Een ingecalculeerde nederlaag

21 oktober 2023 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Een nederlaag van 4-0 in De Kuip bij Feyenoord is waar je als Vitessesupporter niet op hoopt. Gezien de onderlinge krachtsverhoudingen van de selecties kun je die echter wel verwachten. Sterker nog, dan mag je nog blij zijn dat je niet met een nulletje of zes, zeven de kleedkamer moet opzoeken.

We moeten reëel zijn. Als gevolg van de geldsmijterij in de Champions League is er in een kleine competitie als de Nederlandse voor het gros van de clubs tegen de absolute top geen eer meer te behalen. Verrassende uitslagen zullen steeds schaarser worden. Die zullen alleen vallen op speciale dagen waarop de kleine club barst van het geluk, boven zichzelf uitstijgt en dodelijk is bij de afronding van de spaarzame kansen. Zo’n dag was het in Rotterdam helaas niet.

Aangezien dit dus een ingecalculeerde nederlaag is, wil ik daar niet te lang bij stilstaan. Ik richt me in dit geval liever op de positieve punten.

Om te beginnen vond ik de algehele instelling goed. Er werd vanaf de eerste minuut geknokt voor iedere meter. Wat dan niet helpt, is dat de 1-0 al zo snel valt. En voor de ploeg van trainer Phillip Cocu was ook heel jammer dat Feyenoorder Stengs een topdag had.

Dan wat goede woorden over een aantal spelers. De achterhoedespelers Oroz, Isimat-Mirin en Hendriks hebben een zeer behoorlijke wedstrijd gespeeld. Ook het defensieve zorgenkind Arcus bleef over het algemeen aardig overeind.

Op het middenveld liet Tielemans bij zijn rentree zien dat hij voor Vitesse een belangrijke schakelspeler is. En van spits Voelkerling Persson hebben we nog steeds geen enkele indicatie of hij over scorend vermogen beschikt, maar hij heeft wel snelheid en liet een paar keer zien dat hij aan de bal ook wel wat kan.

Voorin lukte bij Manhoef lang niet alles, maar hij liet toch wel zien dat hij een speler is die in het hoge tempo van de Nederlandse kampioen kan meekomen. Onze technisch sterke middenvelders Meulensteen en Van Ginkel hadden daar veel moeite mee, maar dat is geen schande. Zij moeten de komende wedstrijden tegen mindere tegenstanders laten zien dat zij dan wél hun stempel kunnen drukken.

Doelman Room heeft zijn waarde in de eerdere wedstrijden al bewezen, maar in Rotterdam werd zijn zwakke punt een paar keer duidelijk zichtbaar. Al komt een hoge voorzet van de zijkant rond de vijfmeterlijn terecht, hij blijft op zijn lijn plakken. Dit in tegenstelling tot zijn collega aan de andere kant, Bijlow. Die is zelfs soms te druistig, maar dat zie ik liever dan dat eeuwige afwachten. Verder ging Room niet vrijuit bij de derde goal direct na rust, maar dat kan een keer gebeuren.

Van trainer Cocu begreep ik niet dat hij Kozlowski in de basis zette. De Pool kan goed voetballen, maar doet dat dit seizoen nog helemaal niet. Het lijkt wel of hij de zaken veel te nonchalant oppakt, met regelmatig balverlies tot gevolg.

Nog minder begreep ik van het invallen van Domgjoni. Niet omdat deze jongen niet kan voetballen, want dat kan hij wel, maar omdat hij als persona non grata ineens wordt gekatapulteerd naar de positie van volwaardig selectielid. Wie het nog begrijpt, mag het zeggen.

Nog even iets over scheidsrechter Nijhuis. Ik heb me weer bijzonder geërgerd aan deze aandachtzoekende ijdeltuit, die allerlei kleinere overtredingen wegwuift en wedstrijden daardoor beïnvloedt. Daardoor heeft Vitesse natuurlijk niet verloren, maar zijn egotripperij slaat nergens op.

Deze wedstrijd in De Kuip moet de ploeg maar zo snel mogen wissen uit het geheugen. Met PEC Zwolle, Go Ahead Eagles en SC Heerenveen komen er nu drie tegenstanders aan waar Vitesse zich wél mee moet kunnen meten. Dan zullen er veel punten moeten worden behaald om niet zwaar in de penarie te komen. Met de juiste instelling en misschien een beetje geluk moet dat mogelijk zijn. We gaan het zien, het worden spannende weken.  

De wedstrijd van vrijdag a.s. tegen PEC Zwolle zal ik overigens zelf helaas niet rechtstreeks kunnen zien. Ik moet uitgesteld kijken en daarna nog de column maken. Die zal dus later dan normaal verschijnen, namelijk pas in de loop van zaterdagochtend.

Feyenoord-Vitesse

7. Stengs 1-0, 37. Gimenez 2-0, 49. Geertruida 3-0, 85. Milambo 4-0