Eendracht ’30 wordt voor VDZ na spectaculaire zege op OBW laatste hindernis richting de tweede klasse

13 juni 2019 | Van onze AS-redactie

VDZ speelt zondagmiddag tegen Eendracht ’30 de finale van de nacompetitie om een plek in de tweede klasse op sportpark De Vossenpels in Lent, de thuishaven van DVOL. De ploeg van trainer Habib Al Mohsinawi plaatste zich op spectaculaire wijze voor de eindstrijd. In Zevenaar versloeg VDZ klassegenoot OBW: 1-2. Na de 0-1 van Joris Schemkes en de gelijkmaker van Freek Gesthuizen zorgde Max Burgers ver in blessuretijd met een uithaal van ruim 25 meter voor de Arnhemse winst.

Voor de tweede keer op rij heeft VDZ de kans om via de nacompetitie te promoveren naar de tweede klasse. Dat mislukte vorig seizoen, want toen sneuvelde de Arnhemse ploeg al in de eerste ronde tegen Concordia Wehl (1-0 verlies).
Dit jaar was VDZ in Zutphen in de eerste ronde te sterk voor tweedeklasser AZC (1-0 zege) en overleefde de ploeg ook de tweede ronde door met 2-1 te winnen bij OBW. Lukt het de Arnhemse ploeg in de finale ook Eendracht ’30 te verslaan, dan keert VDZ na dertien jaar terug in de tweede klasse.

Eendracht ’30, dat in de tweede klasse I met 28 punten uit 26 duels op een dertiende en voorlaatste plaats eindigde, versloeg in de eerste ronde van de nacompetitie Rood Wit op eigen veld met 4-1. in de tweede ronde was de ploeg uit Mook thuis met 2-1 te sterk voor Pax, dat dit seizoen net als VDZ uitkwam in de derde klasse C.

Joris Schemkes heeft VDZ op 0-1 gezet. Max Burgers is op weg naar zijn ploeggenoot, OBW-doelman Swen Heijstee baalt. (Foto: Nico Kooij)

In Zevenaar moest VDZ, met doelman Kwint Ceelen en centrale verdediger Max Flierman als uitblinkers, afgelopen zondag tot het gaatje gaan om een plek in de finale te bemachtigen. De Arnhemmers hadden het op sportpark Hengelder in de openingsfase lastig met OBW, dat in 3C achter kampioen MASV als tweede eindigde. Gaandeweg kregen de bezoekers wat meer grip op de wedstrijd en nadat Pieter Middeldorp de bal op aangeven van Wesley Martens de bal eerst nog tegen de lat had gekopt, kwam VDZ vlak voor rust toch op voorsprong. Rechtsback Michael van Schieveen sneed naar binnen en stelde met een fraaie steekpass aanvoerder Joris Schemkes in staat te scoren: 0-1.
Onoplettendheid in de Arnhemse defensie leidde nog voor het rustsignaal tot de gelijkmaker. Dimitri Vrehe was de aangever, Freek Gesthuizen tikte binnen: 1-1.

Op het bloedhete sportpark Henegelder werd het na rust een slijtageslag, waarbij OBW over de langste adem leek te beschikken. Dimitri Vrehe, die voor aanvang van de nacompetitie in een interview met de Gelderlander had laten blijken weinig op te hebben met zijn ploeggenoten (‘Mijn medespelers begrijpen niet hoe er gevoetbald moet worden’) liet echter twee enorme kansen liggen. Vrehe mocht na prima voorzetten beide keren van dichtbij vrij inkoppen, maar de uitblinkende VDZ-doelman Kwint Ceelen redde tweemaal miraculeus. Tussendoor haalde OBW-verdediger Robin Verhoeven de bal nog een keer van de doellijn na een inzet van Max Burgers. In blessuretijd knalde de aanvaller van VDZ zijn ploeg alsnog naar de finale.

Stijn van Gent, na een ziekenhuisbezoek weer thuis. (eigen foto)

Stijn van Gent van VDZ maakte dat niet meer mee. De lange centrale verdediger kwam in de slotfase bij een corner hard in botsing met doelman Swen Heijstee van OBW en moest met een open wenkbrauw naar het ziekenhuis. Na het zetten van negen hechtingen kon Van Gent weer naar huis.

Zijn meespelen in de finale is nog onzeker. “Uiteindelijk viel het allemaal wel mee. Ik heb ook geen hersenschudding”, vertelde Van Gent. “Dus als het verantwoord is, dan speel ik zondag. Daar hoop ik in ieder geval wel op.”

Over het gewonnen duel met OBW was Van Gent duidelijk. “Een loodzware wedstrijd en het kon alle kanten op. Uiteindelijk waren wij de gelukkigste. Jammer dat ik die mooie goal van Max niet meer gezien heb.”

De finale tussen Eendracht ’30 en VDZ begint zondag (16 juni) in Lent om 14.00 uur.

* Foto geheel boven: Max Burgers (7) omhelst Joris Schemkes na zijn treffer. Tom Frequin feliciteert Michael van Schieveen (2) met zijn fraaie assist. Ook Desney Jansen (midden) is blij. (Foto: Nico Kooij)
* Ook de overige foto ’s zijn gemaakt door Nico Kooij.

De uitblinkende doelman Kwint Ceelen van VDZ is de situatie na een scrimmage meester.
Max Burgers (niet zichtbaar) heeft VDZ met een fantastisch afstandsschot op 1-2 gezet. Doelman Swen Heijstee van OBW kan wel onder de grond kruipen.
Uitblinker Max Flierman (midden) komt matchwinnaar Max Burgers feliciteren met zijn fraaie treffer. Links Desney Jansen, aanvoerder na het uitvallen van Joris Schemkes.