Eerste punten voor Rheko en DKOD, EKCA onderuit bij sterk HKC

20 september 2019 | Van onze AS-redactie

De korfballers van Rheko behaalden afgelopen zaterdag in de tweede klasse F van de veldcompetitie na het ongelukkige thuisverlies in de streekderby tegen Duko (14-15) de eerste overwinning. De Rhedense ploeg won met speels gemak bij Kesteren: 9-19. Ook DKOD pakte de eerste zege. In 3D won de ploeg van trainer-coach Jaap Jochems thuis met 12-10 van Huizen. Het Arnhemse EKCA ging onderuit bij het sterke Overijsselse HKC: 11-6. Zaterdag 21 september staat de derde speelronde op het programma.

Rheko had in Kesteren geen enkele moeite met de gelijknamige club. De thuisploeg kwam nog wel op 1-0, maar na zes Rhedense treffers op rij was het duel al beslist: 1-6. Via 2-7 kwam Kesteren nog terug tot 4-8, waarna Stephanie Venema de ruststand op 4-9 bepaalde.
Na de hervatting was het opnieuw Kesteren dat als eerste scoorde (5-9), maar net als in de eerste helft was het antwoord van Rheko duidelijk. Na vier treffers op rij (5-13) konden de gasten, met Maarten van den Berg als coach op de bank voor de afwezige Gerben de Krey (privé-omstandigheden), het duel rustig uitspelen.

“We hebben in de verdediging weinig fouten gemaakt en in de aanval zijn we blijven scoren”, zei Van den Berg, die Tamara Christiaanse en Thomas Ottevanger complimenteerde voor hun sterke spel. “We hebben ons plan prima uitgevoerd en geen dip gehad, ook al hadden we na rust even een fase dat we wat minder scoorden.”
Kesteren bracht toen de achterstand terug van 5-13 naar 8-13, maar de zege van Rheko kwam nooit in gevaar.
Zaterdagmiddag is Keizer Karel te gast op het sportcomplex aan de IJsselsingel in Rheden. De Nijmeegse ploeg is na twee wedstrijden nog puntloos.

Doelpunten Rheko: Thomas Ottevanger 6, Tim van den Berg 4, Tamara Christiaanse 4, Jarno Hoogendoorn 2, Eloy Lischer 1, Stephanie Venema 1, Gertilde Hooijer 1.

EKCA (3C) was na de 7-6 zege in de openingswedstrijd tegen TOP (V) vol vertrouwen afgereisd naar het Overijsselse Hengelo, maar HKC bleek toch een maatje te groot. De thuisploeg won met 11-6.
“HKC is een ploeg die dit seizoen bij de bovenste twee speelt”, zei EKCA-coach Arthur Lindeboom, die ondanks het verlies erg te spreken was over het optreden van zijn ploeg. “Het is heel lang een echte wedstrijd geweest en na een 6-3 ruststand kwamen we nog terug tot 8-6, maar konden net de aansluiting niet maken.”

Arthur Lindeboom (Foto: EKCA)

HKC zette veel druk en daar had de Arnhemse ploeg moeite mee. “HKC maakte daarbij nogal wat overtredingen en dan ben je ook afhankelijk van de scheidsrechter. We hadden zelf wat goochemer moeten zijn, maar we konden het niet uitspelen.”
EKCA verdedigde goed, maar op belangrijke momenten kwam de thuisploeg toch tot scoren. Bij 8-6 sloeg HKC twee keer toe (10-6) en die klap kwam EKCA niet meer te boven. “Ons rendement lag te laag en we moesten te lang nadenken om de juiste keuzes te maken. We lieten ons ook fysiek overspelen en na die 8-6 was er een fase waarin we ook afhankelijk werden van de scheidsrechter. HKC verdedigde toen beter dan dat wij aanvielen, maar dat wordt over een paar maanden anders”, beloofde Lindeboom.
EKCA ontvangt zaterdagmiddag Koru. De ploeg uit Uffelte verloor de eerste twee wedstrijden.

Doelpunten EKCA: Hidde Hoegen 2, Sanne van Geel 2, Sheila wendt 1, Erwin Noorlander 1.

“Wij waren niet groots, maar Huizen is minder dan vorig jaar”, sprak trainer-speler Jaap Jochems van DKOD na de 12-10 zege van zijn ploeg op Huizen. Het was de eerste zege voor de Renkumse ploeg in 3D.
DKOD leidde na een kwartier al met 5-1. Dat had de thuisploeg volgens Jochems vooral te danken aan Eva van den Berg. “Eva scoorde voor de pauze twee keer en kreeg ook nog een strafworp”, zei Jochems.
De pauze brak aan bij een 7-5 stand in het voordeel van DKOD, dat de score na de pauze weer uitbouwde. De gasten maakten na de hervatting de eerste treffer, maar daarna liep DKOD uit naar 10-6. “De overwinning is nooit in gevaar geweest”, zei Jochems. Alle spelers van DKOD kwamen tot scoren. Eindstand: 12-10.

Doelpunten DKOD: Jaap Jochems 3, Eva van den Berg 2, Ruud van de Vegte 2, Roy Aarns 1, Janneke Koehorst 1, Niels Vedder 1, Mariëlle Jansen 1, Ruben Isarin 1.

VELDKORFBAL
TWEEDE KLASSE F
Eerste speelronde
Zaterdag 7 september

Rheko – Duko 14 – 15
Viking – Keizer Karel 14 – 7
Revival – Kesteren 14 – 8
Woudenberg – DWS (wo. 25 sept.)
Tweede speelronde
Zaterdag 14 september
Kesteren – Rheko 9-19
Keizer Karel – Woudenberg 17-21
Duko – Revival 18-18
DWS – Viking 13-21
Programma
Derde speelronde
Zaterdag 21 september
Woudenberg – Kesteren
Viking – Duko
Rheko – Keizer Karel (15.30 uur, IJsselsingel, Rheden)
Revival – DWS

DERDE KLASSE C
Eerste speelronde
Zaterdag 7 september

EKCA – TOP (V) 7 – 6
Achilles – Koru 19 – 9
Dio – HKC 14 – 25
Elko – Oranje Zwart 23 -19
Tweede speelronde
Zaterdag 14 september
TOP (V) – Dio 20-13
Oranje Zwart – Achilles 16-10
HKC – EKCA 11-6
Koru – Elko 13-27
Programma
Derde speelronde
Zaterdag 21 september
EKCA – Koru (15.30 uur, Elderveld, Arnhem)
Elko – HKC
Dio – Oranje Zwart
Achilles – TOP (V)

DERDE KLASSE D
Eerste speelronde
Zaterdag 7 september

Skunk – DKOD 15 – 11
Midlandia – Reehorst ’45 5 – 23
RDZ – Zwaluwen 17 – 13
Donderdag 12 september
Animo – Huizen 26-12
Tweede speelronde
Zaterdag 14 september
Zwaluwen – Midlandia 13-16
Reehorst ’45 – RDZ 18-11
DKOD – Huizen 12-10
Animo – Skunk 26-9