Eindelijk een Europese zege

8 december 2017 | Van onze AS-redactie

Luc Castaignos heeft Vitesse toch nog aan een Europese zege geholpen. In de laatste poulewedstrijd van de Europa League scoorde de aanvaller tegen OGC Nice de enige treffer van de wedstrijd: 1-0. Ondanks de zege eindigde Vitesse in poule K als vierde en laatste.

Castoignos mocht het tegen OGC Nice samen met Tim Matavz in de aanval proberen. Het door trainer Henk Fraser uitgedokterde 1-5-3-2 systeem leverde in ieder geval een overwinning op, maar de samenwerking tussen de twee spitsen verliep niet vlekkeloos. “Het ging niet slecht”, begon Castaignos zijn relaas na afloop voor de camera van RTL7. “Maar er moet nog wat meer gevoel in komen. We liepen na de pauze in elkaars ruimte.”
De winnende treffer viel vijf minuten voor tijd en toen was Matavz al door Fraser naar de kant gehaald. Milot Rashica was de Sloveense spits in de 68e minuut komen vervangen. Het bleek een gouden greep, want de razendsnelle Rashica stond aan de basis van de Arnhemse treffer. Doelman Yoan Cardinale tikte de bal na een schot van Rashica voor de voeten van Castaignos, die simpel kon intikken (foto boven).

Op slag van rust had Castaignos de thuisploeg al op 1-0 kunnen zetten. De aanvaller schoot niet slecht in, maar Cardinale  anticipeerde op de doelpoging door al naar de goede hoek te duiken voordat Castaignos had geschoten. “Als je in de eerste helft een grote kans mist, is het mooi als je uiteindelijk toch de winnende maakt”, zei Castaignos. “Ook als je een kans mist, moet je er in blijven geloven en vechten voor die ene goal.”

De ijverige Castaignos kreeg met zijn treffer loon naar werken. In de 73e minuut tikte de spits de bal in kansrijke positie nog over het doel op aangeven van Julian Lelieveld. Castaignos claimde, niet geheel ten onrechte, een strafschop omdat de geroutineerde Dante hem had vastgehouden (foto links). De Zwitserse arbiter Sandro Schärer durfde de bal niet op de stip te leggen. Dat had hij in het begin van de wedstrijd ook niet gedaan toen Coly Rachine in kansrijke positie werd neergelegd door Julian Lelieveld. het was een van de weinige foutjes die Lelieveld maakte. Net als Thomas Oude Kotte, die met Guram Kashia en Matt Miazga het centrale verdedigingscentrum vormde, kon Lelieveld terugzien op een uitstekende wedstrijd. “Ik moet het de trainer zo lastig mogelijk maken en er staan als ik de kans krijg”, zei een bescheiden Lelieveld na afloop.

Met de 1-0 zege op OGC Nice nam Vitesse met opgeheven hoofd afscheid van het Europese avontuur. Het gelijkspel (1-1) in de vorige wedstrijd bij Lazio Roma misstaat evenmin op de lijst met uitslagen. De duels met Zulte Waregem waren minder (uit 1-1, thuis 0-2 verlies) maar in die twee wedstrijden speelde ook de uiterst dubieuze arbitrage een rol. Daarvoor was de thuiswedstrijd tegen Lazio (2-3 verlies) een spektakelstuk, waarna er een echte mispeer volgde in Nice (3-0 nederlaag). Door de overwinning van Zulte Waregem op Lazio Roma (3-2) eindigde Vitesse als vierde in poule K. Conclusie: er had voor Vitesse wat meer ingezeten, maar uitgeschakeld worden door Lazio en Nice is geen schande.

Voor Vitesse rest nu de competitie. “De Europa League heeft in de eredivisie punten gekost. We moeten na de winter laten zien dat het ook anders kan”, zei trainer Henk Fraser van Vitesse. Voor de winterstop speelt Vitesse nog uit tegen Sparta (10 december), FC Twente (16 december) en PSV (23 december) en thuis tegen Willem II (13 december).

EINDSTAND POULE K
1. Lazio Roma           6 – 13
2. OGC Nice              6 – 9
3. Zulte Waregem    6 – 7  
4. Vitesse                   6 – 5

* Alle foto ’s zijn gemaakt door Wil Kuijpers Fotografie.


De spelers van Vitesse vieren de winnende treffer van Luc Castaignos.


Lassane Faye van Vitesse kan een tackle niet ontwijken.


Milot Rashica viert zijn feestje. Hij stond aan de basis van de treffer van Luc Castaignos.