Einde succesreeks Jong Oranje

24 juli 2013 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Aan de succesreeks van de handballers van Jong Oranje is op het WK U21 een einde gekomen. Woensdagmiddag verloor Arnhemmer Dario Polman met het Nederlandse team in de kwarfinale met 30-25 van Jong Zweden.

Jong Oranje kende in de Olympische hal in Sarajevo een bliksemstart. Na ruim vijf minuten stond er een 4-0 stand in het voordeel van Nederland op het bord. Pas na acht minuten kwamen de Zweden tot scoren: 4-1. Jong Oranje had daarna even geen vat op de Scandinavische ploeg en zag de Zweden uiteindelijk langszij komen: 4-4.
Het mentaal sterke Jong Oranje pakte de draad weer op, maar kon opnieuw een voorsprong van twee treffers niet vasthouden. Via 6-4 en 7-5 kwam Zweden opnieuw langszij: 7-7.
Een treffer van Dario Polman, in ondertal, gaf de ploeg van de bondscoaches Joop Fiege en Gino Smits daarna vleugels. Jong Oranje liep uit naar 10-7 en via 11-10 bepaalde Polman in de laatste seconde van de eerste helft de ruststand op 13-10.
De dekking van de Nederlandse ploeg, ijzersterk in de eerste helft, toonde na de hervatting grote gaten. Zweden schroefde het tempo op en daar moest jong Oranje het antwoord op schuldig blijven. Drie Zweedse treffers op rij zorgden voor evenwicht (13-13), maar de Oranjemannen bleven knokken. Bij 17-17 nam Zweden voor het eerst in de wedstrijd een voorsprong, maar mede door een reeks treffers van Joris Baart bleef Jong Oranje tot 22-23 in het voordeel van Zweden uitzicht houden op een goed resultaat.
Het ontketende Zweden liep daarna uit naar 22-27 en daarmee was de wedstrijd gespeeld. In de slotfase scoorden beide ploegen nog drie keer: 25-30.
De Nederlandse ploeg speelde een formidabele eerste helft, maar kon dat hoge niveau na de pauze niet vasthouden. Niettemin kunnen dario Polman en zijn ploeggenoten nu al terugkijken op een uitstekend WK. Nooit eerder bereikte een Nederlands mannenteam op een dergelijk podium zo’n resultaat.
Jong Oranje speelt van af nu om de vijfde tot en met achtste plaats. Vrijdag is Egypte, dat eerder de kwartfinale verloor van Frankrijk (35-33), om 13.30 uur de tegenstander. De winnaar van Nederland – Egypte speelt zaterdag (21.00 uur) om de vijfde plaats, de verliezer om 18.45 uur om de zevende plek.

Doelpunten Nederland: Joris Baart 6, Jeroen van den Beucken 5, Samir Benghanem 4, Dario Polman 4, Nick de Kuyper 3, Tim Krijntjes 2, Jorn Smits 1.