Een vrije val dreigt

27 oktober 2019 | Van onze AS-redactie

De zeepbel van geluk waar ik het vorige week over had, is in de thuiswedstrijd van Vitesse tegen ADO Den Haag uit elkaar gespat. En dan blijft er ineens van de Arnhemse ploeg met zijn recordaantal punten bijzonder weinig over. Een verrassing is dat natuurlijk niet, maar zeer doet het wel.

Die 2-0 achterstand na zes minuten was heel vervelend, maar toch ook interessant. Vitesse had nog bijna een hele wedstrijd de tijd om terug te komen, maar de situatie vroeg wel om een andere tactiek. De ploeg van de behoudende trainer Slutsky kon niet volharden in het bij de Rus favoriete spelletje van massaal terugzakken en hopen op een paar goede individuele momenten. Nee, er moest initiatief worden genomen, er moest iets worden afgedwongen.

Wat op grond van eerdere wedstrijden te verwachten was, werd pijnlijk duidelijk: Vitesse kan dat helemaal niet, ook niet als de stand in de wedstrijd daartoe verplicht. De Arnhemse formatie is tactisch niet bij machte om vroeg druk te zetten op een tegenstander, initiatief te nemen in een wedstrijd. Zelfs het na nul punten uit de laatste vijf wedstrijden in zware crisis verkerende ADO Den Haag was regelmatig in staat om de bal rustig rond te spelen, de enkele geïsoleerd storende tegenstanders als onbeduidende vliegjes van zich afslaand. Het is triest om te constateren, maar in het tot in Arnhem door de competitie zwalkende Haagse elftal zat in ieder geval nog meer structuur dan in dat van Vitesse.

In het opportunistische voetbalwereldje heeft een winnende trainer altijd gelijk. Die voetbalwet is Slutsky gunstig gezind geweest, maar wie wat verder keek, had al eerder grote bedenkingen bij de tactische opvattingen van deze man. Hij propageert laf, afwachtend voetbal en zonedekking die tot resultaat heeft dat menige speler in grote delen van wedstrijden alleen lucht staat te dekken. Zelf is de Rus het daar niet mee eens, zich verdedigend met statistische cijfers, Ook na deze beschamende nederlaag doet hij dat weer. Vitesse had zevenentwintig keer op doel geschoten, dat was normaal gesproken genoeg geweest voor drie goals, aldus de trainer.


In plaats van in de cijfers te duiken zou Slutsky er voor moeten zorgen dat hij zijn elftal aan het voetballen krijgt. Natuurlijk, Bazoer ontbrak na zijn domme streek op de training, en dat is in goeden doen een belangrijke speler. Toch vind ik dat geen excuus, want laten we niet vergeten dat het spel onlangs tegen zwakke ploegen als Fortuna Sittard en in de eerste helft VVV Venlo met hem erbij ook droevig was.

De veldverdeling klopt niet bij Vitesse, linies vloeien niet in elkaar over, goede combinaties zijn zeldzaam en de achterlijn wordt nauwelijks gehaald. Met veel goede wil en inzet zijn toch nog een stuk of zes kansen bij elkaar gevoetbald, tegen deze degradatiekandidaat, maar dat kan de problemen niet verbloemen. Slutsky moet eens kijken naar het veldspel van FC Utrecht, AZ en zelfs ook ploegen als SC Heerenveen en Heracles Almelo. Alhoewel, dat heeft geen zin, hij ziet toch alleen zijn eigen werkelijkheid.

Als hij goed naar ADO Den Haag had gekeken, had Slutsky geweten dat hun aanvoerder linksback Meijers graag mee opkomt en een gevaarlijke van de goal afdraaiende voorzet heeft. Maar zie, in de tweede minuut al stond deze speler ver op de Vitessehelft volledig vrij en kon zo de 1-0 voorbereiden. Het past in het patroon van spelen van dit Vitesse: er is maar één armzalig plan en iedere tegenstander, hoe klein ook, krijgt alle ruimte om te voetballen.

Het wisselbeleid was ook weer hemeltergend. Dicko, een van de weinigen die nog wel eens wat goed deed, eruit, Buitink erin. Een aanvaller voor een aanvaller bij een 2-0 achterstand. Je verzint het toch niet.

Behalve de statistieken voert Slutsky vaak de te krappe selectie als excuus aan. Dat is inderdaad een probleem, zeker door de langdurige blessuregevallen. Een andere moeilijkheid is de onevenwichtigheid van de selectie. Er is geen tweede linksback en er zijn zonder kniepatiënt Gong helemaal geen buitenspelers. Van Bergen loopt tegenwoordig ten onrechte in Heerenveen rond en Beerens had kritiek op de tactiek en daar houdt meneer Slutsky niet van. Beerens werd verbannen en mocht een andere club zoeken. Dat lukte niet, maar zijn ongetwijfeld forse salaris loopt maar door. Er zou een buitenspeler worden gehaald, maar als oude bekende van Slutsky werd Dicko als vijfde (!) spits verwelkomd. Een op een aantal punten rammelend technisch beleid.

Ik vrees dat deze nederlaag geen incident zal blijken te zijn. De Graafschap kan dinsdag de bekerwedstrijd in het Gelredome maar zo winnen en in de competitie voorzie ik een vrije val richting middenmoot.

Vitesse-ADO Den Haag 0-2
2. Summerville 0-1, 6. Immers 0-2.