Eén of meer bonuspunten waren even in zicht, maar bleven uit

21 januari 2024 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

De 1-2 nederlaag van Vitesse thuis tegen Feyenoord drukt het verschil in klasse tussen de twee ploegen magertjes uit. Doordat de Rotterdammers bij de afronding van een spervuur aan aanvallen bleven klungelen, kreeg Vitesse zelfs nog zicht op een punt. Dat zou een enorme opsteker zijn geweest voor de pas in de tweede helft van zich af bijtende ploeg van trainer Sturing, maar een grote verdedigingsfout gooide alsnog roet in het Arnhemse eten. Eén of meer bonuspunten bleven uit.

Dat was vooral heel sneu voor Feyenoord-huurling Hendriks. Hij maakte die belangrijke fout voorafgaand aan de 1-2 en gaf eerder (begin tweede helft) ook een kans weg door te veel risico te nemen. Twee slechte momenten, maar verder speelde Hendriks een uitstekende wedstrijd. Samen met Isimat-Marin, zijn uitblinkende collega in de centrale verdediging, heeft hij ongelooflijk veel ballen weggehaald.

De eerste helft bood voor Vitesse geen aanknopingspunten voor het vervolg van de competitie. De geelzwarten zijn toen nauwelijks aan de bal geweest en liepen bijna alleen achteruit. Het was een ongelooflijke meevaller dat de ruststand slechts 0-1 was.

Gelukkig bood de tweede helft wél perspectief voor de verdere strijd tegen degradatie. De Arnhemse ploeg speelde na de thee met meer flair en lef en daar had zelfs het grote Feyenoord het bij vlagen moeilijk mee. Een kwartiertje voor tijd resulteerde dat in de gelijkmaker en de ongeveer vijf minuten daarna leek er zelfs nóg meer in te zitten. Dat zou het spelverloop nog verder op zijn kop hebben gezet, maar in de benarde positie waarin Vitesse zit, tellen alleen de punten. En tegen een topploeg is ieder punt zelfs een bonuspunt. Het mocht niet zo zijn.

Enkele tientallen zich Vitessesupporter noemende idioten vonden het nodig om kort na de 1-2 het veld op te stormen, waardoor het spel moest worden stilgelegd. Ik hoop dat ze allemaal zijn opgepakt en een stadionverbod voor het leven krijgen. Dit soort mafkezen heeft in een stadion niets te zoeken. Het was een grote smet op de wedstrijd.

Er was een kwartier eerder nog een naar moment, van andere orde. De voor het elftal zwoegende spits Visser sloeg bij een kopduel keihard tegen het hoofd van Wiefer aan en moest met de brancard van het veld.  Hopelijk valt het letsel voor deze jonge aanvaller mee en kan hij binnenkort zijn eerste contract tekenen.

Ik noem nog een aantal zaken die opvielen bij andere dan de al genoemde spelers.

Doelman Room heeft een groot aantal goede reddingen verricht en had zo een belangrijk aandeel in het beperkte aantal tegengoals.

Heel slecht op dreef was rechtsback Oroz. Met geel op zak slaagde hij er niet in om het shirt van tegenstander Paixao te blijven vasthouden, anders had hij nog voor rust zijn tweede gele kaart en dus rood gehad. Oliedom.

In de rust wisselde Sturing hem zeer terecht voor Van Zwam. Net als Oroz ook geen echte rechtsback, maar dit keer onderscheidde hij zich positief met rake tackles en gewonnen kopduels.

Nog slechter dan Oroz voldeed Manhoef. Hij is natuurlijk snel, maar dat zijn tegenstanders als Hartman en López ook. Met kappen en snel naar binnen draaien, ben je die niet meteen kwijt. Dan wordt er meer gevraagd en dat had Manhoef niet te bieden. Ook verdedigend maakte hij niet altijd zijn meters. Hij werd zeer terecht door Sturing gewisseld en kan zich hopelijk vrijdag bij PEC Zwolle revancheren.

Van Ginkel liet als aanvoerder in ieder geval strijd zien. Hij won zijn kopduels regelmatig, waar vanuit dan even kon worden doorgevoetbald. Probleem bij Vitesse was vooral in de eerste helft dat van dat doorvoetballen geen snars terechtkwam. Binnen drie seconden was de ploeg iedere bal kwijt.

Voorin begint Boutrah er steeds beter in te komen. Mijn bewaar tegen hem was vooral dat hij nooit zonder bal de diepte in ging. Hij moest de bal eerst hebben en ging dan snelheid maken naar binnen. Daarna stond hij vaak te lang te aarzelen over de voortzetting, met als gevolg balverlies. Een te lage handelingssnelheid dus.

Maar zie, bij het doelpunt werd Boutrah prachtig in de diepte weggestoken door invaller Buitink en schoot hij alleen voor Bijlow snoeihard raak. Dit soort loopacties wil ik vaker zien van de Fransman. Leuk trouwens dat de assist kwam van de zijn rentree makende Buitink.

Dan invaller Voelkerling Persson. Ik ben het vaak met Sturing eens, maar waarom kreeg hij als invaller toch weer wat speeltijd? Deze speler kan er helemaal niets van en bewees dat nog eens even vlak voor het einde van de blessuretijd. De Deen kon aan de rechterkant op de Feyenoordhelft een bal simpel meegeven aan de overlappende De Regt, die vervolgens met een voorzet vanaf de achterlijn nog gevaar had kunnen brengen. Persson heeft zo veel gevoel in zijn voeten dat de bal hard over de achterlijn ging. Dit is een speler die een ploeg van de wal in de sloot helpt. Niet meer opstellen, geen minuut.

Vrijdag bij PEC Zwolle moet Vitesse de punten halen. De tweede helften tegen FC Utrecht en Feyenoord hebben laten zien wat daar voor nodig is. Vroeg druk zetten, strijden om iedere bal, veel tweede ballen winnen. Ploegen uit het rechterrijtje komen dan aan het wankelen en krijgen het moeilijk. Met ook nog eens een lepe passer als Pröpper erbij, liggen er dan kansen.

Trainer Sturing heeft al meerdere keren duidelijk aangegeven naar dat pressievoetbal toe te willen. Daarvoor is wel nodig dat iedere speler de mouwen opstroopt en in die tactiek meegaat.   

Vitesse-Feyenoord 1-2

22.Geertruida 0-1, 76. Boutrah 1-1, 83. Lingr 1-2