Een triomf van de strijdlust

20 mei 2018 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

HET IS GELUKT! Zoals ik na de heenwedstrijd al schreef, is in de play-offs het resultaat heilig en dat hebben interim-trainer Edward Sturing en zijn mannen behaald. Ik feliciteer de selectie, technische staf, directie en alle supporters daar van harte mee. Wat de laatste categorie betreft: de diehards die iedere uitwedstrijd trouw bezoeken, gun ik dit succes zo mogelijk nog meer dan alle andere echte fans.

Het heeft bloed, zweet en tranen gekost en wel aan alle betrokkenen die ik hierboven heb gefeliciteerd. De spelers verdienen een compliment voor de tomeloze inzet waarmee zij hebben gestreden. Alle mensen langs de kant en voor de tv hebben tot diep in de blessuretijd onder een spanning gestaan waarmee voor een hele wijk stroom kan worden geleverd. Garanties op dat punt zijn er niet, maar degenen waarbij het hart na zaterdagavond nog goed functioneert, lijken voorlopig niet voor een hartaanval te hoeven vrezen.

De supporter in mij wint het in dit uitzonderingsgeval van de analyticus en bovendien heeft een uitgebreide analyse na deze laatste wedstrijd niet zo veel zin meer. De selectie zal er immers in het nieuwe seizoen toch anders uitzien en ik heb eerder al aangegeven op welke punten die moet worden versterkt. Toch wil ik nog wel even beknopt op een paar dingen ingaan.

De plaatsing voor Europees voetbal is een triomf van de strijdlust. Vanaf de eerste minuut liet Vitesse zien dat het niet van plan was om zich door het fysiek sterke FC Utrecht te laten aftroeven. Iedere speler ging daarin mee, met de vooral in de eerste helft ijzersterke Kashia als voorbeeld voor alle anderen. Qua voetbal begon de geelzwarte formatie goed, maar met name in de tweede helft werd het spel zo slordig dat niets anders overbleef dan op het tandvlees proberen te overleven. Met alle zenuwen en spanning van dien.

Het was te danken aan de al genoemde inzet, de doeltreffendheid met twee doelpunten uit drie kansen en een flinke portie geluk dat het in Utrecht goed is afgelopen. Geluk in de eerste helft dat FC Utrechter Labyad bij een grote kans in het zijnet knalde en een poosje later ook geen doelpunt viel uit een onvoorstelbare scrimmage kort voor het Vitessedoel. Geluk ook dat FC Utrecht-invaller Dessers de bal bij twee grote kansen in de slotfase niet zuiver genoeg inschoot, waardoor doelman Houwen met fraaie reflexen kon redden. En enig geluk, naast kunde van de verdedigers, dat de vele ballen die na rust het strafschopgebied in kwamen, konden worden geblokt of weggewerkt, vaak met kunst- en vliegwerk.

Het voetbal ging er in de tweede helft volledig uit en met de entree van de wissels Castaignos en Van der Werff ging de hoop dat dit nog terug zou komen definitief in rook op. Ik heb zeer veel waardering voor de wijze waarop Sturing zijn interim-klus heeft opgepakt, maar dat hij net als Fraser de keuze heeft gemaakt om speeltijd aan deze spelers te geven, begrijp ik niet. Bij deze uitslag komt hij ermee weg, als het alsnog mis was gegaan, had ik hem dat moeten aanrekenen.

Het is voorbij, nu komt het aan op de keuzes die interim-technisch directeur Van Hintum in samenspraak met de nieuwe trainer Slutsky gaat maken bij de samenstelling van de selectie voor het nieuwe seizoen. Ik heb daar in mijn eerdere analyses al genoeg over geschreven en ga dat niet uitgebreid herhalen. Kort samengevat komt het erop neer dat er in iedere linie een echte versterking bij moet komen. Intussen heeft Van Hintum met Karami een aardige speler binnengehaald, maar die is niet goed genoeg om het elftal echt te versterken. Bovendien is het een rechtsback en daar heeft Vitesse er met Karavaev en Lelieveld al twee van. Ook is er met Thelander al een centrale verdediger gecontracteerd. Ik ken hem niet, maar hoop dat hij opbouwend wat kan. Zo niet, dan gaat de ploeg er met hem niet op vooruit.

Het seizoen begint snel, want op 26 juli moet Vitesse al aantreden in de tweede voorronde van de Europa League. Dan zal er dus een ploeg moeten staan die een serieuze kans heeft om de poulefase te halen. Als dat niet zo is dan degradeert het zo begeerde en uiteindelijk behaalde Europese voetbal tot een fopprijs. Ik wens de technische staf veel wijsheid en succes.

Utrecht, 19 mei 2018
FC Utrecht-Vitesse 1-2
18. Leeuwin (e.d.)0-1, 38. Miazga 0-2, 46. Van der Maarel 1-2.