Einde AFC Arnhem een feit

14 januari 2016 | Van onze AS-redactie

Voetbalvereniging AFC Arnhem houdt op te bestaan. Tijdens een emotionele ledenvergadering stemden de leden in met het bestuursvoorstel om de club te ontbinden. De zondagse eersteklasser had een schuldenlast van enkele tienduizenden euro ‘s.

Gebrek aan inkomsten uit de kantine en het niet betalen van contributie door een groot aantal leden hebben de club in grote financiële problemen gebracht. Zo groot dat het bestuur geen andere uitweg meer zag dan een ledenvergadering uit te schrijven met als agendapunt ‘ontbinding van de vereniging’.
Vorige week donderdag waren op de bijzondere algemene ledenvergadering volgens de statuten te weinig leden aanwezig om tot stemming over te mogen gaan. Woensdag verviel bij de tweede ledenvergadering die voorwaarde. De aanwezige leden stemden in eerste instantie tegen het bestuursvoorstel, maar uiteindelijk bleek een oplossing van de financiële problematiek toch niet voorhanden. De aanwezige leden stemden bij een herstemming vrijwel unaniem in met ontbinding van de vereniging.

Met de gemeente Arnhem zal het bestuur van AFC Arnhem de onderhandelingen aangaan over de opstallen van de vereniging op het sportpark ‘Over het Lange Water’. Het clubgebouw is eigendom van de vereniging. Wat er uiteindelijk met de accommodatie gebeurt, is nog onbekend.

AFC Arnhem is ontstaan na een fusie (1 juli 2014) tussen FC Presikhaaf en ESCA. FC Presikhaaf behaalde in het seizoen 2013-2014 onder leiding van trainer Dennis van Beukering de titel in de eerste klasse E van het zondagvoetbal. Een jaar later degradeerde die ploeg als AFC Arnhem weer uit de hoofdklasse, nadat een indrukwekkende inhaalrace in de reguliere competitie nog wel een plek in de nacompetitie had opgeleverd. De hoofdmacht speelde op zondag 13 december 2015 haar laatste wedstrijd. Op eigen veld veld won AFC Arnhem met 1-0 van De Zwwef door een treffer van Dave van der Kolk. 
Door de ontbinding van de vereniging zullen alle teams van AFC Arnhem uit de competitie worden gehaald.