Een fatale reeks tactische gedragingen

3 maart 2019 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Eigenlijk had het Gelredome na de rust, op de NAC-supporters en een aantal verplicht aanwezigen zoals officials en clubfunctionarissen na, leeg moeten zijn geweest. Door massaal de wedstrijd van Vitesse tegen NAC Breda (4-1) verder voor gezien te houden, zouden de Vitessesupporters dan het misselijkmakend slechte spel van hun ploeg op de enig juiste wijze hebben afgestraft.

De fans hadden het niet voor mogelijk gehouden, maar het was toch echt waar: het dieptepunt was tijdens het grote aantal eerdere armetierige vertoningen nog niet bereikt. Ik heb NAC Breda vorige week nog zien schutteren in hun thuiswedstrijd tegen FC Groningen en ook een aantal andere keren belabberd zien presteren. Maar zie, in de eerste helft in Arnhem was de degradatiekandidaat bij uitstek zowaar de ploeg die in ieder geval nog een beetje lijn in het spel had.

Dat was niet de verdienste van de Bredanaars, maar het gevolg van het ongekend laffe, ideeëloze spel van de ploeg van trainer Slutsky. Verdedigers die de bal eindeloos breed en terug speelden, een veel te laag baltempo, verkeerd en te laat druk zetten. Het is een fatale reeks tactische gedragingen voor een elftal dat een goede prestatie wil neerzetten. Hoe het wel moet heeft Heracles Almelo tegen Ajax laten zien, Ajax op zijn beurt tegen Real Madrid en Willem II tot twee keer toe tegen AZ. In die duels bleek dat door de tegenstander met passie en in goede samenwerking vroeg onder druk te zetten, zelfs een underdog succes kan behalen. Tegen de vermoedelijke degradanten uit Breda zou dat dan helemaal het aangewezen tactische concept zijn geweest.

Na de rust was het spel van de geelzwarte formatie gelukkig iets beter. Het tempo werd wat opgeschroefd en er zat wat meer durf en beleving in. De tijdens de laatste wedstrijden veel te vaak terug- in plaats van opendraaiende rechtsback Karavaev maakte weer een serie rushes over de rechterkant, de tot dan onzichtbare Büttner begon eindelijk te voetballen en de bal ging meer en sneller naar voren. Dat was bij elkaar voldoende om de kwetsbaarheden van NAC bloot te leggen en een nauwelijks verdiende en in ieder geval zwaar geflatteerde overwinning te behalen.

In de aanhef gaf ik aan dat iedereen in de rust had moeten vertrekken, maar dat doet een echte supporter natuurlijk niet. Trouw blijven aan de club wordt in elk geval in die zin beloond dat hij of zij Ødegaard dan nog een aantal wedstrijden in actie mag zien. Deze jongen levert een absolute topprestatie door in een vaak rammelend elftal vrijwel wekelijks uit te blinken. Hij heeft een groot aandeel in bijna alle veelbelovende aanvallen en gecreëerde kansen en werkt ook nog eens keihard. Wat zou het mooi zijn als deze speler nog een paar jaar voor Vitesse kan worden behouden. Meneer Oyf, investeer gerust acht of tien miljoen in hem, dat geld komt over een paar jaar in veelvoud naar u terug.

Een groot lichtpunt vond ik de ingevallen spits Buitink. Ik kende hem nog niet zo goed, maar had bij korte eerdere invalbeurten al wel gezien dat hij een aardige techniek en een neusje voor de goal heeft. Ik had toen echter het idee gekregen dat hij wat snelheid tekort komt, maar dat blijkt niet zo te zijn. En met zijn hartverwarmende inzet nam deze pas achttienjarige speler de ploeg zelfs op sleeptouw. Laten we niet te vroeg juichen, maar deze speler heeft wel zijn visitekaartje afgegeven als mogelijke spits voor de toekomst.

Volgende week komt Feyenoord op bezoek. Hoe die ploeg in hun uitwedstrijden succesvol kan worden bestreden, hebben verschillende ploegen al laten zien. Kern van de zaak is dat hun voorhoede het sterkste deel is en dat je die moet lamleggen. Dat kan op twee manieren. De eerste is terugzakken en compact spelen, zodat de voorhoedespelers geen ruimte krijgen. Dat is niks voor Vitesse met zijn wankele achterhoede. De andere is fel en in goede samenwerking vroeg druk zetten, zodat de Rotterdamse voorhoede weinig (fatsoenlijke) ballen krijgt. Daar kiest trainer Slutsky niet voor. Dan resteert nog maar één ding: hopen op een paar creatieve oprispingen, een mindere dag van de tegenstander en een dosis geluk.

Vitesse-NAC Breda 4-1
29. Korte 0-1, 54. Buitink 1-1, 77. Van der Werff 2-1, 86. Büttner 3-1, 90. Bero 4-1