Een wedstrijd met aanknopingspunten voor de rest van het seizoen

19 augustus 2023 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Het is jammer dat Vitesse thuis  tegen PSV met 3-1 verloor, maar de wedstrijd geeft toch aanknopingspunten voor de rest van het seizoen. Bij vlagen heeft de ploeg van trainer Phillip Cocu tegen deze kampioenskandidaat namelijk goed voetbal laten zien.

Als we naar de budgettaire mogelijkheden van beide ploegen kijken, voerden de Arnhemmers natuurlijk een ongelijke strijd. Om die te winnen, moesten zij én een uitstekende prestatie neerzetten én een portie geluk hebben. Aan de eerste voorwaarde werd het grootste deel van het duel voldaan, aan de tweede uiteindelijk niet.

Met name in de eerste helft liet Vitesse een aantal keren zien dat er voetbal in de ploeg zit. Het grote PSV werd enkele malen aan flarden gecombineerd en er kwamen kansen op een grotere voorsprong dan de 1-0. Na de thee viel de gelijkmaker te snel, waardoor de tot dat moment zonder overtuiging spelende Eindhovenaren gingen geloven in een goed resultaat.

Het had nog heel anders kunnen lopen, als invaller de Regt de bal bij een 1-1 stand in het lege doel had getikt in plaats van tegen de lat. Nu was het de snelle Vertessen die eerst de 1-2 maakte en daarna een penalty voor zijn ploeg verdiende, waaruit de 1-3 viel. Er kwamen toch nog twee kansen op de 2-3, voor Boutrah met een schot net naast en voor Van Ginkel met een prachtige kopbal die het doel net miste. Als de aansluitingstreffer was gevallen, was PSV misschien nerveus geworden en had Vitesse met nieuw elan nog een keer aan kunnen zetten, maar zover kwam het niet.

Laat ik de verschillende Vitessespelers eens doornemen.

Doelman Room speelde een goede wedstrijd. Een rustig en betrouwbaar sluitstuk van de verdediging.

Rechtsback Arcus kwam een aantal keren gevaarlijk over de flank door. Daar ligt zijn kracht, verdedigend is hij kwetsbaar. Dat bleek, toen hij de penalty veroorzaakte, al wil ik hem dat tegen de sneltrein Vertessen ook weer niet te zwaar aanrekenen.

Rechterverdediger Oroz speelde een degelijke partij. Helaas verkeek ook hij zich (bij de 1-1) op de snelheid van Vertessen.

Linkerverdediger Isimat-Marin deed deze avond heel veel goed, zowel verdedigend als opbouwend. Hij toonde zich een waardevolle pion achterin.

Linksback Cornelisse is eigenlijk een centrumverdediger, maar hield zich op deze voor hem vreemde plaats goed staande.

Middenvelder Tielemans toonde zich een aanwinst. Hij heeft een goede techniek, inzicht, combinatievermogen en een versnelling met de bal ‘aan een touwtje’.

Middenvelder Meulensteen had een aantal sterke momenten, waarbij hij ruimte naar voren creëerde. Zoals bekend kan hij nog beter dan hij nu liet zien.

Middenvelder Van Ginkel heeft de extra versnelling van vroeger niet meer in de benen, maar met zijn inzicht, techniek en leiderskwaliteiten bewees hij wel degelijk nog van waarde te zijn.

Rechterspits Kozlowski had enkele acties die zijn talent bevestigden, maar het waren er dit keer te weinig.

Spits Hamulic deed het als nieuweling heel aardig. Hij toonde een aantal malen snelheid en duelkracht. Ik ben benieuwd of hij deze lijn kan doorzetten en voor goals en assists kan gaan zorgen.

Linkerspits Boutrah is explosief en liet een paar keer met goede passes als vervolg op passeeracties zien  het overzicht te kunnen bewaren. Een hoopvol optreden.

Wissel De Regt had moeten scoren en kon verder niet opvallen in de moeilijke fase waarin de wedstrijd intussen was beland. Jammer, want deze jongen kan echt wel voetballen.

Wissel Manhoef kan dat natuurlijk ook, maar liet dat dit keer totaal niet zien. Toeval, of zit hij met zijn hoofd bij een transfer?

De wissels Van Zwam en Egbring speelden te kort voor een beoordeling. Wel heel leuk dat de 16-jarige Egbring zijn debuut mocht maken. Als de voortekenen vanuit de oefencampagne niet bedriegen, gaat dat een leuke speler worden.

Al met al moet Vitesse met deze selectie een redelijk seizoen kunnen draaien, maar voor subtopambities zijn naar mijn mening nog een extra verdediger en een echte doelpuntenmaker nodig. Over twee weken, als Vitesse de volgende wedstrijd speelt tegen het sterke AZ, zullen we weten of die gewenste aanvullingen van de selectie er zijn gekomen.

Vitesse-PSV Eindhoven

19. Van Ginkel 1-0, 48. Saibari 1-1, 64. Vertessen 1-2, 70. De Jong 1-3.