Een van de vele dieptepunten van dit seizoen

23 januari 2019 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Van tevoren vreesde ik al een nederlaag voor Vitesse in het bekertoernooi bij AZ. Dat het zo’n enorme afgang zou worden, had ik toch niet verwacht. Het leek namelijk nergens op, technisch én tactisch.

Dit duel kan worden bijgeschreven als een van de vele dieptepunten van dit seizoen. AZ heeft een heel aardige ploeg, maar ook echt wel zijn kwetsbaarheden. Als een team zo belabberd speelt als dit Vitesse, krijgt het elftal van trainer Van den Brom natuurlijk alle kans om zich uit te leven.

Waar was de noodzakelijke bekermentaliteit bij Vitesse? Slap, schijterig voetbal speelden de mannen van trainer Slutsky. AZ was veel feller, maakte zo nodig af en toe een overtredinkje en was heer en meester. Mede omdat de meeste Vitessespelers een afschuwelijk laag niveau haalden. Alleen doelman Eduardo viel niets te verwijten, de rest speelde zwak tot beroerd. Geen initiatief, geen duelkracht, domme fouten, dat waren de kenmerken van dit stelletje. Arme bijna vijfhonderd supporters, die de kou, de sneeuw en een lange reis hadden getrotseerd om hun club aan te moedigen. Zij zijn de enigen aan Arnhemse zijde die een groot compliment verdienen.

Ik heb toch de behoefte om op de prestatie van enkelen in te gaan. Clarke-Salter, normaal een van de besten, speelde de slechtste wedstrijd sinds hij bij Vitesse is. Andere veronderstelde sterkhouders: Serero veel balverlies, Foor onzichtbaar. Voor Linssen gold weer eens dat hij in het spel nauwelijks meedoet. Bovendien liet hij zijn tegenstander rechtsback Svensson, van wie toch bekend is dat hij dat veelvuldig doet, ongestoord opkomen. Dan Beerens, ik heb lang gehoopt dat hij van waarde kon worden, maar zijn inbreng leek wederom nergens op. Vervolgens Darfalou. Hij werkt keihard en heeft snelheid. De stap naar meer balvastheid en slimheid aan de bal heeft hij echter tegen mijn verwachting in nog steeds niet kunnen maken. Wat dat betreft doet jongeling Margaret het al beter, al is hij nog wat licht voor het grotere werk.

Dan de coaching van Slutsky. Met de algemene tactiek van de eerste helft ben ik het wel eens, gezien de kracht van de tegenstander. Inzakken op eigen helft en proberen om er bij balbezit snel uit te komen. Onbegrijpelijk vond ik dat tegen het opkomen van Svensson niets werd gedaan.

Nog minder begreep ik van het feit dat er alleen een spits voor een spits werd gewisseld. Er veranderde in tactisch opzicht niets, alleen mocht Van der Werff in de laatste minuten op het middenveld gaan meehobbelen. Nou, nou, die kan daar potten breken. Een zware onvoldoende voor de coach dus en dat is niet voor de eerste keer.

Wat mij betreft kan door dit seizoen nu al een kruis. De ergernis wordt me langzamerhand te veel. Ik had van de individuele spelers en van de coaching van Slutsky veel meer verwacht. Ik hoor van aanvoerder Van der Werff na afloop elke keer dat hij er niets van snapt dat het zo slecht gaat. Ik zou hem daarin kunnen volgen als dit een incident was. Het is echter meer regel dan uitzondering. Voor de play-offs is straks waarschijnlijk een achtste plaats al voldoende, maar het wordt nog een hele toer om die te halen met deze aanzienlijk meer slecht dan goed presterende selectie.

AZ-Vitesse (beker) 2-0
40. Stengs 1-0, 54. Til 2-0.