in de eindrangschikking als derde te eindigen. De Drielenaar staat nu vijfde, maar de achterstand op nummer 3 bedraagt slechts 14,2 punten. De winnaar van een wedstrijd krijgt 35,1 punten. Zondag 26 februari is in Deventer de tiende en laatste wedstrijd van deze competitie.
Na een periode van veel natuurijs was er zondag eindelijk weer een wedstrijd op kunstijs. De animo was minder dan anders. In plaats van de gebruikelijke 60 à 70 man stonden er nu maar 45 rijders aan de start. Theo Selman, net als Frederiks lid van het Heins Schaatsshopteam, legde beslag op de zevende plaats.
Jos Doeschot uit Bentelo reed de eerste 15 ronden in een straf tempo op kop. Theo Selman en Hans Frederiks bevonden zich toen nog in de staart van het peloton en schoven in de laatste 25 ronden elke ronde een aantal plaatsen naar voren. Na 30 van de 45 te rijden rondes zaten de mannen van het Heins Schaatsshopteam kort achter de rijders uit de top van het klassement. Het tempo lag niet hoog genoeg, waardoor het gedrang en geduw voor een goede positie voorin begon.
Hans Frederiks was bang ingesloten te raken en ging er 7 rondes voor het einde vandoor. Hij kreeg een klein gaatje, maar 2 ronden later kwamen er 4 man bij. Door een valpartij kort achter hen in de 40e ronde hield de groep een voorsprong. Doeschot bleek zijn kruit verschoten te hebben en moest lossen. In de eindsprint werd Frederiks derde.
In het algemeen klassement staat Frederiks vijfde, Selman 21e.